Skip to navigation Skip to main content
Skier En Snowboarder
© Spalder Media Group

Over de vraag of skiën of snowboarden beter is, zijn al heel wat discussies gevoerd. Beide groepen verdedigen hun geliefde hobby met hart en ziel en weten tal van argumenten op te noemen waarom het een leuker of beter is dan het ander. Voor een beginner, die nog aan het begin staat van zijn of haar wintersportcarrière, doet deze discussie er helemaal niet toe. Voor deze groep is het veel belangrijker om te weten wat makkelijker te leren is en bij welk van de twee je eenvoudiger in de lift stapt. In dit artikel vergelijken we skiën en snowboarden met elkaar, vanuit het oogpunt van een beginner.

Als beginnende snowboarder lig je veel in de sneeuw

De benen, het bovenlichaam en de armen moeten met elkaar samenwerken om goed te skiën. Dit zorgt in het begin soms voor hilarische taferelen, want terwijl je ene been de ene kant opgaat, wil de andere soms even niet mee. Toch vallen de meeste mensen niet heel veel tijdens de eerste dagen op de ski's. Dat is bij snowboarden wel anders. Een snowboard bestuur je door het hebben van een goede balans en het verplaatsen van je gewicht. Om deze balans en manier van bewegen aan te leren, heb je de eerste dagen flink wat geduld en doorzettingsvermogen nodig. Je zult vaak vallen (meestal doet dit geen pijn) en weer omhoog moeten krabbelen. Maar heb je ineens de 'schwung' te pakken en kun je blijven staan en de eerste bochten maken, dan gaat het snel.

 

Binnen no-time maak je bochtjes op de blauwe piste en de stap naar rood is daarna niet enorm groot. De techniek van het skiën is gecompliceerder dan die van het snowboarden. Draai je op de oefenpiste mooie bochtjes, dan kan de stap naar blauw en rood weer een behoorlijke uitdaging zijn. Datzelfde geldt voor parallel leren skiën of carven. Het skiën kent vele fases, terwijl de snowboardtechniek minder gecompliceerd is wanneer je de basis onder de knie hebt.

Veel contact met de sneeuw als beginnend snowboarder
Als beginnend snowboarder zit of lig je veel in de sneeuw

Skiën gaat sneller dan snowboarden

Op ski’s kunnen hogere snelheden worden behaald, dan op een snowboard. Het brede snowboard heeft meer wrijving en een hogere luchtweerstand. Hierdoor ligt de te behalen topsnelheid op een snowboard ‘slechts’ rond de 200 km/h. Het snelheidsrecord op ski’s staat op bijna 255 km/u! Op de normale skipistes is het, zowel voor snowboarders als skiërs, belangrijk om de snelheid onder controle te houden. Zo breng je jezelf en anderen niet in gevaar.

Skiën op de piste
Goed technisch leren skiën wordt vaak als moeilijker ervaren dan leren snowboarden

Met ski’s stap je makkelijker in de skilift

Terwijl de eerste meters zowel op ski’s als een snowboard lastig zijn, stelt de skilift vooral snowboarders voor een uitdaging. In de sleeplift worden boarders zijdelings de helling op getrokken, terwijl skiërs met hun lichaam en ski’s in de richting van de berg staan. Ook een ankertje delen is voor skiërs een stuk makkelijker. Bij een stoeltjeslift is het voor snowboarders niet veel makkelijker. Met één voet in de binding en de ander los moet je door het poortje steppen of glijden. Bovendien zit je als snowboarder altijd wat scheef gedraaid in de lift en moet je na het verlaten van de lift altijd eerst weer je binding vastmaken. Hiervoor zal je als beginner steeds weer in de sneeuw zitten. Qua liften zijn skiërs echt in het voordeel!

Snowboarden en skiën is even duur

Een nieuw paar ski’s kost in aanschaf net zoveel als een nieuw snowboard. Inclusief bindingen kom je voor beide toch al snel aan een bedrag van € 400,- in de categorie beginners (aanbiedingen uitgesloten). Hierbij dien je ook een helm, bril, wintersportkleding, ski- of snowboardschoenen en eventueel skistokken aan te schaffen. Om jezelf optimaal te beschermen - wat zeker voor snowboarders geen overbodige luxe is - kun je er ook voor kiezen om rug-, en eventueel billen- en dijbescherming, te gaan dragen. De basisuitrusting is voor skiërs en snowboarders hetzelfde. Ski uitrusting: tips en koopadviezen ›

Snowboarders gebruiken (nog) meer spieren

Iedere wintersporter weet hoeveel spierpijn een lange dag op de piste kan opleveren. Beide sporten zijn veeleisend voor de dijspieren, billen en kuiten. Snowboarders moeten echter iets vaker in de benen komen vanuit een zithouding, waardoor de spieren nog vaker worden aangesproken.

Verschillen skiën en snowboarden beginners
© Spalder Media Group
Wat is leuker? Dat is aan jou!

Skiën vs. snowboarden: wat is leuker?

De vraag of skiën of snowboarden leuker is, mag iedereen zelf beantwoorden. Op het gebied van techniek en stijl doen skiërs tegenwoordig niet meer onder bij snowboaders. De introductie van de carveski heeft ervoor gezorgd dat skiërs veel dynamischer van de piste afdalen. Ook in het funpark en buiten de piste staan zowel skiërs als snowboarders hun mannetje. Uiteindelijk blijft het een kwestie van mening en overtuiging wat leuker is. Zowel skiën als snowboarden staan garant voor veel wintersportplezier!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.