Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: heerlijk zonnig, maar koud weekend in de Alpenlanden

54247 - Alpenweer: heerlijk zonnig, maar koud weekend in de Alpenlanden (6)

De voorjaarsvakantie is officieel voorbij en het eerste weekend van maart staat alweer in de startblokken. En hoe! Het is zonovergoten op de meeste plaatsen en de komende dagen gaat de zon weer flink wat overuren maken. De temperatuur daalt de komende dagen wel, met name in de oostelijke Alpen. Wie daar op wintersport is kan maar beter een extra laagje aantrekken, de temperaturen zakken flink onder nul. Een hogedrukgebied blijft voorlopig het weerbeeld bepalen in de Alpen. Daarom schijnt op veel plaatsen de zon uitbundig, maar het is dus wel vrij koud. Alles over het weer in de skigebieden de komende dagen, lees je in dit Alpenweer.

Zonnig, maar koud weekend

Zoals gezegd schijnt de zon dit weekend volop. Behalve in de Franse Alpen. Daar komen tijdelijk meer wolkenvoor en vooral ten zuiden van de provincie Hautes-Alpes is dan ook een vlok sneeuw mogelijk. De sneeuwgrens ligt rond de 800 meter hoogte. In het overige Alpengebied is de lucht juist strakblauw, maar vooral in Oostenrijk wordt dan vanuit het oosten gevoelig koudere lucht aangevoerd. Zaterdag ligt de temperatuur hier overdag op 1600 meter hoogte rond de -7 graden, op zondag is het dan zelfs -10 graden op deze hoogte. In de gletsjerskigebieden is de lucht behoorlijk koud met temperaturen van -15 graden rond de 2700 meter hoogte. Tijdens de heldere nachten kan in het in de dalen (zeer) streng vriezen.

Na het weekend zon, maar ook sneeuwkansen

Met het ingaan van de nieuwe week blijft het erg koud en dan vooral Oostenrijk. Vanuit het oosten wordt namelijk nog altijd vrij koude lucht aangevoerd, dit resulteert in temperaturen van rond de -8 en -9 graden rond 1600 meter hoogte. Zelfs overdag ligt de vorstgrens dan tot in de lagere dalen. Met de oostelijke wind wordt ook vochtigere lucht aangevoerd, waardoor de bewolking toeneemt. Op dinsdag en woensdag gaat het dan zelfs van tijd tot tijd een beetje sneeuwen langs de Oostenrijkse noordkant. Vooral vanaf het Tiroler Unterland tot aan het Wienerwald valt af en toe een beetje sneeuw. Geen gigantische hoeveelheden, hooguit 5 tot 10 centimeter.

Elders in de Alpen zorgt het hogedrukgebied juist voor prachtig wintersportweer. Van Karinthië tot de Savoie schijnt de zon volop! Hoe westelijker je zit, zonniger het is. Dat merk je ook aan de temperaturen. Het is een stuk minder koud met temperaturen die op 1600 meter rond nul graden liggen in Franse Alpen.

Klaar met het mooie weer?

Vanaf donderdag komt ook langs de Oostenrijkse noordkant de zon weer tevoorschijn. Vanaf dan is er overal weer sprake van prachtig weer. Vooralsnog lijkt een omslag naar een wisselvalliger weertype in de Alpen niet voorhanden. Al lijken de zuidelijke Italiaanse en Franse Alpen soms wel een vlaag van oceaanstoringen mee te kunnen krijgen tegen die tijd. Met een wind die nog altijd uit oostelijke richtingen waait, blijft het waarschijnlijk nog even aan de koude kant voor maart.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.