13 maart 2022 door Bob in Lijstje

Wanneer je net terugkomt van je skivakantie, is je (ski)kleding meestal vies en kan het wel een wasbeurt gebruiken. Echter, moet je je skikleding nooit zomaar in de was gooien. Zorg ervoor dat je altijd goed het wasvoorschrift leest en een speciaal type wasmiddel kiest. Was niet met een normaal wasmiddel, want het waterafstotende membraan van je kleding kan verstoppen als je met normaal wasmiddel wast. Als je met een paar simpele dingen rekening houdt, blijft je kleding voor je skivakantie langer mooi én ook nog eens technisch in orde.

1. Gebruik een speciaal wasmiddel

Bij het wassen van je sportkleding moet je niet het wasmiddel gebruiken dat je normaal gebruikt. Als je dit wel doet, kan namelijk het ademende en waterafstotende vermogen van je kleding aangetast worden. Als je je sportkleding met een normaal wasmiddel wast, worden de vlekken verwijderd, zonder dat de technische kwaliteiten van de ski-jas en skibroek aangetast worden.

Producten
Nikiwax Tech Wash (wasmiddel) en TX-Direct (impregneermiddel) ›
Granger’s 2 in 1 Wash & Repel (wasmiddel en impregneermiddel in één) ›
TOKO text. Proof & Eco ›

2. Zorg dat de wasmachine leeg is

Voor het wassen van je skikleding moet je checken of de wasmachine leeg is en of het overtollige vuil en wasmiddel uit de wasmachine verwijdert is, zodat het geen mix wordt.

3. Check en sluit de zakken

Het is ook altijd verstandig om je skikleding te checken, zodat er geen stukje chocola of een bonnetje in de wasmachine komt. Doe ook voor het wassen de zakken en ritsen van de kleding dicht.

4. Lees het wasvoorschrift

Iedere soort kleding is anders en vereist een andere wasmethode. Zorg ervoor dat je van tevoren het wasvoorschrift van de fabrikant goed leest en kies ook voor de juiste opgegeven temperatuur en toerental. De hoeveelheid wasmiddel die je moet gebruiken is voor ieder merk anders en is te vinden op de fles.

Wasvoorschrift skikleding wassen

5. Hardnekkige vlekken

Wrijven met een spons met wasmiddel op vlekken die extra aandacht verdienen werkt erg goed.

6. Kleine hoeveelheden

Om het wasmiddel optimaal te laten werken, is het verstandig om niet te veel kledingstukken bij elkaar in de wasmachine te stoppen. Een skibroek en een jas per wasbeurt is genoeg. Mocht je je skikleding niet vertrouwen in de wasmachine,dan kun je deze ook met de hand wassen.

7. Voorzichtig drogen

Leg je kleding niet direct op de kachel, maar laat het voorzichtig drogen. Als je wilt weten of je de kleding kunt drogen in een wasdroger, dan kun je het checken op het wasvoorschrift.

skihandschoenen drogen aan de waslijn

8. Impregneren

De laatste stap is je skikleding opnieuw laten impregneren. Zo behoudt je kleding de waterafstotende en ademende kwaliteiten. Hiervoor zijn speciale middelen te koop.

9. Let op bij donsjassen

Ieder type jas vereist een speciale aandacht, maar donsjassen hebben helemaal een eigen behandeling nodig. Centrifugeren is het laatste wat je moet doen, anders haal je straks een platgedrukte jas uit de machine. Donsjassen dien je op een lage temperatuur te wassen, met een speciaal wasmiddel voor met dons gevulde kleding en vul de wasmachine op met een aantal tennisballen die de donsvulling loskloppen. Meestal kunnen deze jassen gewoon in de droger (met tennisballen), alleen het vergt vaak veel tijd, aangezien het uren duurt voordat de vorm terug is in de jas.

skikleding wassen

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen