11 februari 2022 door Bob in Skitochten

THE CHALLENGE is waarschijnlijk de meest uitdagende skironde van Oostenrijk, welke je vindt in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. In deze uitdagende skitocht overbrug je 12.000 hoogtemeters en leg je maar liefst 65 km aan pistes af. De tour brengt je door het complete Skicircus en zorgt ervoor dat je ongeveer zeven uur aan ongekend skiplezier beleeft. Heb jij nu al zin in deze toffe tour en ben je benieuwd naar alle details? In dit blog lichten we THE CHALLENGE voor je uit en geven we je een aantal tips voor het skiën van deze tocht.

THE CHALLENGE: 65 km en 12.400 hoogtemeters. 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: THE CHALLENGE in het Oostenrijkse skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is niet bedoeld voor beginnende skiërs. Simpelweg omdat minder ervaren skiërs gewoon in tijdnood komen. Als je je aan de tocht gaat wagen, overbrug je 12.400 hoogtemeters, leg je 65 km aan pistes af en heb je 32 ritjes in de lift nodig. Dat zijn nog eens cijfers! 60% van de tocht is blauw, 35% rood en slechts 5% is zwart. Hiermee is het niet zo zeer de moeilijkheidsgraad van de tocht die het zo lastig maakt, maar de benodigde conditie en het vereiste tempo wel. Afhankelijk van de condities en het gezelschap hebben gevorderden 6 tot 7 uur nodig om THE CHALLENGE te voltooien (zonder pauzes). In alle vier de dorpen van het Skicircus kun je de tocht starten.

Feiten & cijfers skitocht THE CHALLENGE

Land: Oostenrijk Lengte: 65 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Ervaren skiër Tijdsduur: Hele skidag
Opstapplaatsen: Alle dorpen in het Skicircus Laatste lift: 16.00 / 16.30 uur

1. Vorderglemm: start van de skitocht

In Vorderglemm start THE CHALLENGE. De Schönleitenbahn brengt je naar de Wildenkarkogel, en van daaruit word je direct naar de Bernkogelbahn in Saalbach gebracht. Hier kom je langs veel fijne afdalingen, die je eventueel nog zou kunnen toevoegen aan de tour. In het begin van de middag zijn de Panorama 6er en de zonnige afdaling van de Magic 6er echte aanraders.

2. Fieberbrunn: skiverbinding naar Tirol

Na de Bernkogel vervolgt de tour zich op weg naar de Reiterkogel, waar je richting Fieberbrunn in Tirol afslaat. Sinds de aanleg van de TirolS-Bahn in 2015/2016, is dit skigebied in het Pillerseetal onderdeel van het Skicircus. Hier vind je een paar heerlijke rode pistes, zoals de uitdagende Hochhörndl, of de ontzettend leuke dalafdaling naar Fieberbrunn. Deze omgeving is ook een echte aanrader voor de freeriders. Een klein nadeel is dat je in dit gedeelte van THE CHALLENGE veel tijd in de lift doorbrengt. Voor dit gedeelte in Fieberbrunn ben je ongeveer 1,5 uur kwijt.

skitocht skicircus challenge
© Saalbach.com, Sebastian Marko

3. Hinterglemm: WK-piste op de Zwölferkogel

Daarna gaat de skitocht door het Skicircus richting Hinterglemm verder. Via de Hasenauerköpfllift bereik je het einde van het dal, waar je door middel van de Zwölfer-Nordbahn de oversteek moet maken naar de andere zijde van het skigebied. Een absoluut hoogtepunt van dit deel is de WK-piste richting de Westgipfelbahn. Deze piste is geen onderdeel van THE CHALLENGE, maar is een echte must do in het Skicircus!

4. Saalbach: lang, steil & uitdagend

Eenmaal in Saalbach aangekomen, staan de twee volgende hoogtepunten op je te wachten van THE CHALLENGE. De ‘Nordabfahrt’ van de Schattberg is berucht. Het is een lange, steile en uitdagende afdaling. Als de vermoeidheid begint op te spelen of je begint in tijdnood te komen, kan het slim zijn om deze piste over te slaan en gelijk door te gaan naar de kilometerslange Jausernafdaling. Deze staat bekend als een van de langste dalafdalingen van heel Oostenrijk en zorgt voor aansluiting op de Schönleitenbahn waar THE CHALLENGE is begonnen. Uiteraard mag je niet vergeten een aantal foto’s bij de vier fotopoints te nemen in het skigebied.

the challenge saalbach hinterglemm
© Saalbach.com, Mirja Geh

5. Leogang: de laatste, niet al te zware, loodjes

Na wederom de Schönleitenbahn genomen te hebben, heb je nog maar twee stoeltjesliften nodig om de top van de Asitz, de huisberg van Leogang, te bereiken. Hier vind je ook het Nitro Snowpark, een van de vier snowparks in het Skicircus. Als je daar aangekomen bent staat de Steinberglift te wachten. Deze blauwe piste is een heerlijke afsluiter. Daarna heb je alleen nog enkele liften nodig om via de Asitz naar Vorderglemm terug te keren. Leogang is trouwens ook een prima startpunt van THE CHALLENGE.

Win prijzen met het skiën van THE CHALLENGE

Als je het skiën van THE CHALLENGE filmt met je telefoon, kun je mooie prijzen winnen. Maar wat moet je hiervoor doen? Als eerste moet je de Skiline.cc app downloaden en daar je skipas aan koppelen. Vervolgens meet de app de kilometers die je skiet en alle liften die je neemt. Als je THE CHALLENGE voltooid hebt en je de grafiek laat zien bij een van de kassa’s ontvang je een leuk aandenken. En dan maken ieder jaar aan het eind van het skiseizoen ook nog eens drie deelnemers kans op de drie hoofdprijzen. Doe jij mee?

Over THE CHALLENGE

skigebied skicircus
© Saalbach.com, Christian Wöckinger

Even bijkomen in de berghutten van het Skicircus

Wanneer je THE CHALLENGE skiet, heb je niet veel tijd voor pauzes. Als je nog een paar extra afdalingen neemt, heb je nog ongeveer een half uurtje over voor een middagpauze. Maar zodra je de laatste afdaling voltooid hebt kun, je nog prima terecht in een gezellige berghut of paraplubar om de dag goed af te sluiten. Een biertje of glühwein is net iets lekkerder na het volbrengen van deze skitour. Als je THE CHALLENGE in Leogang start, raden we je de stijlvolle Hendl Fischerei bij het bergstation van de Asitzbahn aan.

Hier kun je even bijkomen

8 tips wanneer je de THE CHALLENGE wilt gaan skiën

1. Zorg voor een goede voorbereiding: doe deze skitocht niet op de eerste skidag van het seizoen. Zorg dat je in een goede conditie verkeert, en waag je niet aan de tocht wanneer je nog niet zo veel ervaring op de ski’s hebt. Families kunnen de tocht wellicht beter ook overslaan en voor een van de vele en leuke familieactiviteiten kiezen.

2. Houd de pistekaart in de gaten: bestudeer de route vooraf en vergeet niet om de pistekaart mee te nemen.

3. Kies de juiste dag uit: ski 'm op een dag met goede condities en weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld net gesneeuwd heeft of er is slecht zicht, kost het afleggen van de tocht meer tijd en kracht.

4. Begin vroeg: zorg ervoor dat je de eerste lift neemt. Zo bouw je snel een buffer op, die je later goed kunt gebruiken voor een langere middagpauze of extra piste.

5. Neem niet een te lange lunchbreak: zorg ervoor dat je lunchbreak niet langer is dan een half uur.

6. Start de dag met een uitgebreid ontbijt: de middagpauze zal waarschijnlijk kort en laat zijn, dus is het goed om tijdens het ontbijt een goede bodem voor jezelf te leggen.

7. Tank energie onderweg: neem tussendoortjes mee. Een koekje of een energiereep past goed in je jaszak en de suikerkick kan je door de hele skitocht slepen.

8. Veiligheid voorop: voel je dat het steeds lastiger wordt om de THE CHALLENGE te voltooien? Sla dan een paar liften over of steek een stukje af. Je wilt de tocht niet ergens in het dal eindigen om met de taxi terug te moeten gaan.

Andere skitochten in het Skicircus

THE CHALLENGE in skigebied Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is niet voor ieder niveau weggelegd. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere leuke skitochten in het Skicircus, die een stuk korter en ook voor de beginners een stuk beter te doen is. Maar één ding is zeker: skitochten zijn wel de leukste manier om de honderden pistekilometers van het Oostenrijkse Skicircus te ontdekken. Durf jij het aan?

Skiën in het Skicircus

skitour skiën skicircus
© Saalbach.com, Lukas Pilz

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

Bob staat al sinds zijn derde op de ski’s en pakte op die leeftijd al een eerste skiprijs. Vroeger gezellig met z'n ouders op skivakantie maar inmiddels kunnen ze hem niet meer bijhouden. Vele jaren en vele pistekilometers later is hij er nog steeds even dol op.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen