13 januari 2014 door Michiel in 'Alpenweer''

Livigno

Zondag was een prachtige dag om op de ski's te staan in de Alpen. Volop zonneschijn en de sneeuwcondities waren vrijwel de gehele dag prima. Dit weerbeeld houdt echter niet aan. Er trekt een depressie over de Alpen die vandaag in Frankrijk en Zwitserland al voor verse sneeuw gaat zorgen. Lokaal is er kans op maximaal 20 centimeter. Op woensdag keert de rust weer in de Alpen, alleen in het oosten van Oostenrijk kan er nog een lichte sneeuwbui vallen. Helaas liggen de temperaturen nog altijd aan de hoge kant wat er voor kan zorgen dat de lager gelegen pistes papperig worden.

Te hoge temperaturen

In Frankrijk begint de dag vandaag nog zonnig maar hier komt al snel verandering in. De bewolking krijgt de overhand en later begint het flink te sneeuwen waardoor er zo'n 10 tot 20 centimeter kan vallen. Zwitserland hetzelfde weerbeeld, eerst zon en later vandaag sneeuwval. De verse sneeuw bereikt pas in de loop van de avond Italië maar hier zal slechts een paar centimeter vallen. Oostenrijk en Duitsland hebben ook te maken met veel zonneschijn. Gevolg is dat de temperaturen hier behoorlijk hoog zijn waardoor de temperaturen pas boven de 2000 meter onder het vriespunt duiken. De dalafdalingen zullen hier flink onder lijden.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.