Skip to navigation Skip to main content

De lekkerste Franse wintersportgerechten

Tartiflette Frans

Frankrijk, het wintersportland met de grootste skigebieden ter wereld, goede wijn, Franse kaas en heerlijk eten. Op de piste kun je de 'grote vreetschuren' het best vermijden, maar bij een knusse berghut staan de lekkerste Franse wintersportgerechten op het menu. Vaak met veel kaas en de liefhebber besteld daar een goed glas wijn bij. Ga jij binnenkort naar Frankrijk op skivakantie en ben je benieuwd wat je er zoal kunt bestellen? In dit blog de 11 lekkerste Franse wintersportgerechten.

1. Tartiflette

Kaas, kaas en nog meer kaas! Dat is waar het bij dit typisch Franse wintersportgerecht om draait. Deze ovenschotel met Reblochon kaas, aardappelen, spekjes, room en wijn is een machtig caloriebommetje waar je de rest van de dag mee voort kunt! Ideaal om al die Franse pistekilometers mee te overwinnen. Zelf maken? Bekijk hier het recept voor Tartiflette ›

Tartiflette een van de lekkerste Franse wintersportgerechten

2. Croque Monsieur of Croque Madame

De Croque Monsieur is, als je het mij vraagt, één van de allerlekkerste tosti’s die er bestaat. Twee boterhammen met daartussen dikke plakken beenham en een beetje pittige Dijon mosterd, daaroverheen kaas-bechamelsaus en nog wat vers geraspte bergkaas. Die gaat vervolgens onder de grill en zo wordt de tostihemel gecreëerd. Bij de Croque Madame krijg je er nog een spiegeleitje bovenop.

3. Steak tartaar

Absoluut een van mijn persoonlijke favorieten in deze lijst met lekkerste Franse wintersportgerechten. Staat dit gerecht op de kaart, dan bestel ik het zeker. Soms krijg je er nog Franse frietjes en salade bij en is het een complete lunch.

Steak Tartaar

4. Croisants en pain au chocolat

Er gaat niks boven een verse Franse croissant. Als ontbijt, als tussendoortje op de pistes of tijdens de lunch. Gek op chocola? Sla dan ook zeker de pain au chocolat niet over. Dit chocoladebroodje is gemaakt van croisantdeeg en gevuld met chocolade.

5. Kaasfondue

Kaasfondue kun je niet alleen in Zwitserland eten, maar ook in Frankrijk. In de meeste berghutten staat dit heerlijke gerecht wel op het menu. Lekker samen met knapperig Frans stokbrood in een dampende kaasmassa dopen. Hét gerecht voor kaasliefhebbers! Bekijk hier het recept voor kaasfondue ›

Kaasfondue

6. Américain / Mitraillette

Heb je het een avond veel te laat gemaakt in de après-ski, of heb je gewoon teveel borreltjes in het appartement gedronken? Dan is dit gerecht ideaal. Officieel komt het uit België, maar ook op de Franse pistes is het erg populair: een baguette gevuld met patat, gebakken vlees, saus (mayo, ketchup of américainesaus) en soms wat rauwkost. Een vette hap, ideaal tegen de kater. Meer anti-kater tips ›

7. Croûte au fromage

Nog een kaasgerecht in de lijst met lekkerste Franse wintersportgerechten! Wie gek is op kaas, mag croûte au fromage zeker niet overslaan! Deze rijkelijk belegde boterham met onder andere witte wijn, ham en kaas wordt geserveerd in een ovenschaal en dat is nodig ook, anders zou de flinke hoeveelheid kaas overal heen smelten. Klik hier voor het recept van Croûte au fromage ›

Croûte au Fromage Frans wintersportgerecht

8. Franse uiensoep

In Oostenrijk bestel je Goulashsoep en in Frankrijk Franse uiensoep. Een super smaakvol gerecht, perfect op koude sneeuwdagen. De uien worden eerst diepbruin gekarameliseerd en vervolgens gaat er een krachtige bouillon bij. Vlak voor het serveren legt men twee plakken stokbrood in de kom met Gruyèrekaas. Dat gaat nog even onder de grill en daarna kan het smullen beginnen!

9. Plateau met Franse kaas

Nog meer kaas! Dit keer niet gesmolten, maar geserveerd op een plankje met knapperig stokbrood erbij. Zo kun je elke skidag wel afsluiten! Uiteraard hoef je hiervoor niet per se naar een berghut of restaurant. Je kunt ook zelf de supermarkt induiken en allerlei soorten uitkiezen. Daarmee maak je de après-ski in het appartement pas echt compleet!

10. Steak en frites

Naast steak tartaar mag steak en frites ook niet in dit lijstje met lekkerste Franse wintersportgerechten ontbreken. Een ideale lunch voor op de piste. Uiteraard met een klodder Franse mayo. Je moet houden van het zuurtje, maar oh wat is dat lekker!

Steak and frites

11. Tarte tatin

Zin in zoetigheid? Er gaat niks boven tarte tatin. Een omgekeerde appeltaart met karamel en krokant bladerdeeg. Ideaal voor bij de warme choco rond een uur of 11!

12. Crème brûlée

Tot slot nog een toetje toe! Is een wintersport in Frankrijk compleet zonder Crème brûlée? Wat mij betreft niet! Traditioneel wordt dit nagerecht gemaakt met een vanillecustard, die in de oven wordt gegaard. Daarna wordt er een laag suiker op gestrooid die vervolgens wordt gekarameliseerd. In Frankrijk doen ze dit vaak nog met een gietijzeren plaat, die eerst boven hoog vuur wordt gehouden en daarna op de suiker wordt gedrukt. Een heerlijk geluid om daarna met je lepel op de hard geworden karamel te kloppen. Hoeveel eet jij er tijdens de wintersport?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.