Skip to navigation Skip to main content

Bellwald, terug naar de oorsprong

Door de opkomst van het toerisme hebben veel wintersportdorpen hun oorspronkelijke uitstraling verloren. Het Zwitserse Bellwald vormt hierop geen uitzondering. Bellwald is in de 60-er en 70- er jaren van de vorige eeuw veranderd van een boerendorp in een toeristenoord. Deze relatief snelle verandering heeft veel waardevolle tradities verloren doen gaan. Zo verloren landbouwbedrijven hun oorspronkelijke functie aangezien ze tot vakantiewoningen werden omgebouwd. Gelukkig beseften ze in Bellwald ook dat dit niet langer zo door kon gaan.

Het straatbeeld van Bellwald veranderde

Deze veranderingen kwamen het straatbeeld van Bellwald niet ten goede aangezien ze gedeeltelijk niet goed werden uitgevoerd. Oude steegjes werden geëffend en oude muren en struiken die langs de weg stonden keerden niet meer terug. Waterleidingen en beekjes werden in buizen verlegd. Door al deze maatregelen veranderde het dorpsbeeld van Bellwald en zijn buurtschappen. In 1983 besefte men in Bellwald dat dit niet langer zo kon en dat er iets moest veranderen.

‘Altes Bellwald’

In 1983 kwam een groep van gelijkgestemden bij elkaar die de stichting ‘Altes Bellwald’ oprichtte. Deze stichting had als doel oude bouwvoorraden te behouden, landbouwbedrijven in hun oorspronkelijke staat te handhaven en ervoor te zorgen dat verbouwingen met het nodige respect voor het verleden uitgevoerd werden. Kortom, Bellwald moest haar oorspronkelijke uitstraling terug zien te krijgen. Deze opdrachten waren zeer moeilijk vorm te geven, omdat ze de opbouwfase van het vakantiedorp Bellwald beïnvloeden. Toch won de stichting steeds meer terrein, zowel bij de bevolking als bij toeristen.

Sfeervolle uitstraling

Het dorpsbeeld van Bellwald wordt bepaald door zijn agrarische verleden. De huizen stralen warmte en geborgenheid uit. De oude steegjes en pleintjes ademen een sfeer van harmonie en vrede. De vele stallen en hutten in Bellwald zijn een verrijking voor het cultuurgebied dat reikt tot de Finsteraarhorn. Veel van deze huizen hebben de tand der tijd doorstaan. Het onderhouden van deze stallen en schuren kost het vakantiedorp een kapitaal waar de stichting inmiddels ook bij ondersteunt. Het doel van ‘Altes Bellwald’? Verleden, heden en toekomst met elkaar te verenigen, zodat een levendig dorp blijft bestaan.

Wintersportbestemming voor jong en oud

Het skigebied van Bellwald beschikt slechts over 4 liften maar heeft desondanks bijna 40 kilometer aan pistes. Een sneeuwzekere wintersport is hier gegarandeerd aangezien de pistes reiken tot een hoogte van 2560 meter. Iedere skiër kan zich hier vermaken met een mooi mix tussen blauwe, rode en zwarte afdalingen. Het compacte karakter van het skigebied komt met name gezinnen goed uit. Snowli’s Hasenland is de plek waar zij in alle rust hun eerste meters op de ski’s kunnen maken. Freestylers kunnen hun kunsten vertonen in het Hasennest Snowpark.

Klik hier voor meer informatie over het authentieke Bellwald >>

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.