Skip to navigation Skip to main content
53144 - 10 tips voor rustige skigebieden in Oostenrijk (2)

In de file staan om het dorp in te komen, drukte bij de supermarkten en rijen voor de skiliften, daarvan is geen sprake als je kiest voor een wintersport in een van de rustige skigebieden in Oostenrijk. Geen hordes wintersporters en hossende menigtes, maar in alle rust genieten van je skivakantie. Lijkt dit je wel wat? In dit artikel een overzicht met tien rustige skigebieden in Oostenrijk.

1. Turracher Höhe

Op de grens van Steiermark en Karinthië ligt een van de rustige skigebieden in Oostenrijk, Turracher Höhe. Met ruim 40 pistekilometers geen groot gebied, maar wat is het hier fijn! De pistes bevinden zich rondom het gelijknamige meer, in Biosfeerreservaat Nockberge en in het grootste dennenbos van Europa. Met de seetaxi maak je gemakkelijk de oversteek over het bevroren water en een leuke manier om de mooiste plekjes van het gebied te verkennen is middels de Seerunde skitocht. Er skiet een pistenbutler die je van gratis prosecco voorziet, je vindt er de grootste funmountain van Europa en ook buiten het skiën om hoeft niemand zich hier te vervelen. Turracher Höhe is overigens geen echt dorp, maar meer een sfeervol skiresort met veel accommodaties aan de piste.

Een van de rustige skigebieden in Oostenrijk is Turracher Höhe

2. Großglockner Resort Kals-Matrei

Op zoek naar rustige skigebieden in Oostenrijk die je ook nog eens trakteren op de mooiste uitzichten? Zet Großglockner Resort Kals-Matrei dan maar op je lijstje. Dit skigebied ligt in een schitterende omgeving vol drieduizenders, waaronder de hoogste berg van Oostenrijk, de 3798 meter hoge Großglockner. Vanuit de dorpen Matrei in Osttirol en Kals am Großglockner heb je toegang tot de ruim 40 km aan pistes van dit prachtige skigebied. Breng zeker een bezoek aan de Adler Lounge. Voor het uitzicht op de bergwereld, maar ook voor een lekkere lunch of warme choco. En wil je eens iets anders dan skiën? We kunnen je aanraden om te gaan sneeuwschoenwandelen met een ranger door Nationaal Park Hohe Tauern te maken. Zo mooi!

Rustig skigebied Großglockner Resort Kals Matrei

3. Kaunertal

Het Kaunertal is een prachtig dal in Tirol met maar liefst twee skigebieden: de Kaunertaler Gletscher en Winterberg Fendels. Wie op zoek is naar sneeuwzekere én rustige skigebieden in Oostenrijk, is hier aan het juiste adres. Van lange rijen en overvolle pistes is in het Kaunertal vrijwel nooit sprake en dus geniet je in alle rust van je skivakantie. Het skigebied op de Kaunertaler Gletscher telt iets meer dan 20 km aan pistes. Om er te komen, rijd je eerst via een prachtige bergweg omhoog. De meeste pistes zijn blauw van kleur en ook vind je hier een aantal mooie off-piste routes. Winterberg Fendels ligt aan het begin van het dal, op een zonnig bergplateau. De 10 km aan pistes vallen vooral in de smaak bij gezinnen met jonge kinderen. Die kunnen hier in alle rust oefenen op hun eerste bochtjes in de sneeuw.

Skigebied Kaunertaler Gletscher in Tirol

4. Sonnenkopf

In de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg vind je meerdere skigebieden die nog niet door de grote massa zijn ontdekt. Een daarvan is Sonnenkopf. Ook wel het kleine broertje van het nabijgelegen Ski Arlberg genoemd. De meeste mensen rijden door naar St. Anton am Arlberg of Lech am Arlberg en maar weinig stoppen er in Wald en Klösterle. Vanuit beide dorpjes sta je in een mum van tijd op de Sonnenkopf. Een klein, maar fijn skigebied met zo'n 30 km aan pistes. Groot voordeel is dat het hier nooit echt druk is. Zelfs niet in de voorjaarsvakantie! Het skigebied is dan wel niet groot, maar het is absoluut geen straf om bepaalde afdalingen wel 10 keer achter elkaar te skiën. Bovendien kun je hier nog lange pistes skiën ook! Er zijn een aantal fijne berghutten voor een lunch of korte pauze en voor kinderen is er een gemoedelijk kinderland met oefenweide bij het bergstation van de Sonnenkopfbahn.

Rustig skigebied Sonnenkopf in Oostenrijk

5. Goldeck

De minder bekende skigebieden zijn vaak ook de rustigere skigebieden in Oostenrijk. Goldeck is daar een goed voorbeeld van. Dit kleine, maar gevarieerde gebied ligt in het zonnige zuiden, Karinthië, bij het dorpje Spittal an der Drau. De ruim 25 km aan pistes trekken jaarlijks vooral families, al voelen ook freerides en toerskiërs zich hier thuis. Die laatste groep vindt hier een prachtig terrein met schitterende uitzichten. Houd wel rekening met een zwarte dalafdaling, al kun je natuurlijk ook de skilift terug naar beneden nemen. Bovenin het skigebied vind je voornamelijk rode en blauwe afdalingen.

6. St. Johann in Tirol & Oberndorf

Vlak bij populaire skigebieden als SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn en KitzSki ligt ook een rustiger alternatief. St. Johann in Tirol en Oberndorf vormen samen een fijn en gemoedelijk skigebied met iets meer dan 40 km aan pistes, gelegen op de flanken van de Kitzbüheler Horn. Er komen vooral veel locals uit de regio en van lange wachtrijen voor de skiliften is vrijwel nooit sprake. Het skigebied biedt een gevarieerd piste-aanbod met schitterende uitzichten op de Kitzbüheler Alpen. Aan knusse berghutten geen gebrek (je kunt er zelfs een culinaire skisafari maken!) en datzelfde geldt ook voor mogelijkheden voor families met kinderen.

Rustig skigebied St. Johann in Tirol in Oostenrijk

7. Vent

Daar waar de meeste wintersporters stoppen in Sölden voor een welverdiende skivakantie, rijden er maar weinig door naar Vent. Je vindt dit dorpje en gelijknamige skigebied aan het eind van het Ötztal en je hebt hier onder andere een schitterend uitzicht op de 3774 meter hoge Wildspitze. Vent is ideaal voor rustzoekers, maar ook voor gezinnen met kinderen. De ruim 15 km aan pistes zijn lekker overzichtelijk en er zijn goede skischolen om het skiën te leren. Wil je toch een dag meer pistes? Een uitstapje naar Sölden of Obergurgl is vanaf hier zo gemaakt!

8. Brandnertal

Brandnertal is een prachtig dal in Vorarlberg, niet ver van de stad Bludenz en de Duitse grens. Groot voordeel van deze skibestemming is de rust, maar ook zeker de afstand. Vanuit de dorpen Brand en Bürserberg heb je toegang tot een skigebied met ruim 50 km aan pistes. Houd er rekening mee dat je vanuit Bürserberg wel naar Brand kunt skiën, maar dat je andersom met de skilift moet. Je vindt er meerdere accommodaties aan de piste, voor de kinderen zijn er leuke skilanden en ook buiten het skiën om is er genoeg te doen. Handig weetje: met de meerdaagse skipas van Brandnertal (de Montafon Brandnertal Card) heb je ook toegang tot de pistes van het nabijgelegen Montafon.

Rustige skigebieden in Oostenrijk in Brandnertal

9. Bad Kleinkirchheim

Een van de grotere rustige skigebieden in Oostenrijk is Bad Kleinkirchheim. Je hebt hier toegang tot iets meer dan 100 km aan pistes en daarvan is het merendeel rood van kleur. Perfect voor de meer geoefende wintersporter, al zijn er ook voldoende mogelijkheden voor beginners. Een van de hoogtepunten is de Franz Klammer World Cup afdaling. Bad Kleinkirchheim is verder perfect voor een wintersport met kinderen en biedt veel faciliteiten voor families. Ook liefhebbers van wellness zijn hier aan het juiste adres. Sterker nog, dat is waar dit dorp in Karinthië al eeuwenlang bekend om staat! Je vindt hier meerdere thermale baden waar je na afloop van de skidag heerlijk kunt ontspannen.

10. Galtür

Galtür ligt vlak bij het grote en populaire skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, maar daar merk niet veel van. In dit dorp en skigebied aan het eind van Paznaun is van grote druktes geen sprake. Zelfs in het hoogseizoen staan er geen lange rijen bij de skilift. Niet gek dus dat deze skibestemming een plekje verdient in dit lijstje met rustige skigebieden in Oostenrijk. Galtür is bovendien bijzonder kindvriendelijk. Mascotte Sigi maakt er dagelijks een feestje van! Het skigebied is met ruim 40 pistekilometers niet heel groot, maar biedt wel genoeg afwisseling. En dan hebben we het nog niet gehad over de schitterende uitzichten...

Rustig skigebied Galtür in Paznaun
2232 - Winter - Lucas

Over Lucas

Lucas is een groot liefhebber van bergen. In de winter komt hij graag in de Oostenrijkse bergen om te skiën en te genieten van de mooie landschappen. Daarnaast geniet hij enorm van de gezelligheid. En wat er op het menu staat tijdens de lunch? Schnitzels natuurlijk!