Skip to navigation Skip to main content
53096 - Dit zijn 10 skigebieden met veel rode pistes (2)

Skigebieden met veel rode pistes vind je overal in de Alpen en zijn favoriet bij veel (gevorderde) wintersporters. Daarom zetten we hieronder maar liefst 10 skigebieden met veel pistes voor gevorderde skiërs voor je op een rijtje! Waar blauwe afdalingen vaak net te makkelijk zijn en kunnen vervelen en men ook niet de hele dag wil strijden op de zwarte, bieden rode afdalingen de perfecte middenweg. Daarnaast zijn rode pistes ook perfect voor beginnende wintersporters die al toe zijn aan de volgende uitdaging. Gelukkig vind je tal van skigebieden met veel rode pistes in de Alpen, waarvan wij er een aantal voor je uitlichten.

Rode pistes, wat zegt dat eigenlijk?

In de Alpen vind je tal van skigebieden met veel rode pistes, maar een skigebied heeft ook vaak nog blauwe en zwarte afdalingen. We kennen allemaal de termen blauwe, rode en zwarte pistes. Maar wat zegt die kleur nou eigenlijk over de piste? Dit heeft te maken met het hellingspercentage van de piste. Hoe hoger het hellingspercentage, hoe steiler en moeilijker de afdaling is. De blauwe pistes, de makkelijkste, hebben een hellingspercentage van maximaal 25%. Rode afdalingen, de gemiddelde pistes, hebben een hellingspercentage van maximaal 40% en alles wat steiler is dan 40% valt onder de zwarte pistes. Nu je deze cijfers weet, bedenk je dan maar even hoe steil een zwarte piste is met een hellingspercentage van 78%...

#1. Les Trois Vallées (FR)

Ben je op zoek naar skigebieden met veel rode pistes, dan ben je in Frankrijk aan het juiste adres. Les Trois Vallées biedt tal van rode hellingen en is één van de populairste gebieden voor een skivakantie in Frankrijk. Je hebt hier toegang tot ruim 600 km aan pistes, wat het ook nog eens één van de grootste aaneengesloten skigebieden van Europa maakt. Van die 600 km pistes is ruim 200 km rood. Vanuit de dorpen in het gebied, zoals Méribel, Courchevel en Val Thorens, kun je prachtige dagtochten maken. Aanraders in Les Trois Vallées zijn de rode pistes op de Cime Caron bij Val Thorens. Het zijn heerlijke afdalingen en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Franse Savoie.

#2. Zermatt (CH)

Skiën onder de beroemde Matterhorn doe je in Zermatt, een uitdagend skigebied en een heerlijke bestemming voor de sportieve wintersporter. Het skigebied is verbonden met het Italiaanse Breuil-Cervinia en Valtournenche en biedt zo'n 350 km aan pistes. Tel je de pistekilometers in het Italiaanse deel van het gebied erbij op, dan kom je op ruim 480 km! Op de pistekaart van Zermatt zie je dat een groot deel van de afdalingen rood is, waardoor het een plekje verdient in dit rijtje van skigebieden met veel rode pistes. Zermatt biedt je toegang tot bijna 230 km aan rode pistes, waarvan de rode dalafdaling vanaf de Matterhorn natuurlijk het absolute hoogtepunt is.

#3. Ski Zillertal 3000 (AT)

Het Oostenrijkse Ski Zillertal 3000 bestaat uit verschillende deelgebieden en is te bereiken vanuit de dorpen Finkenberg, Hintertux, Hippach, Lanersbach en Mayrhofen. In totaal heb je hier toegang tot ruim 200 km pistes, waarvan ruim de helft (104 km) rood is. Door de aanwezigheid van de Hintertuxer Gletscher is het skigebied zeer sneeuwzeker en kun je hier 365 dagen per jaar skiën, niet zo gek dat jaarlijks veel wintersporters kiezen voor Ski Zillertal 3000. In alle deelgebieden vind je genoeg rode pistes, dus keuze genoeg. Aanraders zijn de rode 17a en door op de rode 1 op de Hintertuxer Gletscher, pistes 76, 77 en 78 op de Eggalm en de rode 48 en 49 op de Penken.

53096 -  (4)
De Hintertuxer Gletscher biedt tal van rode pistes.

#4. Silvretta Arena Ischgl - Samnaun (AT/CH)

Letterlijk op de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland ligt de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun. Het Oostenrijkste Ischgl en het Zwitserse Samnaun delen een sneeuwzeker skigebied dat ook nog eens beschikt over voldoende rode afdalingen. Tijdens je skivakantie in de Silvretta Arena ski je dus zowel in Oostenrijk, als in Zwitserland. In totaal heb je hier toegang tot bijna 250 km aan pistes. 90% van de pistes ligt boven de 2000 meter, waardoor je hier kunt genieten van een extra lang skiseizoen. Het is een veelzijdig skigebied met voor ieder wat wils. Toch vind je hier vooral gevorderde wintersporters, omdat het grootste gedeelte van de afdalingen, maar liefst 150 km, rood is. Een aanrader hier is de rode 1 vanaf de Idalp naar Ischgl. Een heerlijke lange afdaling en een echte benentrainer voor de gevorderde skiër.

#5. Ski Arlberg (AT)

Een ander Oostenrijks gebied dat geliefd is bij de sportieve wintersporter, is Ski Arlberg. Dit skigebied bestaat uit verschillende deelgebieden, waarvan de meeste aaneengesloten zijn, die je in totaal toegang geven tot meer dan 300 km aan pistes. Ski Arlberg staat bekend als gevarieerd gebied met veel rode pistes, moderne faciliteiten en hoge sneeuwzekerheid, wat het een populair skigebied maakt. Het grootste gedeelte van de pistes is rood, waardoor het gebied extra geliefd is bij gevorderde skiërs. Ben je op zoek naar een uitdaging? Ski dan de beroemde Der Weisse Ring of ga voor de Run of Fame, beide leuke skitochten door het hele gebied. Verder vind je hier ook verschillende rode skiroutes in het gebied, voor degene die nog op zoek zijn naar een extra uitdaging.

#6. Les Quatre Vallées (CH)

Een ideaal skigebied voor de geoefende skiër vind je in Zwitserland, namelijk Les Quatre Vallées. Dit gebied past dan ook perfect in dit rijtje van skigebieden met veel rode pistes. In totaal heb je hier toegang tot ruim 400 km aan pistes, waardoor het ook nog eens het grootste skigebied van Zwitserland is. Ongeveer de helft zijn rode afdalingen en je kunt er prachtige skitochten maken. Onze tip is de rode afdaling vanaf de Col des Gentianes. Dit is niet alleen een heerlijke afdaling, je hebt ook nog eens een prachtig uitzicht over de Zwitserse Alpen. Een andere aanrader is de rode piste vanaf Attelas (2727 m), deze kun je door skiën tot in Verbier.

#7. Val di Fassa-Carezza (IT)

Imposante bergtoppen, besneeuwde bossen en de mooiste uitzichten, dat kun je verwachten tijdens een skivakantie in het Italiaanse Val di Fassa-Carezza. Dit sneeuwzekere gebied, waarvan maar liefst 80% van de pistes van kunstsneeuw voorzien kunnen worden, biedt alles voor een heerlijke wintersport. Het is de perfecte bestemming voor wintersporters die houden van gezelligheid, prachtige natuur, heerlijk eten én die op zoek zijn naar een gebied met veel rode pistes. Om het hele gebied en de vele rode afdalingen te ontdekken, kun je de Panorama Tour Val di Fassa skiën. Deze skitocht neemt je in 14 km mee langs de mooiste plekjes van het skigebied. Om onderweg even bij te komen, kun je een plekje zoeken in één van de knusse berghutten.

#8. Les Portes du Soleil (FR/CH)

Weids, uitgestrekt en gelegen in twee landen, zo kun je Les Portes du Soleil het beste omschrijven. Dit 'Franse' skigebied ligt in zowel Frankrijk als Zwitserland en behoort tot de grootste skigebieden ter wereld. In totaal kun je je hier uitleven op 600 km aan pistes, waarvan maar liefst 210 km rood is. Je vindt de rode pistes verspreid over het hele gebied, van Châtel tot Morzine en van Morgins tot Champéry. Onderweg word je getrakteerd op de mooiste uitzichten op de Franse en Zwitserse Alpen, met als (letterlijk) hoogtepunt de Mont Blanc.

#9. Via Lattea (IT)

Dat landen wel vaker hun skigebieden samenvoegen, bewijst Via Lattea ook maar weer. Dit is met ruim 400 km aan pistes het grootste 'Italiaanse' skigebied, maar het ligt in zowel Italië als Frankrijk. Via Lattea beschikt over 220 km aan rode pistes, waardoor het zeer geliefd is bij de gevorderde wintersporters. Hou je van een uitdaging? Waag je dan eens aan de 'Olimpica' afdaling die in 2006 voor de Olympische Winterspelen werd gebruikt. Let wel op, want een deel van deze afdaling is zwart.

#10. Val Gardena (IT)

De Italiaanse Dolomieten zijn opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en vormen het toneel van tal van skigebieden met veel rode pistes. Eén daarvan is skigebied Val Gardena, Gröden in het Duits, in Zuid-Tirol. Dit gebied ligt midden in de imposante Dolomieten, wat dit absoluut een uniek skigebied maakt. Val Gardena zelf telt 175 km aan pistes, maar het skigebied is verbonden met andere gebieden in de omgeving. Bij elkaar zijn deze onderdeel van de Dolomiti Superski en opgeteld zijn ze goed voor ruim 500 km aan pistes. Van de 175 km pistes in Val Gardena is 105 km rood, ideaal voor de gevorderde wintersporter. De absolute tip hier is La Longia, de 10,5 km lange dalafdaling naar Ortisei. Deze start op de top van de Seceda, vanaf waar je een waanzinnig uitzicht hebt op Val Gardena en de Dolomieten.

53096 -  (5)
Voor skiën met uitzicht ben je in Val Gardena aan het juiste adres!
215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.