31 januari 2021 door Jahna in BestemmingenLijstje

Ski jij het liefst op steile hellingen en ben je op zoek naar skigebieden met veel zwarte pistes? Lees dan snel verder! Hieronder zetten we 9 skigebieden voor je op een rijtje waar je veel uitdagende pistes vindt. Hier kun je je zonder twijfel een hele week vermaken op de moeilijkste pistes van de Alpen. Want waar de ene wintersporter het liefst op brede blauwe pistes skiet, kan het voor de ander niet steil genoeg zijn. Je vindt in elk Alpenland wel skigebieden met steile pistes, dus de keuze is (gelukkig) enorm. Uit dit grote aanbod lichten we 9 skigebieden met zwarte pistes toe.

Zwarte pistes in de Alpen

In de Alpen liggen genoeg skigebieden met veel zwarte pistes. Bijna elk skigebied heeft er wel een paar, zodat iedereen tijdens zijn of haar skivakantie een keer de uitdaging aan kan gaan. Maar wat is nu eigenlijk een zwarte piste? Dit heeft te maken met het hellingspercentage: hoe hoger het hellingspercentage, hoe moeilijker de afdaling is. Blauwe pistes hebben een hellingspercentage van maximaal 25%, voor rode pistes is dit maximaal 40% en onder zwarte pistes vallen alle pistes met een hellingspercentage van meer dan 40%. Als je dan bedenkt dat sommige steile pistes een hellingspercentage van 78% hebben, snap je dat die echt een extreme uitdaging vormen.

#1. L'Alpe d'Huez – Frankrijk

De eerste in dit rijtje van skigebieden met veel zwarte pistes ligt in Frankrijk. Met 250 km aan pistes heeft L’Alpe d’Huez meer dan genoeg te bieden voor ieder type wintersporter. Beginners kunnen zich uitleven op de lagergelegen groene pistes en voor gevorderde skiërs liggen de rode en zwarte pistes er heerlijk bij. De meeste steile pistes vind je op de Pic Blanc (3300 meter), met als hoogtepunt de ruim 16 km lange Sarenne afdaling. En wil je het toch nog steiler? Ga dan de uitdaging aan op Le Tunnel. Dit is een ongeprepareerde piste van het hoogste niveau, waar zelfs de beste skiërs nog moeite mee hebben.

#2. SkiArena Andermatt-Sedrun – Zwitserland

Ook in de Zwitserse Alpen vind je verschillende skigebieden met veel zwarte pistes. Eén daarvan is SkiArena Andermatt-Sedrun. Dit skigebied staat vooral bekend om de goede off-piste mogelijkheden, maar je vindt hier op de pistes net zoveel uitdaging. In totaal heb je hier toegang tot 181 km aan pistes, waarvan 65 km zwart en 70 km rood. Probeer vooral eens de afdalingen vanaf het hoogste punt van de Lai Alv. Vanaf hier ski je eerst via rode en blauwe pistes naar het Caischavedra plateau, waarna je via de zwarte dalafdaling weer bij het dalstation komt. Kortom, genoeg uitdagende pistes om je op uit te leven tijdens je skivakantie dus! Daarnaast ligt het skigebied vrij hoog en beschikt het over een gletsjer, waardoor het een zeer sneeuwzeker skigebied is.

#3. Belalp – Zwitserland

Belalp is zo’n typisch skigebied waar iedere skiër gelukkig wordt. Je vindt er zwarte steile pistes, brede blauwe afdalingen en alles wat daartussen zit. Veel accommodaties zitten direct aan de piste en vanuit het skigebied heb je een prachtig uitzicht op de Aletschgletscher. Van de in totaal 60 km aan pistes, zijn er ruim 20 km zwart. Hierdoor verdient ook dit skigebied zijn plaats in het lijstje van skigebieden met veel zwarte pistes. Aanraders hier zijn de pistes op de Hohstock en Sparhorngrat.

#4. Ski Arlberg – Oostenrijk

Eén van de grootste skigebieden in de Alpen is Ski Arlberg, waar je toegang hebt tot ruim 300 km aan pistes. Wintersporters die op zoek zijn naar skigebieden met veel uitdagende pistes zijn hier aan het juiste adres. Je vindt hier een aantal leuke skiroutes, die al een flinke uitdaging bieden, en de bekende skitocht Der Weisse Ring. In totaal beschikt Ski Arlberg over 145 km aan rode pistes en 42 km aan zwarte pistes.

skigebied met veel zwarte pistes
Bij veel zwarte pistes vind je ook een blauwe 'optie', zodat iedereen veilig naar beneden kan komen.

#5. Beaver Creek – Verenigde Staten

Bij veel wintersporters staat een skivakantie in de Verenigde Staten hoog op de wintersport bucket list. En als je dan toch de kans krijgt om die kant op gaan, kun je het maar beter meteen goed aanpakken. Wil je graag een skigebied met veel zwarte pistes, dan is Beaver Creek jouw skigebied. Je hebt hier toegang tot 149 km aan pistes, waarvan 56 km zwart zijn. Vooral de Birds of Prey afdaling is een absolute aanrader. Deze uitdagende piste is niet voor niets toneel van de wereldkampioenschappen alpineskiën geweest... Genoeg uitdaging dus en je wordt ook nog eens getrakteerd op de meest fantastische uitzichten! Klein detail: je moet er wel even voor sparen. Beaver Creek wordt ook wel het St. Moritz van de Verenigde Staten genoemd en dat is niet zonder reden…

#6. Via Lattea – Italië

Ben je op zoek naar skigebieden met veel zwarte pistes én heb je altijd al een keer in twee landen willen skiën tijdens één skivakantie? Denk dan eens na over Via Lattea. Dit skigebied is met een piste-aanbod van ruim 400 km het grootste gebied van Italië. Daarnaast ligt het verspreid over Italië en Frankrijk, waardoor je dus in één vakantie in twee landen kunt skiën. Via Lattea beschikt over ruim 85 km aan zwarte pistes.  Waag je bijvoorbeeld eens aan de zwarte buckelpiste op de Motta. Reken maar dat je daar genoeg uitdaging vindt!

#7. Ski Zillertal 3000 – Oostenrijk

Ski Zillertal 3000 is een veelzijdig skigebied. Je vindt er gezelligheid, fijne pistes waar iedereen terecht kan en leuke berghutten. De meeste pistes zijn rood, maar met ruim 40 km aan zwarte pistes biedt Ski Zillertal 3000 ook genoeg uitdaging voor gevorderde skiërs. Het hoogtepunt van het skigebied is de bekende Harakiri op de Penken. Dit is één van de steilste pistes ter wereld, dus onderschat hem niet.

zwarte piste Harakiri Mayrhofen
In Mayrhofen waarschuwen ze er zelfs voor de Harakiri alleen voor ervaren skiërs is!

#8. Schmittenhöhe – Oostenrijk

Wie aan Zell am See – Kaprun denkt, denkt niet meteen aan een skigebied met veel zwarte pistes. Toch is niets minder waar. De Schmittenhöhe, onderdeel van Zell am See – Kaprun, beschikt over 80 km aan pistes, waarvan 19 km zwart. Het skigebied heeft genoeg uitdaging voor ieder type wintersporter en is een heerlijke bestemming voor een gemengde groep skiërs. De zwarte pistes zijn ideaal voor de gevorderde skiërs uit de groep, waarvan de Trassabfahrt een absolute aanrader is.

#9. Evasion Mont-Blanc – Frankrijk

Het laatste gebied dat we tegenkwamen in onze zoektocht naar skigebieden met veel zwarte pistes, is het Franse Evasion Mont-Blanc. Dit is één van de oudste gebieden van Frankrijk en biedt meer dan 400 km aan pistes. Je skiet hier aan de voet van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, wat zorgt voor spectaculaire uitzichten. Evasion Mont-Blanc is een gevarieerd skigebied, met 175 km aan rode pistes en maar liefst 70 km zwarte pistes. Dit maakt het een geschikt skigebied voor de gevorderde wintersporters onder ons.

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen