Skip to navigation Skip to main content
52706 - Wintersport in de Pyreneeën: landen, skigebieden & tips (2)
© Pixabay

Wintersport in de Pyreneeën is een geweldige ervaring. De wintersportsfeer is hier compleet anders dan in de Alpen. Prachtige skigebieden en een geweldig berglandschap liggen op je te wachten in de Pyreneeën van Andorra, Frankrijk en Spanje. In dit weblog nemen we een wintersport in de Pyreneeën onder de loep. Welke skigebieden liggen er in deze omgeving en wat kun je verwachten? Hieronder vind je alle mogelijkheden!

Wintersport in de Pyreneeën

Waarom niet op wintersport naar de Pyreneeën? Elke dag tapas eten is toch geen straf? Het gebergte in Zuid-Frankrijk en Noord-Spanje is voor veel Belgische en Nederlandse wintersporters nog onbekend terrein. Skiën in de Pyreneeën is voordeliger dan in de Alpen. Met name in Andorra, een belastingvrije staat, profiteer je van aantrekkelijke prijzen. Verder profiteer je door de zuidelijke ligging van veel zon, zonder daarbij in te boeten op sneeuwzekerheid. Kortom, genoeg redenen om op skivakantie te gaan naar de Pyreneeën!

https://www.instagram.com/p/CE9yRNRMpvK/

Wintersport in de Pyreneeën van Andorra

Andorra beschikt over twee skigebieden: Grandvalira en Vallnord. Het land staat bekend als belastingparadijs. Vanwege de belastingvrije status liggen de prijzen in Andorra een stuk later. Met een hoogte van 2946 meter is de Pic de Comapedrosa de hoogste bergtop van Andorra. Met de lokale gastronomie zit het in Andorra ook wel goed, je kunt hier genieten van de meest heerlijke kaas en worst. Er zijn tal van restaurants en barretjes om van al deze lekkernijen te genieten. Al met al genoeg redenen om te kiezen voor een skivakantie in de Pyreneeën van Andorra.

Skigebied Grandvalira

Grandvalira ligt in het oosten van Andorra, heeft ruim 190 km aan pistes en reikt tot een hoogte van 2640 meter. Verblijven doe je in één van de zes skidorpen: Soldeu, Canillo, Encamp, Grau Rog of El Pas de la Casa. Verder kun je in Grandvalira onder andere heliskiën, sneeuwscooter tochten maken en met een hondenslee op pad.

Skigebied Vallnord

Vallnord bestaat uit twee deelskigebieden: Pal-Arsinal en Arcalis. Snowboarders zullen blij zijn met Vallnord. In het skigebied bevinden zich snowparks die internationaal bekend zijn. Ook gevorderde skiërs zullen verheugd zijn met Vallnord, want de hoogste piste ligt op ruim 2900 meter hoogte. De Pic de Comapedrosa is erg populair onder de lokale wintersporters.

Wintersport in de Franse Pyreneeën

De Franse Pyreneeën telt ruim 30 skigebieden. Grand Tourmalet en Saint Lary Soulan zijn het meest populair. Over de sneeuwzekerheid hoef je je hier doorgaans geen zorgen te maken en het landschap is adembenemend. Zo zijn er in de Franse Pyreneeën tal van grotten, waaronder de bekende Grotte de Niaux. In deze grotten bevinden zich rotstekeningen van bizons, steenbokken en paarden die naar schatting 12.000 jaar oud zijn.

Skigebied Grand Tourmalet

De Grand Tourmalet is de meest roemruchte berg van de Franse Pyreneeën. De ruim 2100 meter hoge berg is vooral bekend geworden door de Tour de France. Aan de voet van de Tourmalet liggen de plaatsen La Mongie en Baregés. Het gebied beschikt over ruim 100 km piste en heeft een kabelbaan die naar de indrukwekkende Pic du Midi de Biggore (2877 m) leidt.

Skigebied Saint Lary Soulan

Het skigebied van Saint Lary Soulan ligt tussen de 1700 en 2515 meter en is behoorlijk uitgestrekt. Je kunt hier prachtige skitochten maken en zowel beginners als gevorderden kunnen hier uit de voeten. Saint-Lary bestaat uit vier verschillende dorpen, Saint Lary Village (830 m), Saint Lary 1700, Saint Lary 1900 en Saint Lary 2400.

52706 -  (2)
De besneeuwde machtige bergtoppen van de Pyreneeën.

Wintersport in de Spaanse Pyreneeën

De Spaanse Pyreneeën zijn opvallend minder toeristisch dan de Franse of Andorrese Pyreneeën. De Spaanse Pyreneeën liggen zowel in het Baskenland, Navarra, Aragon als Catalonië. In totaal vind je hier meer dan 15 skigebieden. Baqueira, Formigal en La Molina zijn de bekendste wintersportgebieden. Verder staan de Spaanse Pyreneeën bekend om bergmeren en brede gletsjerdalen. Over eten niet te klagen, in Spanje is tapas erg populair, zo ook in de Spaanse Pyreneeën.

Skigebied Baqueira

Baqueira is zeer populair onder de Spaanse bevolking. Zelfs de koninklijke familie komt hier skiën. Het skigebied kent meerdere dorpen: La Bonaiqua en Beret. Baqueira heeft een skigebied met ruim 160 km piste. Doordat het wintersportgebied zuidelijker ligt dan andere skigebieden, is het weer hier zeer veranderlijk. Zo kan je de ene dag ingesneeuwd raken en kan de volgende dag de zon volop schijnen.

Skigebied Formigal

Formigal ligt in de Tena vallei in de provincie Huesca. Formigal heeft onder andere twee funparks, een boardecross en een buckelpiste. Door de ligging van de berg profiteer je hier van veel zonneschijn. Het wintersportgebied kent veel berghutten en restaurants. Met name Buho’s Formigal doet het goed bij de wintersportliefhebbers!

Skigebied La Molina

La Molina ligt in de provincie Girona. Het wintersportgebied is zeer geliefd bij de Catalanen. Voor de wintersportliefhebbers is er ruim 140 km piste, die worden ontsloten door 28 liften. De Nederlandse snowboardster Nicolien Sauerbreij won in La Molina zilver op het onderdeel parallelslalom tijdens de Wereldkampioenschappen in 2011. Picknicken in de sneeuw van La Molina is onder de Spaanse bevolking erg populair. Toch liever zin een etentje? Dan is restaurant La Ferme de Montage een aanrader!

Over Maurits

Bij Maurits is de passie voor de bergen en wintersport al op jonge leeftijd ontstaan. Hij komt van jongs af aan regelmatig in de Pyreneeën en hij kent de skigebieden hier inmiddels op z'n duimpje.