16 juni 2020 door Thijs in Skigebieden onder de loep

De Kitzsteinhorn kan als enige 'drieduizender' in het Salzburger Land het hele jaar door met de lift bereikt worden. Het skigebied op de Kitzsteinhorn is dankzij de gletsjer buitengewoon sneeuwzeker. Hierdoor kan er van vroeg in het najaar tot in de zomer geskied worden. Maar wanneer er niet geskied kan worden, is een bezoek aan de Kitzsteinhorn dan nog steeds de moeite waard? In dit weblog lees je niet alleen over de skimogelijkheden op de Kitzsteinhorn, maar ook over wat je nog meer kunt verwachten wanneer je de berg bezoekt in de zomer.

Zomerskigebied Kitzsteinhorn

Tijdens de coronacrisis waren de liften op de Kitzsteinhorn gesloten. Sinds 29 mei kan er weer worden geskied op de gletsjer boven Kaprun. De pistes op de gletsjer zijn, met uitsluiting van woensdag, iedere dag geopend tot 21 juli 2020. Onder andere de Gletscherjet 4 en Magnetköpflift staan ter beschikking voor skiërs. Hierdoor is het mogelijk om van de Alpincenterpiste, Magnetköpflpiste en Gletscherpiste 2 af te dalen.


Start van het zomerseizoen

Met de opening van het zomerskigebied ging ook het zomerseizoen in Zell am See - Kaprun van start. Er zijn de nodige maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo dient er 1 meter afstand te worden gehouden, dien je een mondkapje te dragen in de lift, lifstations en restaurants en dien je voor een tafeltje in de restaurants vooraf te reserveren.

Zomer op de Kitzsteinhorn: wat is er te doen?

Op de Kitzsteinhorn kan grote delen van het jaar geskied worden, maar niet 365 dagen. Wel zijn de liften het gehele jaar geopend om dagjesmensen richting de top te brengen. Op de top wacht de Gipfelwelt 3000 en een tunnel door de berg richting het uitzichtplatform. Daarnaast kan er in de sneeuw worden gespeeld en loopt er een wandelroute naar de top van de Kitzsteinhorn.

#1. Ice Arena Kitzsteinhorn

Afhankelijk van de sneeuwhoogtes en het weer zijn de pistes tot eind juli geopend. Tijdens de zomer van 2020 kost een dagskipas € 48,- voor een volwassene, kinderen betalen € 24,-. Ook bevindt er zich een langlaufloipe op de gletsjer. Wanneer de pistes sluiten, is er altijd nog de Ice Arena. Hier kunnen bezoekers van de Kitzsteinhorn het hele jaar in aanraking komen met de sneeuw. Sneeuwballen gooien of sleeën is dus gewoon het hele jaar mogelijk. 

#2. Gipfelwelt 3000

De Gipfelwelt 3000 ligt, hoe kan het ook anders, op een hoogte van meer dan 3000 meter. Vanaf het uitzichtplatform 'Top of Salzburg' op 3029 meter heb je vrij uitzicht op de toppen van het Nationalpark Hohe Tauern. Door een tunnel dwars door de Kitzsteinhorn ga je weer naar beneden. In de 360 meter lange tunnel wandel je langs tal van informatiestations, die je van alles doen te weten komen over de gletsjer en het ontstaan van de Kitzsteinhorn. Ook hoort er bij de Gipfelwelt 3000 een restaurant.

#3. Klim naar de top van de Kitzsteinhorn

Vanaf het uitzichtplatform, dat met de lift bereikbaar is, loopt er een gemarkeerde beklimming richting de top van de Kitzsteinhorn. Om het hoogste punt van 3203 meter te bereiken dien je nog zo'n 200 hoogtemeters te overwinnen. Om de beklimming tot een goed einde te brengen dien je een goede conditie te hebben en over klimervaring te beschikken. Bergschoenen zijn een must en voor extra veiligheid is het ook verstandig om een helm te dragen en gebruik te maken van een Klettersteig-uitrusting. Iedere woensdag kun je de beklimming maken onder begeleiding van een berggids. 

Meer informatie over de Kitzsteinhorn

De Kitzsteinhorn beschikt over het hoogstgelegen skigebied van het Salzburger Land. Dankzij de hoogte, van meer dan 3000 meter, is skiën hier tot diep in de zomer mogelijk. Tijdens de wintermaanden groeit het pisteaanbod naar meer dan 40 kilometer en dankzij de nieuwe 3K K-onnection heb je ook nog eens directe aansluiting op de Maiskogel. De brede gletsjerpistes spreken zowel beginners als gevorderden aan, want je kunt hier fantastisch op carven. Ook is er een uitgebreid funpark met superpipe. Wanneer je in de zomer een bezoek brengt aan de Kitzsteinhorn is het mogelijk om 's morgens op de ski's te staan om vervolgens 's middags een duik te nemen in de Zeller See. 

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.