Skip to navigation Skip to main content

Traditionele gerechten uit Tirol

Traditionele gerechten uit Tirol warmen de buik, strelen de ziel en geven levenskracht. De Tiroler keuken heeft heel wat meer te bieden dan alleen spekknoedelsoep of aardappelen met ei. Hier vind je drie recepten waardoor je zin krijgt om een culinaire ontdekkingsreis door Tirol te maken. Geniet eens van een Tiroler menu met een nieuwe draai. In dit weblog vind je de recepten van de onbekende gerechten Gerstesoep, Hertenragout met spätzle en Kwarkgratin. Ook heerlijke gerechten voor een kerstdiner met een Oostenrijks tintje!

Gerstesoep

Ingrediënten voor 4 personen:
400 g ijsbeen of 200 g riblappen, 100 g gerst, 1 ui, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 1 bosje dille, 1 bosje bonenkruid, 2 EL olijfolie, 1 EL azijn, 1 EL koriander, 1 EL citroenmelisse, 1 EL zout, ½ EL lavas, ¼ TL komijn, 1 snufje saffraan, 1 TL honing, ½ TL peper, een beetje marsalawijn, water

Bereiding:
Je dient de gerst al een dag van tevoren in een royale hoeveelheid water in te weken. Breng de volgende dag ca. 2 l water aan de kook en voeg de gerst toe. Voeg de olie, een kruidnagel, een laurierblad, ui, een bosje dille en een bosje bonenkruid en het ijsbeen (of de riblappen) toe. Haal het bosje dille en de ui na 2 uur koken weer uit de pan en snijd het vlees in hapklare stukken. Je kunt de soep nu naar wens fijn of minder fijn mixen (wij bevelen de iets grovere variant aan). Voeg de fijngehakte koriander, lavas, citroenmelisse, komijn en saffraan, honing, azijn, marsala, zout en peper toe en roer goed door. Aan de kook brengen en heet serveren!

Hertenragout met spätzle en rode kool met appel

Ingrediënten voor 4 personen. Hertenragout:
1 kg hertenschoudervlees, 50 g margarine, 125 g wortelgewassen, 40 g bloem, 100 g uien, 15 g tomatenpuree, 25 g vossenbessen, 35 g kookchocolade, 1/8 l rode wijn, laurierblaadjes, tijm, jeneverbessen, zout & peper

Ingrediënten Rodekool met appel:
750 g rodekool, 0,5 l water, 100 g zure appel (bijv. Boskop), 25 g uien, 25 g boterolie, 25 g suiker, 1/8 l rode wijn, zout, komijn, 1/2 kaneelstok, azijn, 25 - 40 g bloem om te bestuiven

Ingrediënten Spätzle:
1/2 kg bloem (grof gemalen), 5 eieren, 1/8 l water, muskaat, zout

Bereiding: Hertenragout
Snijd het vlees in grove blokjes en braad het in het vet aan tot het bruin kleurt. Voeg de bloem, het wortelgewas en de fijn gesneden uien toe en bak alles bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak die mee. Voeg daarna de kookchocolade toe en laat deze smelten. Blus af met rode wijn en vul aan met rundvleessoep of wildfond. Kruid het geheel met tijm, fijn gestampte jeneverbessen en laurierblaadjes en laat deze mee sudderen. Haal het vlees zodra het zacht is uit de saus, laat de saus inkoken en pureer het geheel daarna met een staafmixer. Breng de saus met vossenbessen op smaak. Voeg hierna het vlees weer toe en verwarm het voor het serveren opnieuw. Tip: Je kunt het gerecht net voor het serveren nog met een scheutje cognac afmaken.

Bereiding: Rodekool met appel
Verwijder de stronk en de buitenste bladeren van de rodekool en snijd in dunne repen. Schil de appels en snijd in kleine stukjes. Snipper de ui en bak deze met suiker en vet totdat de uien geel verkleuren. Blus af met rode wijn en voeg hierna de rodekool toe. Voeg zout, komijn, de kaneelstok, een beetje azijn en 0,5 l water toe, dek het geheel af en laat ca. 40 minuten stoven. Voeg de appelstukjes toe en stoof het geheel nog eens 10 minuten. Bestuif met bloem, laat nog even sudderen en breng op smaak.

Bereiding: Spätzle
Zeef de bloem in een schaal en roer de gemalen nootmuskaat erdoor. Voeg zout, eieren en zoveel water toe totdat een taai deeg ontstaat. Klop het deeg met de mixer (kneedhaken) of met een kooklepel. Laat het deeg 10 minuten rijzen. Druk het deeg door een spätzlevorm in kokend water. Haal de spätzle er met een schuimspaan uit en schud ze om in boter.

Kwarkgratin

Ingrediënten voor 4 personen:
500 g kwark, 40 g poedersuiker, 50 g aardappelmeel, 4 eieren, 2 EL bruine rum, 1 EL vanillesuiker, geraspte schil van 1 citroen, fruit naar keuze, eventueel een beetje witte wijn, 80 g kristalsuiker

Bereiding:
Scheid het eigeel en het eiwit van elkaar. Meng de kwark zorgvuldig met de poedersuiker, het aardappelmeel, het eigeel, de rum, de vanillesuiker en de citroenschil. Klop het eiwit stijf en schep het door het kwarkmengsel. Bak de gratin in de oven op 190°C goudgeel. Laat het fruit vooraf in water, eventueel met witte wijn en suiker beetgaar worden en serveer als bijlage.

Ook een keer naar Tirol? Klik hier voor de beste aanbiedingen >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.