25 mei 2020 door Joris in Algemeen

Wie droomt er niet van om te kunnen vliegen? Dit gevoel kun je het dichtst benaderen door in het vliegtuig of de achtbaan te stappen. Omdat ook wintersporters wel van een beetje actie en avontuur houden, zijn er diverse skigebieden in de Alpen met een winter zipline. Zo kun je het vlieggevoel ook tijdens je wintersport ervaren! In dit weblog 5 skigebieden met een winter zipline.

Wat is een zipline?

Een zipline bestaat uit een hoog gelegen startplatform en een lager gelegen eindpunt. Daartussen is een staalkabel gespannen, waaraan gezekerde personen naar beneden kunnen glijden. Remmen gebeurt automatisch, zodat je niet voorbij het eindpunt kunt roetsjen. Je kunt aan de kabel hangen door middel van een klimgordel of een constructie dat lijkt op een grote vlieger. Ziplines staan voor avontuur en snelheid, en de meeste zijn alleen tijdens de zomermaanden geopend. Er zijn echter uitzonderingen! 

 

#1. First Glider und First Flieger in Grindelwald

De zipline die vliegen het dichtst benadert, is de First Glider in skigebied Grindelwald First in de Jungfrau Region. Op je buik word je in een vliegharnas gehesen, naar boven getrokken en op het hoogste punt losgelaten. Op dezelfde locatie bevindt zich ook de First Flieger. Deze zipline volgt hetzelfde traject als de First Glider, maar hierbij zit je in een klimgordel die aan de staalkabel hangt. 

#2. Skyfly in Ischgl

Om de bergwereld van Ischgl in vogelperspectief te beleven, kun je een afdaling maken in de Ischgl Skyfly. Twee personen kunnen tegelijkertijd van de twee kilometer lange zipline gebruikmaken. Je ski's of snowboard worden gewoon aan je rug vastgemaakt, waardoor je deze kunt meenemen naar beneden. Tijdens de drie minuten durende tocht kan de snelheid oplopen tot boven de 80 km/u. 

#3. Serfauser Sauser in Serfaus

Ook in familieskigebied Serfaus-Fiss-Ladis is er een (winter) zipline. De Serfauser Sauser zorgt bij jong en oud voor een adrenalinerush terwijl je door de bergwereld van Tirol zweeft. Er zijn vier verschillende secties die ieder hun eigen hellingspercentage en topsnelheid hebben. Over de veiligheid hoef je je geen zorgen te maken. Remmen gebeurt automatisch en bij alle vier de stations staat een medewerker om je te helpen bij het in- en uitstappen. 

#4. The Bee in Val Thorens

In Val Thorens hoort de zipline met de naam 'The Bee' zeker bij de activiteiten die je gedaan moet hebben. Hoogtevrees is niet gewenst, aangezien je maar liefst 65 meter boven de grond zweerft. Op het 1800 meter lange traject kun je samen met iemand anders naar beneden vliegen. Net als bij de Skyfly in Ischgl, kun je ook hier je wintersportuitrusting meenemen. Terwijl je van het uitzicht op Val Thorens geniet, suis je met een snelheid van 70 km/u naar beneden. Er is ook nog een tweede zipline in Val Thorens, La Tyrolienne. 

#5. Mountain High Hornpark, St. Johann in Tirol

Op de Harschbichl boven St. Johann in Tirol ligt een bijzonder uitstapje voor families te wachten. Veel ziplines in de Alpen zijn niet geschikt voor kinderen, maar in het Hornpark kunnen kinderen vanaf 3 jaar (onder begeleiding van een volwassene) met een minimale hoogte van 100 cm al de ziplines op het miniparcours ervaren. Kinderen met een leeftijd van 8 jaar mogen zich wagen aan de hogere (22 meter boven de grond) en langere (max. 530 meter) ziplines van het Mountain High Hornpark. 

Tip: Bun J Ride in Tignes

Kan het jou niet extreem genoeg? De Bun J Ride in Tignes verenigt skispringen, bungeejumpen en een zipline in één attractie. Terwijl je vastzit aan een elastiek stort je je van een skischans af om je vervolgens vrij in de lucht te kunnen bewegen. Durf jij het aan?!

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.