14 februari 2020 door Yvonne in BestemmingenReisverslagen

We zijn nog maar net vertrokken uit Davos, de eerste bestemming van onze stad- en skivakantie in Zwitserland, en rijden al meteen door naar de tweede bestemming op onze lijst: Arosa. Arosa ligt slechts op minder dan twee uur rijden van Davos en met de zon op ons gezicht vliegt de tijd zo voorbij. Ook hier staan er weer een aantal activiteiten op het programma. Zoals altijd zullen we beginnen met het ontdekken van het skigebied Arosa. Daarnaast zullen we ook een bezoekje brengen aan het Bärenland en Honigland. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik in Arosa ben geweest, het duurt dan ook maar enkele ogenblikken voor ik me weer herinner waarom het hier zo geweldig is!

Als eerste in de lift naar boven

Het ruime skigebied Arosa Lenzerheide telt bijna 230 kilometer piste en zoals de naam aangeeft, bestaat het uit twee verschillende delen: Arosa en Lenzerheide. Het skigebied was niet altijd zo ruim, vroeger was er namelijk geen verbindingslift tussen de twee dorpen. Pas in 2014 werd het gebied samengesmolten door de bouw van een grote gondel die Arosa en Lenzerheide met elkaar verbindt. Wij slapen in Hotel Provisorium 13 en starten onze dag dus in het dal van Arosa. Om 08.20 uur staan we al te springen bij de Weisshorn om als eerste in de lift naar boven te kunnen. Dit is de enigste lift in het gebied die al zo vroeg uit de startblokken schiet om ons naar een hoogte van 2653 meter te brengen. Het uitzicht op de top van de Weisshorngipfel is prachtig. De zon komt stilaan over de toppen heen kijken en de ribbeltjespistes roepen onze naam, wauw! Wij zijn er weer klaar voor!

Uitzicht Weisshornfipgel
Uitzicht over Arosa vanaf de Weisshorngipfel 

Skiën in Arosa - Lenzerheide

De top van de Weisshorngipfel is de start van onze ontdekking in het skigebied van Arosa. Voor onze eerste afdaling kiezen we de lange en brede rode piste 10 waarbij we kunnen genieten van een indrukwekkend uitzicht over de Zwitserse bergen. Een prachtig begin van de dag. We nemen beneden de nieuwe Brügerhornlift weer naar boven, zo warmen we onze benen weer even op aan de stoelverwarming van de moderne lift. Het leuke aan het skigebied in Arosa is dat alles ontzettend overzichtelijk is. Je kunt in de lift makkelijk kiezen waar je heen wil omdat alle pistes zo zichtbaar zijn en duidelijk in verbinden staan met elkaar. Met een paar uitdagende pistes is het voor een gemiddelde skiër heerlijk om hier op skivakantie te zijn. We skiën nu helemaal naar de andere kant van het skigebied. Hierbij moeten we een stukje tussen de huizen van Innerarosa skiën, ook eens wat anders. We nemen de Hörnli-Express omhoog en besluiten dan dat het tijd is voor een lekkere lunch bij de Hörnlihütte. Een echte aanrader om hier te gaan eten als je in Arosa - Lenzerheide gaat skiën! Tijdens het eten hebben we uitzicht op de Urdenbahn, die de verbinding vormt met Lenzerheide. Deze blijft op onze to-do lijst staan voor de volgende skivakantie want het is alweer tijd om terug richting het dorpje te gaan. Via de lange blauwe 5 sluiten we onze mooie skidag af.

Innerarosa vanaf de Carmennabahn in Arosa
Uitzicht op Innerarosa en de Carmennabahn.

Arosa Bärenland 

Het volgende op ons programma is een bezoekje aan Arosa Bärenland, een bezienswaardigheid die middenin het skigebied van Arosa ligt. Op meer dan 2000 meter hoogte heeft een team een unieke berenopvang opgesteld om ze een kans op een beter leven te kunnen geven. Het dierenverblijf bestaat uit een grote buiten- en binnenruimte waar er plaats is voor maximaal vijf beren. Momenteel zijn er drie beren in het verblijf opgenomen, die hun winterse slaapje aan het houden zijn. In de zomer kun je als bezoeker de binnenruimte bezichtigen en meer leren over de geschiedenis van de beren en het verblijf.

Honigland Arosa

Arosa Bärenland is het hoogtepunt van Arosa, dat zie je aan alles. Zowel in het dorp als op de pistes is alles in thema van beren. Onze laatste stop in Arosa heeft hier dan ook alles mee te maken: Honigland Arosa. Het Honigland bij Prätschli is een speciaal gebied dat gecreëerd is voor kinderen en beginners. Het is een klein en gratis stukje skigebied met twee liften en een paar obstakels, waar ze kunnen genieten van hun eerste ervaring op ski's. Vanuit het dorp kun je hier met de bus, ski's of te voet komen.

Facebook Live uitzending

Naast het lezen van onze avonturen in Zwitserland, kun je ook meekijken met onze live uitzendingen op onze Facebookpagina. Bij elke stop van onze lijst nemen we jullie mee de piste op. Heb je de uitzending gemist? Geen probleem, je kunt de Facebook Live uitzending van Arosa Lenzerheide hieronder terugkijken.

Meer over Arosa - Lenzerheide

Arosa Lenzerheide is een ruim skigebied met maar liefst 225 pistekilometers. Daarmee is het één van de grootste skigebieden van Zwitserland. Het gebied bestaat uit twee deelgebieden: Arosa en Lenzerheide. Het gebied in Lenzerheide telt 155 pistekilometers, Arosa telt ongeveer 70 kilometer aan pistes en is daarmee iets kleiner dan Lenzerheide. Maar Arosa moet met welgeteld vijf opstappunten in het dorp en een groot aantal berghutten zeker niet onderdoen. Opvallend is dat er naast de pistes ook veel bankjes en terrassen te zien zijn. En als je naast het skiën ook graag een andere winteractiviteit wil met het gezin, ontdek dan ook zeker eens de winterwandelpaden van Arosa Lenzerheide. Zowel Arosa als Lenzerheide zijn gezellige dorpen vol restaurants en winkels. Alles wat je nodig hebt om een geslaagde skivakantie te hebben.

Urdenbahn verbinding tussen Arosa en Lenzerheide
De Urdenbahn verbindt Arosa met Lenzerheide.
Winterwandelen in Arosa
In Arosa Lenzerheide vind je zo'n 140km aan winterwandelpaden.

Tips voor een skivakantie in Arosa

  • Je krijg online veel korting bij het kopen van je skipas voor Arosa Lenzerheide!
  • Bij sommige hotels zijn er gratis (groeps)skilessen voor kinderen t/m 17 jaar verkrijgbaar.
  • Elke woensdag is er 'Kässeltrunk', waarbij je langs piste 15 gratis een warm drankje kunt drinken.
  • In het restaurant op de Weisshorngifpel kun je iedere zondag ontbijten en iedere zaterdagavond dineren met een panoramisch uitzicht.
  • Arosa is bereikbaar met de trein.

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen