4 maart 2020 door Michiel in Alpenweer

De weersomstandigheden liegen er niet om. De komende dagen zal er aan de noordkant van de Alpen behoorlijk wat sneeuw vallen. Verschillende gebieden krijgen opnieuw te maken met slecht weer en zullen daarom van tijd tot tijd zelfs moeten sluiten. Ben je dus op skivakantie de komende week? Houd het weer dan goed in de gaten. Sneeuw en wind zouden er wel eens voor kunnen zorgen dat je een dag skiën moet overslaan.

Tot 50 cm sneeuw in de Franse Alpen

Hele dagen regen, sneeuw en wind, de weersomstandigheden worden er maar niet beter op. Woensdag is het wisselend bewolkt en gaat het vooral in het noorden van de Alpen af en toe regenen of sneeuwen. De mate van neerslag blijft hier op een laag niveau. Vanaf donderdag zal het in de vroege uren vanaf een hoogte van 1500 meter beginnen met sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen. Hierbij valt er zelfs een halve meter verse sneeuw op de hoogste bergtoppen. In Oostenrijk valt de sneeuw pas later op de dag vanaf een hoogte van 1300 meter. De neerslaghoeveelheden blijven hier echter beperkt tot 10 à 20 cm. Naast neerslag is ook de wind weer sterk aanwezig donderdag. Vooral op de hoogste skipistes zal je last krijgen van de heftige windvlagen. Aan de zuidkant van de Alpen is het ook regenachtig en zal het vanaf een hoogte van 1800 meter gaan sneeuwen. Vrijdag blijft een bewolkte dag in de noordelijke Alpen, waarbij sneeuw nog steeds naar beneden dwarrelt. Later op de dag zal de neerslag tijdelijk afnemen.

Zaterdag wat sneeuw, zondag droog

Tot en met zondag blijft het bewolkt aan de noordkant van de Alpen. Zaterdag valt er zelfs opnieuw sneeuw, maar nu al vanaf een hoogte van 500 meter. Er is echter geen sprake van een sneeuwdump, het blijft beperkt tot een maximale sneeuwval van 15 cm. In de zuidelijke Alpen is het vanaf zaterdag al droog en komt de zon er zelfs af en toe door. Zondag keert de rust tijdelijk terug in het Alpengebied met op veel plaatsen ruimte voor de zon. Maar niet voor lang, in de avond keert de bewolking al weer terug en wordt het noordelijke Alpengebied opnieuw getroffen door neerslag.

Webcam Schladming
Oostenrijk (Schladming) kent een grijze dag met af en toe een beetje zon 

Rustig reisweer

De grote drukte wat betreft vakantieverkeer hebben we achter de rug. Toch zorgt de sneeuwval in het weekend, en vooral op zaterdag, voor een beetje extra drukte onderweg naar de bekende skivakantie gebieden. Vooral in de noordelijke Alpen wordt er veel neerslag verwacht.

Webcam Val Gardena
De pistes in de Dolomieten (Val Gardena) liggen er momenteel prachtig bij


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen