26 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De komende dagen wordt er veel sneeuw verwacht aan de west- en noordkant van de Alpen. Goed nieuws zou je denken. Jammer genoeg krijgen verschillende skigebieden hierdoor te maken met slechte weersomstandigheden. De kans is zelfs groot dat sommige gebieden zo nu en dan noodgedwongen dicht moeten gaan door het slechte weer. Er worden namelijk ook stormen verwacht. Voor mensen die op skivakantie in de Alpen zijn is dit iets om goed in het oog te houden. Ook in het Sauerland valt de komende dagen de nodige verse sneeuw. Webcams: in alle Alpenlanden verse sneeuw >

Veel sneeuw voor de noordelijke Alpen

Woensdag is het bewolkt en vooral aan de west- noordkant van het Alpenmassief valt er een dik pak sneeuw. De hoeveelheden winterse neerslag kunnen oplopen tot lokaal 40 cm op de hoogste bergtoppen van Zwitserland. In Oostenrijk kan de sneeuwlaag evenzeer flink aangevuld worden. Donderdag hangt er opnieuw een stevige regenbui vanuit het westen in de lucht, en begint het nog maar eens te sneeuwen in de Franse en Zwitserse Alpen en later in Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt aanvankelijk op 500 meter en stijgt in de loop van de dag naar 1000 meter. In verschillende gebieden gaat er 10 tot 30 cm sneeuw vallen. Vrijdag zullen de laatste sneeuwvlokken vallen en in de loop van de dag zal het Alpengebied weer opentrekken. Het blijft overwegend droog en af en toe komt de zon zelfs door. Ook in de zuidelijke Alpen is het grotendeels droog en schijnt de zon af en toe door de wolken heen.

Zaterdag droog, zondag opnieuw neerslag

Zaterdag blijft het over het algemeen droog, wel hangt er bewolking in de lucht met afwisselende opklaringen. Door de vers gevallen sneeuw zijn de skicondities optimaal. De vriesgrens ligt rond 1000 meter. Van zaterdag op zondag zal het opnieuw gaan sneeuwen in het noorden van de Alpen. Hier en daar wordt er zelfs een laag van 25 cm sneeuw verwacht. In Oostenrijk zal het overdag blijven sneeuwen vanaf 800 meter, maar er valt niet meer dan 15 cm. In het zuiden van de Alpen zal het zondag bewolkt blijven met winterse neerslag. In het dal gaat het regenen en boven de 1200 meter blijft het sneeuwen. De sneeuwlaag wordt aangevuld tot wel 40 cm. Er kan zondag plaatselijke hinder ontstaan door de gevallen neerslag. 

Webcam Zauchensee
Witte wereld in Zauchensee

Het verkeer naar de skivakantie

Iedereen die zaterdag op skivakantie vertrekt, moet rekening houden met extra drukte op de wegen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Vooral richting de Alpen zal het flink druk worden. Niet alleen op de heenweg, maar ook op de terugweg naar België wordt er extra verkeersdrukte verwacht. Er wordt minimale hinder verwacht naar aanleiding van de gevallen sneeuw. Dit komt omdat het merendeel van de sneeuw al eerder is gevallen en niet op zaterdag wordt verwacht.

Pas op lawinegevaar

De kans op lawines is sterk toegenomen door de afgelopen sneeuwval en wind, en dit gevaar zal nog even duren. In sommige gebieden zijn de sneeuwlagen alles behalve stabiel. Hierdoor is op de meeste pistes waarschuwingsniveau 1 of 2 actief. Sommige gebieden in Zwitserland en Oostenrijk hebben zelfs waarschuwingsniveau 3 aangekondigd, wat overeen komt met groot gevaar. Houdt de actuele veranderingen rond lawines in de lokale berichtgeving goed in de gaten.

Webcam Nendaz
Het sneeuwt momenteel flink in Nendaz (Les Quatre Vallées)

Verse sneeuw in het Sauerland

Niet alleen in de Alpenlanden valt momenteel verse sneeuw. Ook in het Sauerland wordt er een flinke sneeuwlaag gevormd. De kille neerslag heeft vanaf de Noordzee ondertussen ook het westen van Duitsland bereikt. Met de sneeuwgrens op een hoogte van 400 meter, is ook het dal bedekt met een witte laag die kan oplopen tot een verse 10 centimeter. Vandaag is misschien wel de meest winterse dag van het hele seizoen in het Sauerland. Ook morgen worden er winterse temperaturen en buien verwacht. Afgelopen weekend was de sneeuw in Winterberg nog bijna helemaal weggesmolten, maar ondertussen ligt er weer een mooie laag!

Webcam Winterberg - Poppenberg
Winterberg - Poppenberg
Webcam Winterberg - Büre-Herrloh
Winterberg - Büre-Herrloh
Webcam Willingen Ritzhagen
Willingen - Ritzhagen
webcam Neuastenberg - Postwiese
Neuastenberg - Postwiese
Webcam Langewiese
Langewiese

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen