5 februari 2020 door Michiel in Alpenweer

De regen van de afgelopen dagen heeft inmiddels plaats gemaakt voor sneeuw. De afgelopen 24 uur is er langs de noordzijde van de Alpen dan ook veel verse sneeuw gevallen. Vandaag zal het in de loop van de dag stoppen met sneeuwen. De komende dagen krijgen de Alpen te maken met een hogedrukgebied, wat ervoor zorgt dat het vrijwel droog blijft. In de loop van de zondag zal dit veranderen en krijgen we te maken met een weersomslag. De eerste dagen van volgende week zouden dan ook onstuimig kunnen verlopen. 10 beelden van een geweldige hoeveelheid sneeuw >

Rustig weer

De laatste sneeuwvlokken zullen later vandaag de Alpen verlaten. Hierna krijgen zij te maken met een hogedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden de komende dagen oostwaarts trekt. Hierdoor zal het zeker tot en met zaterdag rustig weer zijn in de Alpen. Zo is er weinig wind en zal de zon zich op veel plaatsen laten zien. In het weekend neemt de kans op bewolking vanuit het westen toe, maar op de meeste plaatsen zal het tot in de loop van de zondag droog blijven. Helaas zal de temperatuur de komende dagen wel wat stijgen, maar zal de sneeuw boven de 1500 meter vanwege de droge lucht van goede kwaliteit blijven. Komend weekend zal het nog iets warmer worden.

Webcam Lech am ARlberg
In Lech am Arlberg wordt de lucht woensdagmiddag al iets lichter

Onstuimig weer

Het hogedrukgebied waar we de komende dagen mee te maken hebben zal in het weekend via de Balkan naar het zuidoosten wegtrekken. Hierna gaat een krachtig lagedrukgebied nabij IJsland het weer in vrijwel heel Europa bepalen. Hierbij trekken meerdere kleine lagedrukgebieden richting het westen van Europa. Hierdoor zullen er veel gebieden met neerslag voorbijkomen. De weersomslag zorgt er ook voor dat de zachte lucht wordt verdreven, echter gaat dit wel gepaard met veel wind. Vooral aan de noordzijde van de Alpen zullen de zware windstoten naar verwachting voor problemen gaan zorgen. De kans is dan ook aanwezig dat er liften gesloten moeten blijven. De Noord-Italiaanse Alpen komen er waarschijnlijk beter vanaf. 

Webcams: sneeuwdump in de Alpen komt lekker op gang! >

Volgende week weer deze beelden? (Königsleiten, woensdagochtend)

Weer nauwelijks van invloed op verkeer

De komende dagen zal het weer weinig invloed hebben op het vakantieverkeer dat van en naar de Alpen gaat. Op de routes zal het tot en met zondag vrijwel overal droog zijn, al moet je in de ochtend wel rekening houden met mogelijk nevel of (dichte) mist. Na zondag moeten automobilisten wel rekening gaan houden met het weer. Dan is er kans op neerslag en zal de wind voor hinder zorgen.

Verse sneeuw in Winterberg en het Sauerland (webcams) >

Lawinegevaar blijft

Door de sneeuwval van de afgelopen dagen is er vooral in het noorden van de Alpen lawinegevaar. In deze gebieden is het dan ook belangrijk om de lokale berichtgeving te volgen en niet buiten de pistes te gaan. Naar verwachting zal het lawinegevaar in het noorden van de Alpen de komende dagen wel wat afnemen. In het zuidelijke deel van de Alpen is het lawinegevaar beduidend lager, maar vanaf zondag zal het lawinegevaar weer toenemen.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.