24 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Afgelopen week was het redelijk stabiel wintersportweer, maar daar komt komende week verandering in. Dit weekend al zal vooral de Franse Alpen te maken krijgen met storingen. Begin volgende week zullen ook Zwitserland en Oostenrijk hiermee te maken krijgen.

Dit weekend nog vrij rustig weer

De afgelopen dagen lag de vorstgrens rond de 1500 meter, deze zal dit weekend gaan dalen naar de 1000 tot 1200 meter. Morgen is het op veel hoger gelegen plaatsen nog vrij zonnig in de bergen, al zullen er ook wat wolkenvelden voorbij komen. In de dalen in Frankrijk en Italië is zaterdagochtend kans op wat mist en lage bewolking. Later op de dag kunnen er ook enkele buien ontstaan die boven de vorstgrens in de vorm van sneeuw zullen vallen. Zondag wordt het dan een vrij rustige dag in het Alpenmassief. Er zal een mix van wolkenvelden overtrekken en vooral in de Oostenrijkse skigebieden zal de zon zich nog even laten zien. In de Hautes Alpes en Wallis is het overwegend bewolkt en kan het zondagavond licht gaan sneeuwen.

Wisselvallig weer

Komende maandag zal het veelal bewolkt zijn en valt er af en toe wat lichte neerslag in Frankrijk en Zwitserland. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter en zal het zicht op de pistes beperkt zijn. Later op de dag is er ook in Vorarlberg kans op wat neerslag. Dinsdag daalt de sneeuwgrens naar de 600 tot 800 meter en wordt er meer neerslag verwacht. Het Salzburgerland en Tirol krijgen hier echter pas later op de dag mee te maken. De Italiaanse Alpen hebben helaas minder geluk. Hier blijft het veelal droog en ligt met 1500 meter de vorstgrens wat hoger. Woensdag begint met veel bewolking en verse sneeuw. Echter klaart het in de loop van de dag in de Franse en Zwitserse Alpen op, alhoewel een enkele bui mogelijk blijft. In Oostenrijk zal er van tijd tot tijd neerslag blijven vallen. Ook op woensdag hoeft Italië niet op veel sneeuw te rekenen, alleen in Courmayeur en Cervinia is wat sneeuw mogelijk. Op de donderdag kan de noordkant van de Alpen nog rekenen op wat verse sneeuw boven de 800 meter. De komende week zal er in het totaal zo'n 10 tot 70 cm sneeuw verwacht.

webcam Jungfrau Region
De zon overheerst in de Jungfrau Region

Het weer onderweg

Wie komend weekend richting de skigebieden vertrekt heeft weinig last van het weer. Onderweg is het vrijwel overal droog, al moeten reizigers er wel rekening mee houden dat er in de nacht en vroege ochtend kans is op vorst en mist. Als je na het weekend richting de Alpen gaat levert dit diverse rijomstandigheden op. Zo kan het flink gaan waaien en kan er geregeld neerslag vallen.

Lawinegevaar

Dit weekend is de kans op lawines niet erg groot, maar dit zal naar verwachting na het weekend veranderen vanwege de verse sneeuw. Het is daarom aan te raden de lokale berichtgeving nauwlettend in de gaten te houden en op de pistes te blijven.

kaiserwetter Neukirchen
Kaiserwetter en heerlijke pistes in Neukirchen am Großvenediger


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen