Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: 20 tot 30 cm verse sneeuw in aankomst

51664 - Alpenweer: 20 tot 30 cm verse sneeuw in aankomst (2)

Ondanks het de afgelopen tijd niet veel sneeuw is gevallen in de Alpen zijn de omstandigheden niet slecht. Over het algemeen liggen de pistes er goed bij en zorgt de zon voor het goede skileven. Helaas hebben de pistes aan de zuidzijde van de Alpen het moeilijker. Dit komt doordat de pistes hier verschillende keren te maken hebben gekregen met de zachte föhnwind. De komende dagen zal de zon ook nog schijnen, maar er is ook sneeuw in aankomst.

Veel zon

De komende dagen zal er weinig aan het weerbeeld in de Alpen veranderen. Door een krachtig hogedrukgebied is het er stralend weer en zijn de temperaturen overdag vrij zacht. 's Nachts vriest het er licht tot matig. Ook blijft er in de ochtend kans op nevel en laaghangende bewolking in de dalen. Dit zal ook donderdag en vrijdag het geval zijn. Al zal vrijdag vanuit het westen de bewolking in Zwitserland toe gaan nemen. Later op de dag is hier kans op regen en sneeuw.

51664 -  (4)
Zonnige start van de dag in de Zillertal Arena

Eindelijk verse sneeuw!

Komende zaterdag komt er dan eindelijk verandering in de weerbeeld. Dan trekt er een zwakkere storing van west naar oost over de Alpen. Het is dan een minder mooie dag met veel wolken en in de bergen kan er 10 tot 20 cm sneeuw vallen, met lokale uitschieters daar gelaten. Daarnaast wordt het ook kouder. Zondag is het grootste deel van de storing alweer overgetrokken en klaart het vanuit het westen in de loop van de dag op. Het wordt deze dag wisselend bewolkt en naarmate de dag vordert zal de zon hier en daar doorbreken. Op zondagochtend kan langs de noordwestflanken van de Alpen, met name is Oostenrijk nog wat sneeuw vallen. Na het weekend wordt het waarschijnlijk opnieuw zonnig, alhoewel aan de noordzijde van de Alpenhoofdkam er kans blijft op wolkenvelden. Enkele weermodellen verwachten later op de dinsdag ook nog wat sneeuw in Oostenrijk, maar dit is nog erg onzeker.

Verkeer: zaterdag kans op vertraging

De komende dagen zullen er op de weg weinig problemen zijn. Wie komende zaterdag naar zijn skivakantie rijdt moet echter wel rekening houden met mogelijk oponthoud in de buurt van het skioord. Hier kunnen regen- en sneeuwval voor vertraging gaan zorgen. In Zwitserland kan dit vrijdagavond en de daaropvolgende nacht al het geval zijn.

51664 -  (6)
Dat wordt een heerlijke skidag in Val d'Isère

Kleine kans op lawines

Door het rustige weer en het ontbreken van verse sneeuw is de kans op lawines erg klein. Zowel in Oostenrijk als Zwitserland is dit het laagste niveau, waarschuwingsniveau 1. Ook de komende dagen zal hier geen verandering in komen.

Geen wintersport in Winterberg en Willingen

De zachte weersomstandigheden zorgen in Winterberg en Willingen voor problemen. Hier zijn de komende dagen de wintersportmogelijkheden zeer beperkt door de temperaturen overdag. Ook in de nacht liggen de temperatuur ruim boven het vriespunt. Hier en daar kun je skiën op wat kunstsneeuw. Dit weekend neemt de kans op neerslag toe, maar of dit voor een mooi laagje sneeuw zorgt is afwachten.


123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.