8 januari 2020 door Michiel in Alpenweer

Lagedrukgebieden met de nodige neerslag trekken de komende periode vooral over het noorden van Europa, de Benelux en Duitsland. Echter liggen er rondom de Middellandse Zee hogedrukgebieden die de actieve storingen min op meer tegenhouden. Hierdoor zal er de komende tijd nauwelijks sneeuw vallen. Een voordeel is wel dat de zon zich regelmatig laat zien.

Rustig weer

Tot en met vrijdag kun je genieten van rustig weer in de Alpen. Dit komt door een hogedrukgebied boven Italië en het noorden van de Balkan. Van tijd tot tijd zullen er wolkenvelden overtrekken, maar in verschillende gebieden zal er flink wat ruimte zijn voor de zon. Echter kan er wel hardnekkige mist in sommige dalen optreden en dat zorgt voor lage temperaturen. Waar de zon schijnt zal het juist iets warmer zijn dan gebruikelijk, maar hier zorgt de droge lucht voor een prima sneeuwkwaliteit. 

Weekend start met sneeuwbuien

In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt er over de Alpen een zwak front westwaarts. Dit gaat samen met veel bewolking en af en toe wat sneeuwval. In de loop van vrijdag kunnen we de eerste sneeuw in Frankrijk verwachten. In de nacht naar zaterdag is er ook kans op sneeuwval in Oostenrijk (Vorarlberg en Tirol). Zaterdag klaart het langzamerhand weer op en zorgt een nieuw hogedrukgebied voor rustig weer met ruimte voor de zon.

Zauchensee
Rustig weer in Zauchensee

Vakantieverkeer ondervindt geen hinder

Ondanks dat er de komende dagen of en toe wat regen valt in Duitsland, zullen er naar verwachting geen problemen zijn voor vakantiegangers die richting de Alpen vertrekken. Doordat de kerstvakantie is afgelopen is het niet meer zo druk op de populaire vakantieroutes. Wie op zaterdag vertrekt moet in Tirol wel rekening houden met de vers gevallen sneeuw. Hierdoor kunnen de wegen bij aankomst nog niet schoon zijn. Zondag zullen reizigers hier geen last meer van hebben.

Warth-Schröcken
Warth-Schröcken
Winklmoosalm
Winklmoosalm (Reit im Winkl)
l'Alpe d'Huez
l'Alpe d'Huez


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.