Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallig weer in de Alpen

51531 - Alpenweer: wisselvallig weer in de Alpen (2)

De komende dagen kunnen we rekenen op wisselvallig weer. Storingen vanaf de oceaan trekken vaak ver Europa in waardoor er van tijd tot tijd neerslag valt, maar er zullen ook periode zijn met droog en zonnig weer. Komende week kunnen we de meeste neerslag langs de noord- en westflanken van de Alpen verwachten.

Zachte lucht: sneeuw of regen

Vandaag trekt er een storing over vooral de noordzijde van de Alpen. Hierdoor zal er in Oostenrijk wat neerslag vallen, waarbij de sneeuwgrens ligt op ongeveer 1000 meter. Hierbij staat een forse noordwestenwind die het op de hoger gelegen pistes bijzonder koud maakt. Langs de zuidflanken blijft het vandaag grotendeels droog. Morgenochtend zorgt een hogedrukgebied voor wat rust, waardoor het droog en zonnig is. Dit verandert morgenmiddag, dan zal het vanuit het noordwesten opnieuw gaan regenen en sneeuwen. In Zwitserland kan er dan lokaal 40 cm sneeuw vallen, de Franse Alpen verwachten nog meer verse sneeuw. De sneeuwgrens zal wel weer stijgen tussen de 1500 en 2000 meter.

De kerstdagen

Tijdens de kerstdagen moeten de noordelijke en westelijke Alpenflanken ook rekening houden met wisselvallig weer. Door de noordwestelijke luchtaanvoer zijn er veel wolkenvelden en kan er op sommige plaatsen 20 tot 50 cm verse sneeuw vallen. Hierbij ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter. De zuidkant krijgt te maken met zonnige perioden, waarbij de temperaturen op kunnen lopen tot ruim boven de 10 graden. Tweede kerstdag krijgt het hogedrukgebied duidelijk de overhand en wordt het in de meeste skigebieden een zonnige dag.

51531 -  (8)
Er kan in 48 uur veel veranderen... Zauchensee (Salzburgerland) is weer winters wit!

Onzekerheid na de kerst

Wat het weer na de kerst gaat doen is lastig te zeggen. Zo kan het hogedrukgebied de overhand houden in het Alpengebied, waardoor het een tijdje rustig blijft. Echter lijkt het erop dat de kans op het wisselvallige weerbeeld in het noorden en westen aanhoud. Dit zou betekenen dat ook na de kerst in deze regio verse sneeuw gaat vallen. Mocht dit het geval zijn, dan kan er deze week zomaar een meter verse sneeuw vallen in het westen van Oostenrijk.

Kans op files en lawines

De mensen die de komende dagen op skivakantie gaan moeten vanwege de (winterse) neerslag rekening houden met files. Met name tijdens het laatste stuk naar de skibestemming is er kans op vertraging. Daarnaast neemt de kans op lawines door de sneeuwval toe. In Tirol en omgeving wordt er gewaarschuwd voor lawinegevaar. Hier komt bij dat verse sneeuw en veel wind op verschillende plaatsen zorgen voor een onstabiele sneeuwlaag. Ook in Zwitserland is er met name boven de 2000 meter kans op lawines.

51531 -  (10)
In Frankrijk is afgelopen weekend zeer veel (70 cm) verse sneeuw gevallen (La Rosière)
51531 -  (12)
Ook in Zwitserland (Obergoms, Wallis) lopen de hoeveelheden lokaal flink op
51531 -  (14)
In de Dolomieten (Drei Zinnen) is het weer de komende dagen een stuk rustiger
123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.