4 december 2019 door Michiel in Alpenweer

De afgelopen tijd is er in de Alpen behoorlijk wat sneeuw gevallen. Deze buien maken de komende dagen plaats voor de zon. Komend weekend trekken er echter opnieuw storing over, waarna er een wisselvallige periode aanbreekt. Daarnaast komt de temperatuur op veel plaatsen onder nul. Hierdoor zal de neerslag op meer plekken in de vorm van sneeuw vallen. De meeste sneeuw wordt op maandag verwacht. 

Zonnige dagen in de Alpen

Op dit moment trekt er een hogedrukgebied over de Alpen. Dit zorgt voor rustig en zonnig weer, echter kan het in de dalen nog weleens wat grijs en mistig zijn. Gelukkig is deze bewolking in de meeste gevallen alleen in de dalen, hierdoor is het boven in de bergen over het algemeen zonnig. De Franse Alpen hebben echter te maken met overtrekkende bewolking. Deze hangt samen met een lagedrukgebied over het Middellandse Zeegebied. Desondanks blijft het ook hier droog.Maandag sneeuw

Gedurende het weekend trekken er storingen over de Alpen, deze lucht voert koudere temperaturen en neerslag aan. Deze koudere lucht trekt vanuit het noordwesten over de Alpen. Dit zorgt ervoor dat de meeste neerslag in Duitsland, Zwitserland, het westen van Oostenrijk en het noorden van de Franse Alpen valt. Gezien de temperaturen in de dalen veelal boven nul liggen zal het hier over het algemeen regenen. Na het weekend zal de vorstgrens rond de 500 meter liggen en worden er opnieuw enkele tientallen centimeters sneeuw verwacht.

Webcam Plan Maison
Prachtige dag om de ski's te staan in het Cervinio Ski Paradise (Plan Maison, 2545 m)

Rustig op de weg

In eerste instantie is het nog goed weer om naar de Alpen te rijden. Het zonnige rustige weer zal voor weinig problemen zorg, al kan er in de nacht en vroege ochtend wel wat mist ontstaan. In de loop van de vrijdag wordt het wat wisselvalliger. Dan gaat het vriezen en kan er in de nacht wat gladheid ontstaan. Zeker na het weekend kunnen de wegen glad zijn vanwege de sneeuwval.

Laag tot matige kans op lawines

Doordat het een aantal dagen droog is geweest hebben de verschillende sneeuwlagen goed kunnen hechten. Hierdoor is de kans op lawines laag tot matig. Aan de zuidkant van de Alpen is de kans op lawines het grootst. Dit komt doordat ze hier te maken hebben gehad met relatief warme lucht en veel sneeuwval. Door de verwachte sneeuwval van dit weekend en begin volgende week zal de lawinekans aan de noordzijde van de Alpen ook weer toenemen.

Webcam Arlberg
De Arlberg kan na het weekend weer rekenen op verse sneeuw


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.