27 november 2019 door Michiel in Alpenweer

De afgelopen tijd is het regelmatig zacht geweest in de noordelijke delen van de Alpen en is er maar weinig sneeuw gevallen. Gelukkig komt hier de komende dagen verandering in. Aan de Zuidkant van de Alpen is het volop winter en lig er op dit moment een dikke laag sneeuw.

Het wordt kouder

Morgen is het in veel wintersportgebieden nog redelijk zacht met een temperatuur tussen de 2°C en 4°C op de 1500 meter. Hierbij waait een zwak tot matige wind vanuit het westen. Hierbij is de lucht onstabiel en komen vooral in Frankrijk en Zwitserland enkele buien voor, boven de 1600 meter kan dit vallen in de vorm van een vers laagje sneeuw. In de omgeving van de Mont Blanc kan op de hoogste toppen zelfs 20 tot 40 cm verse sneeuw vallen. In Vorarlberg kunnen er later op donderdag ook enkele buien ontstaan, maar op de meeste wintersportbestemmingen in Oostenrijk zal het bewolkt en droog zijn. In Italië zal het ook bijna overal droog zijn en zal de zon zich flink laten zien. Vrijdag wordt het in de loop van de dag kouder, doordat er dan langzamerhand een noordelijke wind een koudere lucht aanvoert. In het weekend ligt de vorstgrens tussen de 500 en 1200 meter.

Wisselvallig weer

Het weer voor de komende dagen is erg wisselvallig, maar gelukkig wordt er op de meeste wintersportbestemmingen ook sneeuw verwacht. Op vrijdag kan Oostenrijk rekenen op wat verse sneeuw en op zondag is Italië aan de beurt met 20 tot 40 cm verse sneeuw. Daarnaast zijn er ook droge dagen, waarbij de zon geregeld van de partij is. Op zaterdag is het vrijwel overal droog in de Alpen, maar is het wel een stuk kouder. De vorstgrens daalt naar 500 tot 1000 meter. De koudste temperaturen zullen in Oostenrijk te vinden zijn.

Webcam Courmayeur
In Courmayeur viel vanmorgen nog verse sneeuw

Verse poeder

De komende dagen wordt de meeste verse sneeuw verwacht in de Franse en Zwitserse bergen. Hier zal het op donderdag, vrijdag en zaterdag sneeuwen. In eerste instantie zal dan de sneeuwgrens nog vrij hoog liggen, maar in de loop van vrijdag zal deze dalen naar de 800 meter. Door de noordelijke luchtstroming zal later op de vrijdag de noordzijde van de Alpen witkleuren. Op zondag zal de zuidkant van de Franse en Zwitserse profiteren van een laag verse sneeuw.

Lawinegevaar

Door de vele sneeuw die er de afgelopen tijd gevallen is de kans op lawines aan de zuidkant van de Alpen nog steeds aanwezig. De verschillende sneeuwlagen zijn op sommige plaatsen niet stabiel, waardoor deze gemakkelijk los zouden kunnen komen. Het is dan ook belangrijk om de lokale berichtgeving hierover in de gaten te houden. Daarnaast wordt er aangeraden om op de piste te blijven.


Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.