13 november 2019 door Wendy in Alpenweer

Het wintersportseizoen start op veel plaatsen met veel sneeuw. Doordat er over het grootste deel van Europa lagedrukgebieden trekken is het wisselvallig weer en valt er van tijd tot tijd veel sneeuw. Hiervan profiteren vooral de oostelijke en zuidelijke Alpen. De sneeuwhoeveelheden die hier gaan vallen kunnen oplopen tot maar liefst 100 cm sneeuw!

Osttirol en de Dolomieten verwachten 100 cm sneeuw

De voorspelling voor de komende dagen is lastig te maken. Dit komt doordat het grootste deel van Europa te maken heeft met kleine lagedrukgebieden. Hun activiteit en koers zorgen ervoor dat het weer regionaal flink kan verschillen. Vandaag trekt er een lagedrukgebied van west naar oost Italië. Hierdoor krijgen de zuidzijde en het centrale deel van de Alpen boven de 700 meter te maken met sneeuwval. Het zwaartepunt hiervan ligt in Osttirol en de Dolomieten. Hier kan bijna 100 centimeter verse sneeuw vallen. De Noordalpen moeten het met iets minder sneeuw doen, hier valt maximaal 40 centimeter sneeuw. Door de lage temperaturen zijn inmiddels ook veel dorpen wit. Donderdag is het lagedrukgebied weggetrokken en blijft het in Oostenrijk vrijwel overal droog en kan zelfs de zon tevoorschijn komen. In de avond kan Zwitserland rekenen op een nieuwe storing. 

Frankrijk is dit weekend aan de beurt

Deze nieuwe storing trekt via het zuiden van Frankrijk de Middelandse Zee op. Door de koude bovenlucht en de zuidelijke stroming nemen de neerslagkansen in de Zuidelijke Alpen flink toe. Met name in het weekend zijn de Franse Alpen aan de beurt. Hier kunnen lokaal bizar grote hoeveelheden sneeuw vallen. Boven de 1000 meter kan dit oplopen tot 1 á 2 meter verse sneeuw. Aan de noordzijde van de Alpen komt dan juist de zon tevoorschijn en kunnen de temperaturen oplopen tot ruim 15 graden. In Oostenrijk wordt het dan zacht en droog weer. 

Webcam Toblach
Toblach

Vertraging op de weg

Vakantiegangers die dit weekend richting de Alpen rijden moeten er rekening mee houden dat ze door de neerslag te maken krijgen met vertraging. Vooral zondag zal het verkeer hinder ondervinden in de hoger gelegen delen van Oostenrijk en Zwitserland. 

Lawinegevaar

Door de enorme hoeveelheden verse sneeuw en de wisselende temperatuur en wind is de sneeuwmassa op veel plaatsen onstabiel, vooral boven de 2000 meter. Hierdoor is er een grote kans op lawines. Laat je dan ook goed informeren als je van plan bent de pistes op te gaan. 

Val Gardena - Col Raiser

Val Gardena

Val Gardena - Piz Seteur

Val Gardena

Speikboden

Speikboden

Zauchensee

Zauchensee
Zauchensee

Filzmoos

Filzmoos

Hochzillertal

Hochzillertal

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.