Skip to navigation Skip to main content

Winterwandelen in Tirol: 9 tips

50775 - Winterwandelen in Tirol: 9 tips (2)

Winterwandelen is hot en na skiën de op één na belangrijkste vakantieactiviteit in Tirol. Winterwandelaars zijn vooral op zoek naar stilte, ontspanning en een intensieve natuurbelevenis. De vakantieregio's in Tirol beschikken over tal van prachtige wandelroutes die goed worden onderhouden. Ook worden er regelmatig wandelingen georganiseerd onder leiding van een gids. In dit weblog 9 tips voor wie wil winterwandelen in Tirol.

Bewegwijzerd, geruimd & goed onderhouden

Tirol en zijn regio's zorgen er met een goede infrastructuur voor dat de berggebieden ook in de winter begaanbaar worden. De winterwandelpaden zijn geruimd, bewegwijzerd en goed onderhouden en er is een uitgebreid aanbod in diverse niveaus. Zo zijn bij de officiële winterwandelpaden de veiligheid, de sneeuwbeleving, rustplaatsen en een goede bereikbaarheid gegarandeerd. De winterwandelpaden lopen door sprookjesachtige landschappen, gezellige berghutten nodigen uit om te pauzeren en ervaren gidsen laten je kennis maken met de winterse dier- en plantenwereld.

#1. Kartitsch: het eerste winterwandeldorp van Oostenrijk

Het bergdorp Kartitsch ligt op een hoogte van 1356 meter in het Gailtal in Oost-Tirol is het perfecte vertrekpunt voor winterwandelingen. Door de hoge ligging hoef je niet zo veel hoogtemeters te overwinnen om te kunnen genieten van het uitzicht over de Lienzer Dolomieten en de Karnische Alpen. 10 bewegwijzerde wandelroutes lopen door de bergwereld van Oost-Tirol en gekeurde winterwandelbedrijven zorgen voor plezier en ontspanning.

#2. Genieten van de winter in het Pillerseetal

De geruimde winterwandelpaden van Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee en Waidring komen langs gezellige berghutten en hotel-restaurants. De zogenoemde “Winter-Genuss-Momente” die welke dinsdag worden georganiseerd, met een nachtelijke fakkelwandeling, stookplaatsen, gezellige zitgelegenheden en eten onder de sterrenhemel, zijn indrukwekkend.

#3. “Eppas guats” in Außerfern

Via geprepareerde en bewegwijzerde routes leiden de winterwandelingen naar gezellige hutten in de natuurparkregio Reutte en in het Lechtal. Na de wandeling kun je genieten van “Eppas Guats” (= iets lekkers), bijvoorbeeld Käsespätzle, huisgemaakte knoedels of Kaiserschmarren met appelmoes. Het overgrote deel van de hutten ligt veraf van de drukte op de skipistes.

50775 -  (6)
(Foto: © Tirol Werbung / Koopmann Jörg)

#4. Winterwandeling met zonsopgang in het Kufsteinerland

Tussen december en maart vertrekt een wandelgroep bij volle maan vroeg in de ochtend richting het Kaisertal, één van de mooiste plekken in Oostenrijk. Via de Kaiseraufstieg in Ebbs loop je tot aan de Ritzau Alm, waar je tijdens een bergontbijt geniet van de zonsopgang. Spikes kunnen tegen een kleine bijdrage worden geleend.

#5. Dieren observeren bij de Achensee

In de voetsporen van de dieren - dat kan bij de Achensee samen met de rangers van het natuurpark Karwendel. Elke vrijdag wordt er van Achenkirch naar de Falkenmoosalm gewandeld waar je interessante wetenswaardigheden over de overlevingsstrategie van de dieren te weten komt. Ook het voeren van de wilde dieren hoort bij het programma. De wandeling is sportief en duurt ca. 6 uur.

50775 -  (8)
(Foto: © Tirol Werbung / Hörterer Lisa)

#6. De eerste langeafstandswinterwandelroute van Tirol

Tijdens een 4-daagse winterwandeling loop je door het Leutaschtal via het beschermde natuurgebied Wildmoos tot aan Mösern bei Seefeld. Op de perfect geprepareerde winterwandelpaden geniet je van geweldige uitzichtpunten, besneeuwde bossen en uitnodigende hutten. Je kunt in gereserveerde accommodaties overnachten en het vervoer van de bagage is inclusief.

#7. Nature Watch in het natuurpark Karwendel

Tijdens een winterwandeling in het grootste natuurpark van Oostenrijk worden er eekhoorntjes, gemzen, herten en vooral uilen gespot. Je wordt hiervoor voorzien van een verrekijker met Swarovski-lenzen. De wandeling begint bij de ingang naar het Halltal en loopt van Absam tot aan het Thaurer Schlössl. Dankzij een lengte van 6 kilometer en weinig hoogtemeters is de tocht ook perfect geschikt voor gezinnen.

50775 -  (10)
(Foto: © Tirol Werbung / Hörterer Lisa)

#8. Winterwandelen bij de berg Mutzkopf in Nauders

Nadat het liftbedrijf op de Mutzkopf in Nauders werd stilgelegd, hebben winterwandelaars het gebied weer “in bedrijf” genomen. Elke woensdag kunnen zij de liftinstallatie gebruiken en via een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde winterwandelroutes het landschap en de geweldige panorama's bewonderen. Een bijzonder hoogtepunt zijn de bergmeren “Schwarzer See” en “Grüner See”.

#9. Vliegende vonken in de Kitzbüheler Alpen

Vanuit St. Johann in Tirol start een gezellige wandeling naar de Hundsbichl in Erpfendorf, een hoogplateau met uitzicht op de Wilder Kaiser. Na een borrel word je getrakteerd op een vurig spektakel. Er worden samen vuurballen geknutseld en ontstoken. De vliegende vonken zijn ook voor de kleintjes een geweldige belevenis.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.