11 juni 2019 door Lies in Materiaal

Je komt thuis van skivakantie en je ski-jas en skibroek zitten onder de zwarte vlekken. Herkenbaar? Een goed wasbeurt kan wonderen doen. Maar opgelet: steek je skikledij nooit in de wasmachine zonder de wasvoorschriften goed te lezen en het juiste wasproduct te gebruiken. Het is uiterst belangrijk om je kledij met een middel te wassen dat het waterafstotende membraan niet verstopt. Volg deze eenvoudige tips en hou je skikledij langer mooi!

#1. Gebruik het juiste wasproduct

Om je skikledij te wassen, gebruik je niet het wasproduct waar je gewoonlijk je kleren mee wast. Als je dit toch zou doen, dan kan het nadelig zijn voor het ademende en waterafstotende effect van je kledij. Er bestaan speciale wasmiddelen die vlekken verwijderen en tegelijk zorg dragen voor de technische kwaliteiten van je ski-jas en skibroek.

Wasproducten
Nikwax Tech Wash (wasmiddel) en TX.Direct (impregneermiddel)
Granger’s 2 in 1 Wash+Repel (was- en impregneermiddel in één)
TOKO Textile Care Eco Wash

Wasproducten skikleding

#2. Was je skikledij apart

Zorg ervoor dat je wasmachine leeg is en dat er geen overtollig vuil is achtergebleven in de trommel. Was je skikledij apart, zo krijgt je outfit de juiste behandeling.

#3. Controleer de zakken en doe ze dicht

Controleer bij thuiskomst alle zakken van je ski-jas en skibroek. Zorg dat er geen skipas meer inzit, of misschien vind je nog een achtergebleven lippenstift, zakdoek, … Sluit alle zakken en ritsen voor je de skikledij wast.

#4. Bekijk de wasvoorschriften

Elk kledingstuk is verschillend en vereist een andere wasmethode. Om er zeker van te zijn dat je kledij mooi uit de wasmachine komt, volg je zorgvuldig de aangegeven temperatuur op het wasvoorschrift van de fabrikant. Weet je niet hoeveel wasmiddel je precies moet toevoegen? Dat staat vaak vermeld op de fles van het product en is voor elk merk anders.

#5. Vlekken verwijderen

De kans is groot dat er op de mouwen hardnekkige zwarte vlekken zitten van de lift, zeker als je jas een lichte kleur heeft. Om deze vlekken te verwijderen, kan je wat wasmiddel aanbrengen op de plaatsen die extra aandacht nodig hebben.

Skikleding in de wasmachine
Was je skikledij in kleine hoeveelheden voor een beter resultaat

#6. Was in kleine hoeveelheden

Stop niet te veel kledingstukken tegelijk in de wasmachine, zodat het wasproduct optimaal kan inwerken. Doe bijvoorbeeld één skibroek en één ski-jas per wasbeurt, dat is meer dan voldoende. Als je het niet helemaal vertrouwt, kan je je skikledij natuurlijk ook altijd met de hand wassen.

#7. Laat je skikledij voorzichtig drogen

Check in de wasvoorschriften van je jas of broek of die kledingstukken in de droogkast mogen. Zo niet, dan laat je je kledij voorzichtig drogen aan de lucht. Leg deze zeker niet op een hete kachel!

#8. Impregneer goed

Je bent nog niet klaar. Nu moet je je skikledij nog opnieuw impregneren, zodat je outfit volgend jaar terug goed ademt en water afstoot. Hiervoor bestaan speciale producten, soms zelfs was- en impregneermiddel in één.

Skikleding aan de lijn
Laat je skikledij voorzichtig drogen

#9. Geef extra aandacht aan je donsjas

Elke jas vraagt een andere behandeling, maar met een donsjas moet je echt goed opletten. Laat je donsjas zeker niet zwieren in de machine, dan krijg je namelijk een platgedrukte jas. Was je donsjas op een lage temperatuur (volg het wasvoorschrift) en gebruik een wasmiddel dat er speciaal voor dient. Goede tip: voeg enkele tennisballen toe aan de trommel. Zij zullen de donsvulling weer losmaken. Donsjassen mogen vaak in de droogkast (met tennisballen), maar het vraagt veel tijd om ze weer vorm te geven. 

Heb jij nog andere tips voor het wassen van skikledij? Laat een reactie achter!

De bergen zijn altijd al heel speciaal geweest voor Lies. Ze zette haar eerste stapjes in de Zwitserse Alpen, leerde als kind skiën in Oetz, ging een semester studeren in Graz en werd ten huwelijk gevraagd aan de Gosausee.