Skip to navigation Skip to main content

Een wintervakantie met ski of snowboard off-piste, je eigen sporen trekken in de maagdelijke poeder, dat is de droom van vele sneeuwliefhebbers. Maar waar je ook bent of met wie je ook bent, er is altijd kans dat je in een lawine terecht komt. Er vallen elk jaar weer veel slachtoffers in de Alpen. Gelukkig kunnen we ons voorbereiden en beschermen.

Basisuitrusting

Lawinebiepers, een schop en een sonde zijn de basisuitrusting voor freeride, toerskiën en off-piste, maar die voorkomen niet dat je bedolven wordt wanneer het noodlot toeslaat. Het best ga je onder leiding van een gids, die lawinegevoelige plaatsen door zijn kennis heel goed kan omzeilen en daardoor lawines kan vermijden. Maar berggidsen maken ook gretig gebruik van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

Je persoonlijke airbag

Het werd me als skileraar ook aangeraden om aan te kopen, we kregen er zelfs korting op, daar dit niet zomaar een goedkoop rugzakje is. Men heeft een rugzak met een soort van persoonlijke airbag ontwikkeld die uit de rugzak springt als men aan een handvat trekt. De lawinerugzak zorgt ervoor dat de kans dat je bedolven wordt aanzienlijk wordt verkleind. Onderzoekers hebben inmiddels heel wat gegevens verzameld van mensen die een lawinerugzak droegen, waaruit blijkt dat de overlevingskans aanzienlijk wordt vergroot.

Werking

Er bestaan ondertussen 2 producenten: ABS en Snowpulse. Beide werken op basis van hetzelfde principe. De rugzak bevat een systeem dat bestaat uit 2 grote airbags, elk aan een zijde van de rugzak. Ze worden door een persluchtpatroon gevuld indien de gebruiker aan een hendel trekt die aan de schouderband van de rugzak is bevestigd. Perslucht is samengeperste lucht en wordt gebruikt voor aandrijving, schoonmaken en de duiksport. Het zorgt ervoor dat de airbags snel kunnen opblazen.

Voordelen

Door deze airbags ontstaat een groot volume die ervoor zorgt dat de persoon blijft ‘drijven’. Indien het slachtoffer dieper in de lawine zit en bedolven wordt, creëert de airbag meer ademruimte. De Snowpulse versie heeft bovendien ook nog een systeem dat ook rond het hoofd een airbag opblaast. Dit biedt een extra bescherming aan nek en hoofd, en bovendien vergroot het de ademruimte indien men onder de sneeuw belandt.

Geen perfecte oplossing

Let wel, met een lawine-airbag staat men nog altijd niet boven de kracht van een lawine. Het is nog steeds heel belangrijk de juiste basis voorzorgsmaatregelen te nemen!! De lawinebieper, de sneeuwschop en de sneeuwsonde behoren nog steeds tot het meest belangrijke materiaal. En een goeie voorbereiding, zoals men met een gids off-piste kan gaan, is noodzakelijk.

Veilige afdaling!

125 - Winter - Sarah

Over Sarah

De eerste keer skiën vergeet Sarah nooit meer. Na haar opleiding lichamelijke opvoeding bracht ze enkele seizoenen door als skileraar in het Zwitserse St. Moritz. Inmiddels is ze terug in België, maar de passie voor skiën is er nog steeds.