Skip to navigation Skip to main content

Recept: zo maak je zelf thuis Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn (1)

Een portie Kaiserschmarrn is favoriet bij menig wintersporter. De 'Oostenrijkse pannenkoek' stamt uit de 14e eeuw en staat bij bijna elk bergrestaurant op het menu. De allerlekkerste Kaiserschmarrn zijn luchtig, voorzien van een krokant gekarameliseerd suikerlaagje, flink veel poedersuiker én zelfgemaakte appelmoes. Ben jij gek op dit traditionele wintersportgerecht en wil je het eens zelf maken? In dit artikel vind je het recept voor Kaiserschmarrn.

Kaiserschmarrn recept: ingrediënten (4 personen)

Een wintersport in Oostenrijk is niet compleet zonder een pannetje warme Kaiserschmarrn. Het is niet alleen de ideale lunch voor jong en oud, maar ook het perfecte toetje om te delen. Natuurlijk wil je dit gerecht ook thuis eten. Na afloop van je vakantie kun je natuurlijk een paar kant en klare zakjes meenemen, maar zelf maken is helemaal niet moeilijk en veel lekkerder! Volg gewoon dit recept voor Kaiserschmarrn en met een klein uurtje kun je ervan genieten!

Voor de Kaiserschmarrn

  • 6 eieren
  • 180 gram bloem
  • 350 ml melk
  • Snuf zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 el suiker
  • 70 gram rozijnen, geweld (eventueel in Strohrum)
  • Boter om in te bakken
  • Poedersuiker
  • Optioneel: 3 el suiker

Voor de appelmoes

  • 1 kg appels
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 2 el appelsap of water

Bereiding

Stap 1: Maak eerst de appelmoes. Schil de appels en snijd ze in blokjes. Doe de appels, suiker, kaneel en het appelsap of water in een pan. Plaats deze met de deksel erop op laag vuur. Laat alles zo'n 30 minuten pruttelen of tot de appels zacht genoeg zijn. Pureer of stamp de appels tot een egaal mengsel. Proef of je eventueel nog wat extra suiker of kaneel toe moet voegen.

Stap 2: Nu is het tijd voor de Kaiserschmarrn. Pak twee mengkommen en splits de eieren. Mix in de kom met de eidooiers de suiker, vanillesuiker, bloem en melk tot een egaal mengsel.

Stap 3: Klop in de tweede mengkom het eiwit met een snuf zout tot stijve pieken. Nu is het tijd om beide mengsels samen te voegen. Het is belangrijk dat alles zo luchtig mogelijk blijft. Voeg daarom eerst een klein beetje opgeklopt eiwit toe aan het eigeelmengsel. Dat heet familie maken. Nu is het tijd om de rest van het eiwit toe te voegen. Spatel alles rustig door en voeg op het laatste moment de gewelde rozijnen toe. Geen fan van rozijnen? Laat ze dan lekker weg.

Stap 4: Zet een koekenpan op laag vuur en smelt hierin een klontje boter. Voeg de helft van het beslag toe en laat dit rustig garen. Draai na 5 tot 7 minuten de pannenkoek om. Dit doe je door deze in vier pizzapunten te verdelen. Draai de kwarten om, zodat ook de andere kant kan bakken. Is alles gaar? Dan is het nu tijd om de pannenkoek met een spatel in stukjes te snijden. Bak nog 1 minuut door en zet daarna apart. Herhaal stap 4 met de rest van het beslag.

Stap 5 (bonustip): Zin in Kaiserschmarrn met een overheerlijk krokant korstje? Voeg dan 3 eetlepels suiker toe aan de koekenpan en laat dit smelten en karameliseren. Doe de Kaiserschmarrn terug in de pan en roer alles goed door elkaar.

Stap 6: Serveer de Kaiserschmarrn in een grote schaal met zelfgemaakte appelmoes en poedersuiker. 

Guten apetit!

Oostenrijks recept Kaiserschmarrn met appelmoes en poedersuiker

Zelf thuis Kaiserschmarrn maken

Recept zelf Kaiserschmarrn maken
Zelf thuis Kaiserschmarrn maken
Pannenkoek omdraaien
Kaiserschmarrn zelfgemaakt
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.