Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerste sneeuwdump van het seizoen op komst

Eerst hoge temperaturen, maar...

De komende dagen wint warme lucht terrein in het Alpengebied. Door een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan heerst er een zuidwestelijke stroming waarmee subtropische lucht wordt aangevoerd. Momenteel ligt de vorstgrens in het westelijk Alpengebied rond 2300 meter, in het oosten van Oostenrijk rond 1000 meter. De komende dagen zal de vorstgrens op de meeste plaatsen tot boven 2500 meter stijgen, als warme lucht steeds verder oprukt. Door de warme lucht liggen de temperaturen in vrijwel heel het Alpengebied overdag boven het vriespunt. De aanwezige sneeuw zal dan flink aan dooi onderhevig zijn, zeker in de wat hogere dalen en op de lagere pistes.

Vanmorgen lag er weer een mooi laagje verse sneeuw in Werfenweng

Van het weekend kou en (veel!) sneeuw

Wanneer een lagedrukgebied vrijdag vanaf de Atlantische Oceaan naar het zuiden van Scandinavië trekt, bereikt een koufront het noordwesten van Zwitserland. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag trekt het front over de rest van het Alpengebied. Helemaal zonder slag of stoot gaat dit niet. Met name in Zwitserland, Noord-Tirol en in het Salzburgerland trekt de wind aan tot stormkracht op de toppen, met windstoten ruim boven 120 km/uur. Eerst valt er regen, maar naarmate de koude lucht binnenstroomt gaat de neerslag op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Ook in de dalen zal sneeuw vallen, want voor korte tijd daalt de vorstgrens tot onder de 400 meter.

Ook op maandag en dinsdag nog verse sneeuw

Vrij kort achter het koufront op zaterdag passeert een volgende storing het Alpengebied. De wind draait op de meeste plaatsen naar het noordwesten, waardoor de vorstgrens weer iets stijgt als mildere lucht vanaf de Noordzee binnenstroomt. Op de meeste plaatsen in de noordelijke Alpenhelft valt vooral zondag boven 1000 meter enige tijd sneeuw. Maandag en dinsdag daalt de vorstgrens weer tot beneden 500 meter, maar wordt de neerslag meer buiig van karakter. De hoeveelheden kunnen, met het weekend daarbij gerekend, oplopen tot bijna een meter verse sneeuw! In het zuidelijk Alpengebied blijft het door de aanhoudende westen- tot noordwestenwind grotendeels droog.

Het origineel van dit weerbericht is gepubliceerd op Snowplaza.nl >

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.