24 juli 2021 door Jahna in Skitochten

De Sellaronda is een van de mooiste en bekendste skitochten van de Alpen. Het is een skitocht van maar liefst 40 km rondom het indrukwekkende Sellamassief. Je skiet door verschillende dalen van de Dolomiti Superski, een populair skigebied bij vele wintersporters. Onderweg passeer je verschillende leuke berghutten en het uitzicht zal je keer op keer verbazen. Tel daar de Italiaanse keuken en heerlijke pistes bij op en je snapt dat het elke keer weer een feestje is om de Sellaronda te skiën. Hieronder lees je alles over deze beroemde skitocht in de Dolomieten en geven we je ook nog een aantal tips.

Sellaronda: een skitocht met historie

De skitocht loopt rondom het imposante Sellamassief, een rotspartij die tot 3153 meter reikt. Vroeger, voordat er skiliften en geprepareerde pistes waren, werd de Sellaronda gebruikt om contact te houden met de bewoners uit de andere dalen. Dit was in de tijd van de Ladins, een etnische groep in het noorden van Italië, die de skitocht haar naam hebben gegeven. Deze geschiedenis hoor en zie je nog steeds terug in de vier dalen waar je doorheen skiet, hier hoor je namelijk drie verschillende talen: Italiaans, Duits en Ladinisch. 

borden Sellaronda

Begin de Sellaronda in verschillende gebieden

Je kunt vanuit vier gebieden beginnen met de Sellaronda: Alta Badia, Arabba, Val di Fassa-Carezza en Val Gardena. De originele skitocht is 26 kilometer lang, maar je kunt ook de lange versie van 40 kilometer skiën. Daarnaast heb je nog de keuze om de Sellaronda met de klok mee te skiën, de oranje route, of tegen de klok in, de groene route. Op de oranje route kun je iets meer drukte verwachten en zijn de afdalingen uitdagender. De groene route daarentegen is wat rustiger. De afdalingen van de route zijn met elkaar verbonden door middel van liften. Tegenwoordig zijn het gelukkig allemaal moderne liften en ben je zo boven, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger moest je behoorlijk lang in de lift zitten om de hele tocht te voltooien. Nu kun je er een mooie dagtocht van maken en onderweg genieten van een fijne pauze bij een van de vele berghutten. Echte fanatiekelingen kunnen proberen de tocht twee keer op een dag te skiën. Behoor jij tot die laatste groep? Houd dan wel de lifttijden in de gaten en zorg dat je op tijd bent voor de laatste lift. Dat scheelt je een duur taxiritje ;-). 

Feiten & cijfers Sella Ronda

Land: Italië Lengte: 26 - 40 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde skiër Tijdsduur: Halve- tot hele skidag
Opstapplaatsen: Val Gardena/Gröden, Alta Badia,
Arabba en Val di Fassa
Laatste lift: Tussen 16:00 & 17:00 uur

groene route Sellaronda

Neem voldoende pauze

De Sellaronda is goed te doen voor de gemiddelde skiër. Toch is het aan te raden om voldoende pauze te nemen. Niet omdat de tocht zo zwaar is, maar omdat het zonde is om niet van de Italiaanse gezelligheid en het heerlijke eten te genieten. Langs de route liggen allerlei berghutten waar je kunt stoppen voor een kopje koffie met uitzicht, een uitgebreide lunch en een aperitiefje na afloop. Je bevindt je in de Italiaanse bergprovincies Zuid-Tirol, Belluno en Trentino en dat betekent dat je kunt genieten van Italiaanse gerechten met boerse invloeden. Krachtige smaken en culinaire hoogstandjes! Probeer bijvoorbeeld de traditionele Knödels (canederli) en kies een heerlijke Krapfen toe.

Sellaronda, een skitocht met uitzicht

Behalve dat je lekker kunt pauzeren bij een van de vele berghutten, is het ook meer dan de moeite waard om onderweg op de piste eens stil te staan en te genieten van de vele mooie uitzichten. Elke keer weer kijk je uit op de prachtige bergwereld van de Dolomieten, die al jaren op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Wij snappen inmiddels wel waarom!

Foto maken van het uitzicht op de Sellaronda

Dolomiti Superski: één skipas en meerdere skigebieden

De skigebieden waar de Sellaronda doorheen loopt, behoren tot de Dolomiti Superski. Deze skiregio bestaat uit 12 skigebieden, 1200 kilometer piste en 450 liften. Daarmee is het de grootste skiregio van de wereld, niet zo gek dat het een populair gebied is! Elk deelgebied heeft z'n eigen kenmerken en karakter. Ze zijn niet allemaal met elkaar verbonden, dus om sommige gebieden te bereiken zul je met de auto of bus moeten. Toch kun je wel één skipas kopen voor de hele regio. Zo kun je tijdens je vakantie variëren van skigebied en alle mooie plekjes van de Dolomiti Superski ontdekken!

Sella Ronda bord

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen