8 november 2018 door Florien in 'Algemeen'' | 0 Reactie(s)

Eén van de mooiste en meest bekendste skitochten in de Alpen is toch wel de Sella Ronda. Via een 40 km lange tocht ski je rondom het imposante Sellamassief. Daarbij passeer je vier verschillende dalen en tal van leuke berghutten. Continu geniet je van uitzichten op de machtige Dolomieten, terwijl je over heerlijke pistes naar beneden skiet. In dit weblog vertellen we je alles over de Sella Ronda.

Sella Ronda: een skitocht met historie

De Sella is een bergmassief in de Dolomieten, dat tot een maximale hoogte van 3151 meter reikt. Het Sellamassief is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vroeger, voor de tijd van de skiliften, werd de route gebruikt om ’s winters contact te houden tussen de vier dalen. Vandaag de dag wordt de taal van de Ladins (Ladinisch) hier nog steeds gesproken, net zoals Duits en Italiaans.

Genieten van het uitzicht op het Sellamassief

(Foto: © Val Gardena Gröden Marketing - www.valgardena.it)

Skiën door vier verschillende dalen

De Sella Ronda verbindt door middel van liften en pistes de vier dalen Alta Badia, Arabba-Marmolada, Val Gardena en Val di Fassa-Carezza met elkaar. De route die je aflegt op ski’s is 26 kilometer lang, maar tel je daar alle liftverbindingen bij op, dan kom je op een totaal van 40 kilometer. De Sella Ronda is op twee manieren te skiën. De eerste variant, de oranje route, gaat met de klok mee en is qua pistes iets uitdagender. De tweede variant, de groene route, gaat tegen de klok in en is iets makkelijker. Vroeger was je vanwege de liften bijna de hele dag bezig, maar omdat het merendeel inmiddels vervangen is, gaat alles een stuk sneller. Als je een beetje door skiet, dan zou je zelfs beide varianten op één dag kunnen afleggen.

Neem voldoende pauze

De Sella Ronda is goed te doen voor de gemiddelde skiër. Toch is het aan te raden om voldoende pauze te nemen. Niet omdat de tocht nou zo zwaar is, maar omdat het zonde is om niet van de Italiaanse gezelligheid en het heerlijke eten te genieten. Langs de route liggen allerlei berghutten waar je kunt stoppen voor een kopje koffie met uitzicht, een uitgebreide lunch en een aperitiefje na afloop. Je bevindt je in Zuid-Tirol en dat betekent dat je kunt genieten van Italiaanse gerechten met boerse invloeden. Krachtige smaken en culinaire hoogstandjes! Probeer bijvoorbeeld de traditionele Knödels of kies voor een heerlijk bordje Kaiserschmarrn.

Käsepress Knödel in de Dolomieten

Dolomiti Superski: één skipas en meerdere skigebieden

De bijbehorende dalen die je tijdens het skiën van de Sella Ronda passeert, hebben allemaal een eigen skigebied. Deze zijn onderdeel van de Dolomiti Superski en dat betekent dat je met één skipas kunt genieten van 1200 km aan pistes. De vakantieregio bestaat in totaal uit 12 skigebieden en deze worden ontsloten door ruim 450 skiliften.

Feiten & cijfers Sella Ronda

Land: Italië Lengte: 26 km, 40 inclusief liften
Moeilijkheidsgraad: Gemiddelde skiër Tijdsduur: Halve- tot hele skidag
Opstapplaatsen: Val Gardena/Gröden, Alta Badia,
Arabba en Val di Fassa
Laatste lift: Tussen 16:00 & 17:00

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen