Skip to navigation Skip to main content

Giro della Grande Guerra: een skitocht vol historie

Giro Della Grande Guerra 4428

De Giro della Grande Guerra, ook wel Gebirgsjäger-Skitour of First World War ski tour, is een indrukwekkende skitocht vol historie. Tijdens de route van 82,5 km lang (liften én pistes), is het niet alleen maar genieten van het uitzicht op de UNESCO Dolomieten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit gebied het strijdtoneel van Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse troepen. Nog altijd zijn daar de overblijfselen van te zien. In dit blog lees je meer over de Giro della Grande Guerra skitocht.

Giro della Grande Guerra: skitocht over de Eerste Wereldoorlog

Wat veel mensen niet weten, is dat er tussen mei 1915 en november 1917 een bloederige strijd heeft plaatsgevonden in de Dolomieten. Op de toppen van onder andere de Civetta, Pelmo, Tofane, Lagazuoi, Conturines, Settsass, Sassongher, Sella en Marmolada waren Oostenrijkse Kaiserjäger, het Duitse Alpenkorps en de Italiaanse Alpini verwikkeld in een bittere strijd. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van deze heftige gebeurtenissen terug te zien en tijdens het skiën van de Giro della Cime passeer je meerdere overblijfselen als forten, loopgraven en bunkers.

Het is bijzonder om te zien wat de soldaten hier meegemaakt hebben. Ondanks het feit dat dit een skitocht met een serieus thema is, geeft men de wintersporters ook een optimistisch gevoel mee. Iedere wintersporter zal het eens zijn met het feit dat skiën over de besneeuwde bergen je ook een enorm gevoel van vrijheid geeft en dat is iets dat tot op de dag van vandaag erg belangrijk is.

Giro della Grande Guerra Dolomieten skitocht

Dagtocht van bijna 100 km

De Giro della Grande Guerra kun je skiën in twee richtingen: de rode route gaat tegen de klok in en de paarse route met de klok mee. De skitocht heeft een lengte van 82,5 km, waarvan 31 km aan pistes, 18 km aan liften en een ritje van 1,5 km achter de paardenkoets. In totaal ben je zo’n 7 tot 8 uur onderweg, dus op tijd beginnen is ontzettend belangrijk. Starten kan vanuit de skigebieden Civetta, Cortina d’Ampezzo, Alta Badia en Arabba-Marmolada, allemaal onderdeel van skiregio Dolomiti Superski. Centraal tijdens de Giro della Cime skitocht staat de Col di Lana, waarop de hevigste gevechten hebben plaatsgevonden. De skitocht neemt je mee rondom deze berg. Tijdens het skiën bevind je je in een groot openluchtmuseum. Je ontdekt de overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog, maar het is natuurlijk ook genieten van uitzichten op de imposante Dolomieten.

Giro della Grande Guerra skitocht Dolomieten
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Op tijd beginnen aan de Giro Della Cime

Om de Giro della Cime te kunnen voltooien, is op tijd starten ontzettend belangrijk. Bijna 100 km leg je niet zomaar af! Aangeraden wordt om te starten om 08.30 uur. De complete route neemt al snel 7 tot 8 uur tijd in beslag. Omdat je dus ook flink door moet skiën, is een gevorderd skiniveau van belang. Check voordat je aan de route begint hoe het zit met de skibustijden. Op die manier kun je jezelf een duur taxiritje besparen. Meer informatie vind je hier ›

Lunchen met Italiaanse specialiteiten

De skigebieden die je passeert tijdens het skiën van de Giro della Grande Guerra zijn rijk aan knusse berghutten. Hier bestel je de lekkerste Italiaanse en Zuid-Tiroolse specialiteiten. Hoewel de tocht lang is en doorskiën noodzakelijk, is een pauze tussendoor prima mogelijk. Blijf alleen niet te lang hangen in de zon op het terras. Heb je de skitocht voltooid? Trakteer jezelf bij terugkomst zeker op een Bombardino!

Berghut onderweg Giro Della Grande Guerra

Ritje met de paardenkoets

Naast de indrukwekkende historie, heerlijke pistes en schitterende uitzichten, kent de Giro della Grande Guerra nog een hoogtepunt. Onderdeel van de skitocht is namelijk ook een ritje met de paardenkoets van ongeveer 1,5 km. Op ski's kun je achter de koets plaatsnemen langs het touw dat je voort trekt, met een snowboard mag je in de paardenkoets plaatsnemen.

Gesleept door paardenkoets tijdens de skitocht

De Giro della Grande Guerra in foto's

Civetta
Passo Falzarego
In de skilift
Uitzicht Giro della Grande Guerra

Meer fantastische skitochten in de regio

Alta Badia, Civetta, Arabba-Marmolada en Cortina d'Ampezzo zijn alle vier onderdeel van Dolomiti Superski. Met ruim 1200 km aan pistes is dit de grootste skiregio ter wereld en met slechts één skipas zijn al die pistekilometers te skiën. Naast de Giro della Grande Guerra kun je hier nog een aantal schitterende skitochten skiën. Een tocht die absoluut niet op je lijstje mag ontbreken is de Sellaronda. Deze befaamde skitocht neemt je mee rondom het imposante Sellamassief. Vanuit Alta Badia kun je ook richting Val Gardena koersen voor de Val Gardena Ronda.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.