9 maart 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Webcambeeld piste en blauwe lucht in Kühtail

Kühtai

Er stroomt zachtere lucht naar de Alpen en in het weekend wordt het ook duidelijk wisselvalliger. De stroming wordt zuidelijk en daarmee gaat de zachte en vochtige lucht tegen de Alpen stuwen. Vooral de Zuid-Alpen krijgen met een behoorlijke hoeveelheid neerslag te maken. De sneeuwvalgrens gaat daarbij wel flink stijgen. Ook volgende week lijkt het nog niet gedaan met het wisselvallige weer. De neerslaghoeveelheden nemen wel af. Langzaam wordt het lenteachtig, met een vorstgrens die overdag vaak boven de 1.500 meter of zelfs dicht bij 2.000 meter ligt.

Rustig weer op vrijdag

Vandaag is het nog vrij rustig in de Alpen met een vriendelijk zonnetje in veel skigebieden. Vooral in de Val d'Aosta en in de Dolomieten is het echt zonnig. De vorstgrens ligt daarbij in de middag tussen 1.800 meter in Oostenrijk en 2.200 meter in de Franse Alpen. Daaraan is duidelijk te zien dat de zachtere lucht vanuit het zuidwesten over het Alpengebied stroomt. In de meeste regio's blijft het droog, maar aan de noordkant van de Alpen komen meer wolken voor en misschien dat er een sneeuwbuitje valt in het Alpenvoorland in Duitsland.

Webcambeeld eindstation skilift in Mayrhofen met skiërs

Mayrhofen

Flink veel sneeuw in het zuiden

Een zuidelijke stroming zorgt in het weekend voor stevige stuw van vochtige, zachte lucht tegen de zuidzijde van de Alpen. Dat leidt tot flinke neerslag in de vorm van sneeuw en regen. De sneeuwgrens stijgt naar 1.600 tot 1.800 meter. Daarmee zullen de meeste grote pistes nog wel een mooie verse poederlaag krijgen, maar in lagergelegen dorpen en verder in de dalen valt regen. Er kan tot zondagavond tussen 20 en 40 cm vallen, op enkele plekken misschien wel 50 cm. Aan de noordzijde levert de zuidstuw juist föhncondities op, met wat zonneschijn en erg hoge temperaturen tot ruim 15 graden op sommige plekken. Deze lucht is wel erg droog, zodoende wordt het sneeuwdek niet heel erg aangetast.

Webcambeeld Alta Badia vanaf Club Morizino: uitzicht Dolomieten

Alta Badia

Na maandag vaker droog, wel vrij zacht

Maandag valt er ook nog regen en sneeuw in een flink deel van het Alpengebied. De intensiteit neemt wel af, maar tussen 10 en 20 cm kan er nog wel wat bijvallen. In de loop van dinsdag wordt het steeds vaker droog vanuit het westen. De nadruk van de neerslag ligt dan vooral op Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Woensdag is het waarschijnlijk grotendeels droog en komt de zon ook weer goed tevoorschijn. De vorstgrens komt overdag tussen 1.600 en 1.800 meter te liggen, boven 2.500 meter vriest het overwegend matig, rond -5 graden.

Webcambeeld Zillertal Arena vanaf de Plattenkogel Express

Zillertal Arena

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.