2 maart 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer: minder koud en opnieuw sneeuw

De afgelopen periode was het op veel plaatsen in het Alpengebied bitterkoud. Temperaturen daalde in de nachten soms tot wel -30 graden. Ook overdag bleef het kwik ruim onder nul steken. De komende periode wordt minder koud als mildere lucht vanaf de Atlantische Oceaan over het Europese continent uitstroomt. In de mildere lucht bevinden zich wel een aantal storingen waarmee het Alpengebied de komende week nu en dan te maken krijgt. In de West-Duitse skigebieden zal het in de loop van de week een stuk slechter worden met kans op regen en hoge maxima.

Kans op gladheid voor terugkerende wintersporters

Dit weekend keren weer grote groepen wintersporters terug vanuit het Alpengebied naar België. Door de invallende dooi valt er in de Benelux dit weekend zo nu en dan neerslag. Eerst in de vorm van sneeuw, later (mot)regen en zeer lokaal misschien ook ijzel. Door de kou van de afgelopen periode zit er vorst in de grond, waardoor regen of ontdooide sneeuw kunnen opvriezen. In de nacht naar zondag en zondag overdag moet er dus rekening worden gehouden met gladheid. Hetzelfde geldt ook voor West- en Zuidwest-Duitsland. In de middaguren is de kans op gladheid kleiner, al blijft het op schaduwplekken verraderlijk.

Kans op gladheid voor terugkerende wintersporters

Oppassen voor gladheid op de wegen!

Wisselvalligheid neemt toe

Nu de Atlantische Oceaan meer en meer invloed op ons weerbeeld gaat krijgen, neemt de kans op neerslag toe. Een sturend lagedrukgebied net ten zuidwesten van de Britse Eilanden zorgt ervoor dat er continu storingen over of net zuid van het Alpengebied trekken. Door deze storingen krijgen vooral de westelijke en zuidelijke helft met sneeuwval te maken. In het Salzburgerland valt tot het einde van de week mogelijk vrijwel geen neerslag. Op de plaatsen met de meeste neerslag kan aan het einde van de week in totaal zo'n halve meter verse sneeuw vallen. Op de meeste plaatsen valt 10 tot 20 centimeter.

Kaiserwetter in de winter: zon en verse sneeuw

Dit beeld zien we de komende week helaas niet in de Alpen

Kou verdwijnt

Met het toenemen van de oceaaninvloeden verdwijnt de echte winterkou uit het Alpengebied. Daar waar het regionaal nog gemakkelijk 20 graden vroor, vriest het komende week met moeite matig. In de lager gelegen gebieden komt het kwik overdag alweer ruim boven het vriespunt te liggen en de sneeuwvalgrens stijgt naar ongeveer 2000 meter. Door een zwakke föhnwind warmt de noordzijde van het Alpengebied de komende week net iets meer op dan de zuidelijke helft. Tegen het weekend wordt de stroming meer west en verdwijnen deze regionale verschillen.

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.