9 februari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Sneeuw

De afgelopen dagen was de zon veel aanwezig boven het Alpengebied. Aankomend weekend vindt er echter een omslag in het weer plaats. Komende week zullen boven de Alpen twee neerslaggebieden elkaar passeren, waardoor de omstandigheden om te skiën vrij ongunstig kunnen zijn. De mensen die komende week richting de Alpen vertrekken, hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken om de sneeuwcondities. In de skigebieden in de Alpen ligt meer dan genoeg sneeuw, en komende week zal daar nog wat bijvallen.

Sneeuw dit weekend!

De komende dagen passeren meerdere sneeuwgebieden de Alpen. De situaties op de pistes zullen niet altijd even prettig zijn. Vooral het zicht kan erg slecht zijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag trekt het eerste kleine sneeuwgebied over de Alpen. Vooral in de noordelijke Franse Alpen en Zwitserland wordt sneeuw verwacht op die nacht en de zaterdag zelf. De noordflanken van Oostenrijk kunnen op datzelfde moment ook sneeuwval verwachten, maar niet heel veel. Houdt toch rekening met gladheid, als je dit weekend naar de Alpen rijdt.
Het tweede sneeuwgebied zal de Zwitserse Alpen zondagochtend bereiken, wat zich later verder uitbreidt over de rest van de Alpen. De verwachte sneeuw valt met name aan de noordflank. De zuidflanken van de Alpen blijven hoogst waarschijnlijk droog en daar schijnt zo af en toe de zon. De sneeuwgrens ligt tussen de 900 en 1400 meter. De verwachte sneeuwval bedraagt tussen de vijf en tien centimeter.

Avoriaz

Avoriaz

En nog meer sneeuw…

Na de netgenoemde sneeuwgebieden gaat er nog meer sneeuw vallen. Maandag gaat er weer sneeuw vallen in de meeste delen van Oostenrijk, Beieren en Zwitserland. De sneeuwgrens gaat ver dalen. De sneeuw die gaat vallen valt vooral aan de noordflanken, dit zal ongeveer 10 tot 20 centimeter zijn. De omstandigheden op de skipiste zullen door dichte mist niet ideaal zijn, het zicht is erg slecht. De Franse en Italiaanse Alpen krijgen echter te maken met beter weer. Het blijft er droog en de zon zal zich zo af en toe laten zien.
Dit betere weer breidt zich in de loop van dinsdag uit over de hele Alpen. Dinsdag kan er ‘Kaiserwetter’ verwacht worden: veel zon, windstil en lichte vorst. Ideale omstandigheden voor een heerlijke skidag! Woensdag zal ook stralend beginnen, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe. De Zwitserse en Franse Alpen kunnen deze dag sneeuw verwachten. Dit sneeuwgebied zal aangestuurd worden door zachte lucht waardoor de sneeuwgrens stijgt tot op een zekere hoogte van 1400 meter. In de avond blijft het flink sneeuwen en wordt er binnen een mum van tijd 10 tot 20 centimeter verwacht.
In Oostenrijk begint de sneeuwval ’s nachts en blijft het overdags droog. Tegelijkertijd sneeuwt het nog in Frankrijk en Zwitserland. De Italiaanse Alpen blijven wederom droog. De meeste skigebieden in de Alpen kunnen zeker 20 centimeter aan verse sneeuw verwachten, vooral de gebieden die reiken boven de 1400 meter.

Weer

Kirchberg

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.