26 januari 2018 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

Na veel weken met hevige sneeuwval, is het de komende dagen vrij rustig weer in de wintersportgebieden. De zon is weer gaan schijnen en we hebben kunnen genieten van een aantal prachtige beelden de afgelopen dagen. De pistes liggen er heerlijk bij en mocht je nu op wintersport zijn, dan is het erg genieten! Uiteraard ligt er genoeg sneeuw, dus daarover zijn geen zorgen nodig. Mocht je dit weekend gaan reizen tussen Nederland en het Alpengebied, dan zijn de vooruitzichten ook daarvoor prima. Het blijft rustig, dus van het weer zul je onderweg geen hinder hebben.

Zuidelijke Alpen nog sneeuwval

Vandaag is het nog niet overal droog. Vooral in Piemonte, Aosta, de Franse Alpen (omgeving Briançon), Wallis en Tessin sneeuwt het deze vrijdag langdurig. Onder de 1300 meter valt regen of natte sneeuw. Op de pistes is sprake van slecht zicht vanwege bewolking. Een extreem dik pak levert de sneeuwval niet op. Tot vanavond valt er zo'n 5 tot 15 cm. In het noordelijke deel van de Franse Alpen blijft het nog grotendeels droog. Vanavond en vannacht houdt de sneeuwval nog aan en komt er nog zo’n 10 centimeter bij in dit deel van de Alpen. Elders in het Alpengebied is vandaag sprake van een heerlijke wintersportdag met vooral veel zon in het oosten. Wintersporters in het Salzburgerland, Karinthië en ook de Italiaanse Dolomieten genieten van heerlijk weer.

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Weekend: perfect op de piste

Zaterdagochtend liggen de pistes er schitterend bij. In de meeste skigebieden schijnt de zon al vroeg en daar waar dat niet zo is, breekt deze later op de dag door. Het blijft droog en de wind is rustig. Enige minpuntje is de temperatuur. Op 1500 meter hoogte wordt het 4 tot 7 graden, dus de lage pistes krijgen 's middags wel te maken met wat papperige sneeuw en ophopingen. Zondag ziet er ook prima uit. Vooral in de skigebieden aan de zuidflanken van de Alpen heb je zonnebrandcrème nodig, want de zon schijnt hier de hele dag. Aan de noordkant van de Alpen neemt in de loop van zondag de bewolking toe. Daaruit kan een vlokje sneeuw vallen, maar dat stelt nauwelijks iets voor. Ook het zicht blijft vrij goed op de pistes, dus ook voor deze regio's geldt dat het een prima dag zal zijn.

Silvretta Montafon

Silvretta Montafon

Komende week weer sneeuw

Het is dit weekend prachtig weer, maar helaas weet dat niet de rest van de week stand te houden. Maandag is op veel plaatsen nog prima. Aan de noordflanken zijn wel wat wolkenvelden aanwezig en in het zuiden gaat de zon volop schijnen. Vanaf dinsdag komt er echter weer een storing tegen het Alpengebied aan te liggen. In de Noordelijke skigebieden levert dat vanaf 1500 meter lichte sneeuwval op. Woensdag worden de wolken steeds dichter en neemt ook de neerslag toe. Vooral later op de dag gaat het op steeds meer plaatsen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk flink sneeuwen. De Italiaanse en Franse Alpen houden het nog grotendeels droog. Verschillende weermodellen laten zien dat de sneeuw op donderdag en vrijdag met bakken uit de hemel komt vallen. Bovendien gaat het dan tot in de dalen sneeuwen. Verwacht wordt dat het vanaf vrijdag flink gaat waaien in Frankrijk en Zwitserland, maar dat is op dit moment nog niet zeker.

Obergurgl

Obergurgl

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.