Skip to navigation Skip to main content

De 12 meest bijzondere berghutten in Oostenrijk

De Oostenrijkse Alpen, naast prachtig skiën kun je er ook heerlijk eten in de vele goede pisterestaurants die het wintersportland te bieden heeft. Veel van deze berghutten hebben een geschiedenis of een verhaal wat het restaurant zo bijzonder maakt. Van filmlocaties voor een James Bond film tot lunchen in een museum, je kunt het je zo gek niet bedenken. Van de duizenden horecagelegenheden die er in de Oostenrijkse Alpen te vinden zijn, hebben wij de 12 meest bijzondere uitgezocht. Welk van deze berghutten heb jij allemaal al bezocht?

#1. ICE Q, Sölden

ICE Q in Sölden is het decor van de laatste en wereldberoemde James Bond film ‘Spectre’. Het restaurant bevindt zich bovenop de Gaislachkogl. ICE Q staat vooral bekend om de gastronomische klasse. Het is geen typisch Oostenrijks restaurant, je kunt je er laten verrassen door culinaire kunsten. Er is ook een wijn en tapas lounge, waar je zeker de Pino 3000 wijn uit eigen wijnkelder moet proeven. Deze wijn is gerijpt op 3048 meter hoogte!

Foto: Ötztal Tourismus

#2. Kristallhütte, Kaltenbach

De berghut met de bijnaam ‘Juweel van de Alpen’ werd al meerdere keren verkozen tot beste pisterestaurant van het jaar. De skihut in het Hochzillertal-Hochfügen beschikt over een prachtige stube, een fijn zonneterras en een luxe hotel. In het kristalachtige gebouw naast het restaurant, vind je de spa voor de hotelgasten. De Kristallhütte bevindt zich bij het bergstation van de stoeltjeslift Kristallexpress.

Foto: Stefan Eder GmbH

#3. Schneekarhütte, Hippach

Op de Horberg in Hippach staat de Schneekarhütte. Het is één van de meest populaire pisterestaurants van Ski Zillertal 3000. Het restaurant trekt gelijk je aandacht door de piramide-achtige bouwstijl. Deze berghut werkt voornamelijk met biologische producten, dus het eten is gemiddeld iets duurder. Bestel absoluut de gekarameliseerde Kaiserschmarrn met een glas zoete witte wijn of ga heerlijk relaxen op het zonneterras.

Foto: Schihütte Schneekar GmbH

#4. Verwallstube, St. Anton am Arlberg

De Verwallstube is het hoogstgelegen sterrenrestaurant ter wereld. Het restaurant met internationale faam bevindt zich op een hoogte van 2085 meter bij het bergstation van de Galzigbahn in St. Anton am Arlberg. Hier geniet je van exclusieve visspecialiteiten, die op speciale wijze worden bereid. Een keer per week kun je een Candlelight Dinner boeken in de Verwallstube, op donderdagavond. Wanneer de zon onder gaat, stap jij in de gondel om heerlijk te gaan dineren.

Foto: Arlberger Bergbahnen AG

#5. Rübezahl Alm, Ellmau

De Rübezahl Alm is één van de oudste berghutten van de Alpen. Het authentieke pisterestaurant stamt uit 1778 en wordt hedendaags gerund door de familie Salvenmooser. Je vind de Rübezahl Alm aan de dalafdaling richting Ellmau. Van binnen is de houten berghut erg knus en een beetje donker. Er worden typisch Tiroler gerechten geserveerd, zoals Wiener Schnitzel en Tiroler Gröstl. Pas wel op wanneer je de Rübezahl Alm binnenstapt; de ingang is erg laag!

Foto: Rübezahl-Alm GmbH

#6. Wedelhütte, Kaltenbach

Op een hoogte van 2350 meter, aan de rode piste nummer 13 in Kaltenbach vind je de Wedelhütte. Deze berghut is in typisch Tiroler stijl gebouwd. De Wedelhütte is onlangs uitgeroepen tot “beste wijnkelder”, deze is tevens de hoogste wijnkelder van Oostenrijk. Lunchen met een heerlijk wijntje is hier dus een pré! Je kunt hier zowel in de typisch Tiroler Stuben zitten als in de exclusieve Premium Wedel Lounge op de bovenste verdieping.

Foto: Wedelhütte · Manfred Kleiner

#7. Schlegelkopf, Lech am Arlberg

Bij het bergstation van de Schlegelkopfliften in Lech am Arlberg vind je de speciale Schlegelkopf. Dit is een vrij nieuwe horecagelegenheid in Ski Arlberg. Het bijzondere is dat je hier kunt eten uit de keukens van de partnersteden van Lech: Amerikaans uit Beaver Creek, Japans uit Hakuba en Duits uit Kampen op Sylt. Van steaks tot sushi tot oesters, in de Schlegelkopf kun je het allemaal proeven. Daarnaast serveren ze hier champagnes en wijnen van het hoogste niveau. De whiskyliefhebber kan zijn hart ophalen in dit pisterestaurant; er is een gezellige en prachtige whiskylounge.

Foto: Lech-skiliften Ing. Bildstein GmbH

#8. Bergdiamant, Fiss

Gelegen aan het bergstation van de Schönjochbahn in Fiss, vind je de Bergdiamant. Het restaurant zelf is stijlvol ontworpen en er is veelal hout en glas gebruikt. Je proeft hier van culinaire hoogstandjes en geniet van een overweldigend uitzicht. Het meest bijzondere aan de Bergdiamant is de futuristische Crystal Cube, die tot het restaurant behoort. In deze reuzenkubus op de Zwölferkopf heb je een prachtig 360 graden uitzicht over het skigebied van Serfaus-Fiss-Ladis. Op reservering kun je hier genieten van onder meer een champagneontbijt, een luxe lunch of een high tea.

Foto: Serfaus-Fiss-Ladis Marketing GbmH

#9. Alpenhaus, Ischgl

Op de Idalp in Ischgl staat een grote en moderne berghut genaamd het Alpenhaus. Je kunt hier gebruik maken van zowel bediening als zelfbediening of even relaxen in de wijnbar. Wat het Alpenhaus zo speciaal maakt, is dat het een restaurant voor echte VIP’s is. Op de bovenste etage is de ‘Mountain VIP Lounge’, waar alleen leden van de ‘Mountain VIP Club’ mogen lunchen. Voor een lidmaatschap betaal je een flinke 2100 euro per jaar. Maar goed, dan krijg je ook vele privileges binnen het skigebied van Ischgl - Samnaun - Silvretta Arena.

Foto: Paznaun – Ischgl Tourism Association

#10. Adler Lounge, Kals am Großglockner

Zoals de naam van het skigebied, Grossglockner Resort Matrei & Kals al doet vermoeden, ligt het aan de voet van Oostenrijks hoogste berg: de Großglockner. Vanuit de Adler Lounge heb je hier verreweg het mooiste en beste zicht op. Van buitenaf heeft het een moderne uitstraling, maar binnen neem je plaats in een gezellige Stube. Op reservering kun je hier fonduen uit drie verschillende keukens: de Tiroler, de Chinese en de Thaise. De Adler Lounge vind je op de Cimaross.

Foto: Walter Hartweger GmbH

#11. Die Alte Schmiede, Leogang

In Die Alte Schmiede eet je zowaar in een museum. Het restaurant is onderverdeeld in zes aparte ruimtes met eigen historisch thema. Je eet tussen de Leoganger handwerktuigen en andere elementen uit de geschiedenis van Leogang. Die Alte Schmiede ligt op ongeveer 40 meter van het bergstation van de Asitzbahn. Met reservering kun je hier ook in de avond terecht.

Foto: Alte Schmiede GmbH

#12. Top Mountain Star, Obergurgl

Voor lunchen met een prachtig uitzicht moet je bij Top Mountain Star in Obergurgl zijn. Op de 3082 meter hoge Wurmkogl is de Top Mountain Star gebouwd en daarmee het hoogste punt van het skigebied Gurgl. Je vindt in dit futuristische bergrestaurant ook een designer-sterrenbank, waarin duizenden Swarovski-stenen zitten. Bij helder weer kun je kilometers ver de Ötztaler Alpen en de Dolomieten inkijken. Schitterend!

Foto: Hochgurgler Liftgesellschaft Ges.mb.H. & Co KG

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.