Skip to navigation Skip to main content

Waarom skiën beter is dan snowboarden in 10 redenen

Skiën, wat is er nou mooier dan dat? Iedere wintersporter weet toch wel dat de twee latten zoveel beter zijn dan het gekke snowboarden. Wintersport is ontstaan op de lange latten, en niet op een skateboard zonder wielen. Wie met twee voeten op een board wilt gaan staan, kan beter gaan skaten of surfen. Deze discussie, die al jaren tussen de skiërs en snowboarders gevoerd wordt, mag wel eens tot een einde komen. Dus daarom hebben wij tien redenen bedacht waarom het skiën beter is dan snowboarden. Na het lezen van dit blog kom je er echt achter waarom skiën simpelweg het beste is.

#1. Altijd maar wachten op die snowboarder…

Je kent het wel, jij en je skivakantiegroep stappen samen uit de lift. Iedereen is op ski’s, behalve die ene uitzondering: de snowboarder. Terwijl jullie al zijn uitgestapt en samen wachten, hinkelt de snowboarder nog de lift uit. Hij of zij gaat vervolgens in alle rust zitten om de bindingen vast te maken. Ja, neem vooral alle tijd joh!

#2. Skiën leer je makkelijker

In de wintersportwereld is algemeen bekend dat skiën makkelijker te leren valt dan snowboarden. Dit heeft te maken met je natuurlijke houding, die tijdens het skiën veel meer ten pas komt. Bij snowboarden sta je vaak zijwaarts op de piste en zijn vooral de eerste meters lastig.

#3. De skiliften zijn toegankelijker

De sleeplift is voor de snowboarder een ware nachtmerrie. Een skiër kan rustig zijn ski’s naast elkaar zetten wanneer hij of zij naar boven getrokken wordt. De snowboarder komt echter met verzuurde bovenbenen boven (als ze er niet uitgevallen zijn tenminste). Ook de stoeltjeslift is minder toegankelijk. Eerst dat board half los maken om dan verder te huppelen!

#4. Vlakke stukken

Als snowboarder zijn de vlakke stukken een verschrikking. Huppelend verder of hopen dat je met een vriendelijke skiër mee kunt liften aan zijn of haar stok. Bospaden, skiroutes of dalafdalingen? Laat die voor de snowboarder maar zitten…

#5. De skiër heeft geen last van koude billen

Is het je wel eens opgevallen hoe vaak snowboarders zitten op de piste? Soms krijg ik het idee dat ze vaker zitten dan dat ze daadwerkelijk aan het boarden zijn. De snowboarder moet wel blij zijn wanneer 'ie in een lift met stoelverwarming stapt met dat bevroren achterwerk.

#6. Groter risico op blessures

Hoewel skiën over het algemeen sneller dan snowboarden gaat, is het risico op blessures voor de snowboarder groter. De schouders, knieën en vooral de polsen zijn kwetsbare plekken. Bij bijna de helft van de snowboardincidenten is de pols de dupe.

via GIPHY

#7. Vettere tricks in het funpark

Freestyle skiën ziet er gewoon vele malen vetter uit dan de tricks van snowboarders. Met ski’s heb je daarnaast veel meer mogelijkheden. Je kunt ze kruizen, spreiden, noem maar op! Met je lange latten over de boxen en jumpers is gewoon zo vet!

via GIPHY

#8. Meer uitdaging buiten de piste

Als een snowboarder door de tiefsneeuw mooie bochten draait ziet het er natuurlijk ook gaaf uit. Toch zit er voor de skiërs meer uitdaging in. Om met de juiste techniek korte bochten te draaien door de tiefsneeuw is niet altijd even makkelijk. Snowboarders kunnen gewoon met hun board er doorheen roetsjen.

#9. Het woord ‘ski’ zit overal in

SKIgebied, après-SKI, SKIschool, SKIpas, SKIpiste, SKIlift, SKIvakantie, en vul het lijstje maar verder aan. Werkelijk alles is vernoemd naar het skiën. In het wintersportwoordenboek zijn er amper tot geen woorden naar het snowboarden vernoemd hoor!

#10. Skiën gaat sneller

Misschien een beetje kinderachtig, maar het is feitelijk bewezen dat skiën sneller gaat dan snowboarden. Het record op ski’s staat op 252 km/u, terwijl het op een snowboard op ‘slechts’ 203 km/u staat. Verder springt de skiër hoger en verder.

via GIPHY

Volgende week verschijnen de 7 redenen waarom snowboarden beter is!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.