22 december 2017 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

Wat een heerlijke berichten de afgelopen weken. Er is zo veel sneeuw gevallen! Iedereen die de komende week in de Alpen is, zal genieten van genoeg sneeuw. De meeste skigebieden zijn in topconditie en de pistes liggen er heerlijk bij. Dat worden heerlijke afdalingen! Beetje jammer is wel dat het weer vanaf tweede kerstdag omslaat. Sneeuwval en wind verpesten dan de ideale omstandigheden en het zonnetje laat zich niet zo heel vaak zien.


Het wordt een heerlijk weekend

De vakantie in de Alpen begint met heerlijk weer. De rit naar de bergen verloopt droog, al kan mist wel het tempo van de autorit enigszins remmen. Eenmaal op bestemming is het genieten van een wit landschap. In de meeste skidorpen ligt 10 tot 30 cm sneeuw, in de hooggelegen dorpen nog meer. Bovendien is het dit weekend droog, staat er weinig wind en schijnt de zon van tijd tot tijd. Zodra je op de latten staat, tref je dus optimale omstandigheden aan. Op 1500 meter hoogte is het zaterdagmiddag 0 tot 5 graden, op 3000 meter -3 tot +2 graden. Zondag loopt de temperatuur een fractie op.

Een blauwe lucht in Alta Badia

Een blauwe lucht in Alta Badia

Eerste kerstdag zon, tweede kerstdag wind en sneeuw

Op eerste kerstdag zijn de omstandigheden ideaal. De temperatuur is weer wat gedaald en daarbij zijn er flinke perioden met zon. Het is vrijwel windstil en de sneeuw zal er perfect bijliggen. Geniet optimaal van deze dag, want zulk fraai weer keert deze vakantieweek niet meer terug. Op tweede kerstdag gaat het roer om. In de ochtend zijn de omstandigheden nog prima, maar 's middags neemt de bewolking en de kans op neerslag toe. In de Italiaanse Alpen begint het te sneeuwen en spoedig daarna dwarrelt de sneeuw ook in de Franse Alpen naar beneden. Onder de 1300 meter valt regen.

Grijs weer in Fieberbrunn

Grijs weer in Fieberbrunn

Meer neerslag en veel wind

De dagen na Kerst lijken behoorlijk wisselvallig te worden. Woensdag, donderdag en vrijdag passeren meerdere neerslaggebieden. De weermodellen berekenen zo'n 30 tot 80 cm aan verse sneeuw. De sneeuwvalgrens schommelt daarbij tussen 1200 en 1500 meter. Daaronder valt natte sneeuw of regen. Bovendien gaat de neerslag samen met een flink aantrekkende wind. Dusdanig dat de liften in diverse skigebieden dichtgaan. Woensdag waait het vooral fors in de Beierse Alpen en in het Salzburgerland. Op de hooggelegen pistes kan je dan zeer zware windstoten verwachten. Donderdag en vrijdag lijkt het onstuimige weer ook de noordelijke skigebieden van Vorarlberg, Tirol en Graubünden te bereiken. Ook in de Franse Alpen moet je rekening houden met veel wind later in de week. In Karinthië en de Italiaanse Alpen kan het meevallen.

Zo is het vandaag in de Zillertal Arena

Zo is het vandaag in de Zillertal Arena

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.