15 december 2017 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

Het blijft sneeuwen in de Alpen dit weekend, aan het wisselvallige weer komt voorlopig nog geen einde. De neerslag valt niet continu, er zijn ook droge perioden. Het wordt geleidelijk wel droger in het westelijk Alpengebied, anderzijds aan de noordzijde van de hoofdkam wordt het onbestendiger. De hoeveelheden die vallen, lopen in de orde van 30 tot 50 cm, maar op sommige plekken gaan we daar uiteraard nog overheen. In de loop van volgende week lijkt het wat standvastiger te worden, met meer ruimte voor zonneschijn. Er kan dan volop worden genoten van de verse poeder.

Sneeuw in de westelijke Alpen

De nadruk voor de sneeuwval op vrijdag en zaterdag ligt op het westelijk Alpengebied, vooral de Franse en Zwitserse Alpen. In Oostenrijk is het droger, maar een paar sneeuwbuien komen ook hier wel voor. Morgen komt daar verandering in. In de avond trekt een storing vanuit het noordwesten over de Alpen en dan krijgt ook Oostenrijk een deel van de sneeuw mee. Er kan rustig weer 20 tot 30 cm vallen, in sommige dalen nog wat meer. De zuidzijde komt er karig vanaf, die ligt in de schaduw van de hoofdkam en daar blijft het bij 5 tot hooguit 10 cm.

Val Gardena

Val Gardena

Laatste sneeuw op maandag

Op zondag en maandag zorgt een noordwestelijke stroming voor nog wat sneeuw aan de noordoostkant van de Alpen. De hoeveelheden die er vallen worden daarbij wel minder. In de Franse Alpen breekt de zon al goed door en ook in de Zwitserse Alpen is dat het geval. De temperatuur ligt overdag rond -5 graden op 1500 meter, de vorstgrens blijft beneden 1000 meter. Voor de meeste wintersportgebieden is dat goed nieuws, de sneeuw blijft dus goed liggen. Met een beetje geluk blijft het sneeuwdek zelfs onaangetast tot aan de kerstdagen...

Ischgl

Ischgl

Meer zon vanaf dinsdag

Een hogedrukgebied krijgt meer grip op het weer in het Alpengebied vanaf dinsdag. De stroming gaat er vrijwel helemaal uit, dus windstille pistes zijn goed mogelijk. Daarbij breekt het wolkendek geleidelijk steeds meer open, zodat de zon dus goed kan gaan schijnen. De temperatuur gaat daarbij uiteraard wel iets omhoog, zeker vergeleken met het weekend. Maar met de vorstgrens overdag rond 1200 meter zullen de meeste skigebieden geen last van aftakeling van het sneeuwdek hebben. Woensdag en donderdag zien er ook goed uit, vanaf vrijdag nemen de sneeuwkansen weer toe.

Lech am Arlberg

Lech am Arlberg

Winterberg

Winterberg

Fieberbrunn

Fieberbrunn

Oberstdorf - Kleinwalsertal

Oberstdorf - Kleinwalsertal

Zauchensee

Zauchensee

Seefeld

Seefeld

Het origineel van dit weblog vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.