1 december 2017 door Michiel in 'Alpenweer''

Alpenweer

De afgelopen week zijn we wederom getrakteerd op heerlijke sneeuwbeelden. Als we nu de webcams bekijken, zijn de sneeuwbuien in veel gebieden weggetrokken en komt de zon tevoorschijn. De komende dagen laat het weer zich van verschillende kanten zien. Zeker als we naar het hele Alpengebied kijken. Eerst valt er nog wat sneeuw in delen van Zwitserland, Frankrijk en Italië, later in het weekend heeft Beieren en Oostenrijk met wat Nordstau te maken en begin volgende week warmt het wat op. Aan het eind van volgende week nemen de kansen op winterkou en sneeuw weer toe.

Sneeuw in zuidwesthoek

Vrijdag valt er in het zuiden van Zwitserland, in de Franse Alpen en de bergen in het noordwesten van Italië nog sneeuw. In Frankrijk en Zwitserland wordt het in de loop van de dag veelal droog, maar in Italië gaat de sneeuwval ook zaterdag nog door. Er kan nog best 10 tot 20 cm vallen. Andere plaatsen in de Alpen hebben vrijdag en zaterdag droog weer. Daarbij schijnt de zon ook flink. Maar het is wel koud; op 1500 meter hoogte komt het kwik op veel plaatsen niet boven de -7 graden. In de Dolomieten is het een paar graden minder fris

Sneeuw

Skigebied Monte Bondone

Nordstau later op zondag

Aan de zuidzijde van de Alpen ziet zondag er prima uit en breekt de zon steeds vaker door. Maar een storing die aan de noordkant van het massief langstrekt, zorgt in het noorden van Zwitserland, Beieren, Tirol en het Salzburgerland voor een toenemende kans op sneeuw. De sneeuw komt overigens pas in de avond. De Nordstau houdt aan tot dinsdag. Tegelijkertijd wordt het wel zachter, zodat in de dalen er geleidelijk ook regen kan vallen. De sneeuwgrens loopt bijvoorbeeld in Oostenrijk op naar 400-900m op dinsdag.

Alleghe

Alleghe

Korte opleving

Woensdag en donderdag is het droog en de zon schijnt geregeld. Het kwik gaat flink omhoog; op 1500m hoogte dooit het een paar graden. Dat is toch zo'n 10 graden warmer dan de eerste dagen. Maar de opleving lijkt tijdelijk. Er zijn flinke signalen dat er laat in de week weer een portie kou en sneeuw over de Alpen komt. Waar we de afgelopen jaren nog wel eens met angst en beven naar een groene start van het wintersportseizoen toeleefde, hoeven we daar zo lijkt het in 2017 niet bang voor te zijn.

Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn

Montafon in Vorarlberg

Montafon in Vorarlberg

Planai, Schladming - Ski amade

Planai, Schladming - Ski amade

Het origineel van dit weerbericht vind je hier >

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.