8 november 2017 door Michiel in 'Alpenweer''

verse sneeuw

In de afgelopen dagen zijn de Alpen steeds witter van kleur geworden. Er is veel sneeuw gevallen! Dankzij de koude noordwestelijke stroming is het flink gaan afkoelen in de Alpen. Op veel plekken zorgde dit voor heuse sneeuwval en hiermee transformeerde het landschap in een winters paradijs. Op sommige plekken viel meer dan een halve meter sneeuw! De hoge skigebieden hadden te maken met soms meer dan een meter sneeuwval! In het noordwesten van Italië viel de meeste sneeuw. Voor de komende dagen blijft het nog even koud in de Alpen, dat is erg goed nieuws. Bovendien blijft er sneeuw vallen! Gaan we een heerlijk lang skiseizoen beleven?

Wederom kans op sneeuwval

Op hoogtes vanaf 1000 meter wordt meer sneeuw verwacht vandaag. Toch is spijtig genoeg de grootste sneeuwval geweest deze week. Morgen en vrijdag valt er geen sneeuw, het blijft droog. Na vrijdag is er wederom kans op sneeuw dankzij een storing in Zwitserland, waar vanaf 1500 meter kans op sneeuw is. De Oostenrijkse Alpen blijven droog. Zaterdag is er kans op een enkele regenbui, wat boven de 1500 meter sneeuwval betekent. Vanaf zondag gaat de vorstgrens weer dalen naar ongeveer 600 meter. De kans op sneeuw in de laaggelegen dorpen neemt dus toe.

Koud!

Volgende week blijft het hoogstwaarschijnlijk koud in de Alpen. Hierdoor kan er met regelmaat sneeuw vallen. Dankzij een krachtig lagedrukgebied houdt de noord tot noordwestelijke stroming het goed vol. Er gaan zich dus wederom winterse taferelen afspelen vanaf een hoogte van 500 meter. Een krachtige wind kan het in de Alpen soms onprettig maken.

Vroeg winter

De winter raakt de Alpenlanden erg vroeg dit jaar. Misschien is het nog te vroeg om te juichen, maar de kansen zijn aannemelijk dat we een sneeuwzekere winter krijgen. De skiërs en snowboarders die niet kunnen wachten, zitten in ieder geval goed. Volgende week zullen de omstandigheden in de hooggelegen skigebieden prima zijn.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.