Skip to navigation Skip to main content

10 overheerlijke Oostenrijkse gerechten op skivakantie

Tiroler Grostl

Op skivakantie is naast het skiën zelf het eten op de piste natuurlijk erg belangrijk. Of je nou in Italië, Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk bent, in de bergen kun je heerlijk eten. Meestal worden in de berghutten op de piste lokale gerechten geserveerd, en die verschillen per land. ’s Middags heb je vaak trek van de kilometers die je geskied hebt, en dat mag ook aangezien je de nodige calorieën verbrandt tijdens het skiën. Tussen de middag of in de avond is er dus tijd voor een lekker hapje eten. Dit zijn de tien beste Oostenrijkse skivakantiegerechten.

#1. Kaiserschmarrn

Iedereen die in Oostenrijk heeft geskied kent dit lekkere gerecht wel. Het is eigenlijk een beetje de Oostenrijkse variant van pannenkoeken. Het is één van de meest geliefde gerechten onder de skiërs, en dat is meer dan logisch! Een heerlijke portie Kaiserschmarrn met poedersuiker en een schaaltje appelmoes en Preiselberen.

#2. Tiroler Gröstl

Een razend populair lokaal gerecht in Oostenrijk is Tiroler Gröstl. Het wordt meestal geserveerd in een pannetje op een houten plankje. De Tiroler Gröstl bestaat uit gebakken aardappels, spekjes, goede kruiden en bovenop ligt vaak een spiegelei. Een perfecte maaltijd na een ochtend intensief skiën en nergens zo lekker als in Oostenrijk.

#3. Apfelstrudel

Je kijkt op de klok en ziet dat het pas 11 uur is. Het probleem is alleen, je hebt al redelijke trek. Tijd voor koffie of heiße choco dus! Hierbij kun je natuurlijk een heerlijke Apfelstudel bestellen om je maag te vullen. Deze wordt geserveerd met zoete vanillesaus. Nu kun je weer lekker door skiën op een gevulde maag, en iets later lunchen.

#4. Sauerkraut mit Bratwurst

Een typisch Oostenrijks gerecht waar je echt van moet houden. Het gerecht bestaat uit heerlijke Bratwurst die aangevuld wordt met een fikse berg Sauerkraut, oftewel zuurkool.

#5. Speckplatte

Je komt dit plankje in diverse varianten tegen. De één bestaat alleen uit gerookte spek, de ander uit verschillende vleessoorten, kaas, pepers, zuur en mierikswortel. In de meeste gevallen wordt de Speckplatte geserveerd met een mandje brood. Een uitstekende lunch als je even geen zin hebt in een warme hap tussen de middag.

#6. Wiener Schnitzel

Misschien wel het meest populaire gerecht op skivakantie. Een Wiener Schnitzel van het formaat van een deurmat met een flinke berg patat en een citroenschijfje. Er is hoogstwaarschijnlijk geen enkel restaurant in Oostenrijk die dit verrukkelijke gerecht niet serveert. Je bent niet in Oostenrijk geweest wanneer je geen Wiener Schnitzel hebt besteld.

#7. Käsespätzle

Een gerecht voor de kaasliefhebbers onder ons. Bij iedere hap Käsespätzle krijg je een lange sliert gesmolten kaas binnen. Een heerlijk gerecht uit de Oostenrijkse keuken, en eentje die je zeker niet moet overslaan wanneer je in Oostenrijk op skivakantie bent.

#8. Goulashsuppe

De soepen die je als voorgerecht voorgeschoteld krijgt in Oostenrijk zijn vaak niet zo machtig. De Goulashsuppe is daarin tegen een echte gevulde maaltijdsoep. Van oorsprong is dit gerecht Hongaars, maar buurland Oostenrijk heeft er een smaakvolle eigen twist aan gegeven.

#9. Germknödel

Wanneer je voor het eerst in Oostenrijk komt denk je misschien wel: “wat wordt daar nou geserveerd?”. Een witte bol met grijze korrels eroverheen, misschien op uiterlijke beoordeling niet iets wat je bestelt. Toch is het een populair gerecht. De Germknödel is in principe een deegbal met gemalen maanzaad, vanillesaus en een vulling van pruimenjam.

#10. Curryworst

Een braadworst overgoten met currysaus en een berg friet. Een ideaal tussendoortje die goed vult. Voor de worstenliefhebbers onder ons een gerecht wat zeker niet overgeslagen mag worden als je in Oostenrijk aan het skiën bent.

Wat is jouw favoriete Oostenrijkse gerecht?

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.