3 december 2017 door Joris in 'Skigebieden onder de loep'' | 0 Reactie(s)

harakiri

Harakiri is het Japanse woord voor zelfmoord en dat is waar de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk garant voor staat als je deze als onervaren skiër trotseert. De Harakiri ligt in skigebied Ski Zillertal 3000, is 1500 meter lang en heeft een hellingsgraad van 78%. Een pittige uitdaging dus! Belangrijk is dat je de Harakiri nooit onderschat. Als je valt, dan kun je zo honderden meters naar beneden glijden. Snowplaza heeft de Harakiri voor je uitgetest. We vertellen je graag meer over hoe je deze pittige piste tot een goed einde kunt brengen.

De Harakiri: trotseer de steilste piste van Oostenrijk

De naam van de piste verraad eigenlijk al het kwaad. Harakiri is het Japanse woord voor ‘rituele zelfdoding’ en dat is iets dat menig wintersporter na de afdaling op de Harakiri kan beamen. Nadat je met de Knorrenbahn over de piste gaat, krijg je alvast een goede indruk van wat je straks te wachten staat. Eenmaal bovenaan de piste begint je hart pas echt sneller te kloppen. Door de extreme hellingsgraad en kunstsneeuw is de piste doorgaans ook nog eens extreem ijzig. Een pistebully kan de piste alleen prepareren als hij vast zit aan een lier.

Van de Harakiri zonder vallen

Allereerst is het belangrijk om te noemen dat je voor de Harakiri moet beschikken over een bovengemiddelde skitechniek. Is dat niet het geval, dan kan de piste echt gevaarlijk zijn. Belangrijk is om met het lichaamsgewicht naar voren te leunen en daarbij een constante druk op de dalski te houden. Gelukkig heb je het steilste stuk na een aantal bochten gehad. Het onderste stuk is qua hellingsgraad een stuk vriendelijker te noemen. Tip: om alvast een beetje te oefenen, kun je je eerst wagen aan piste nummer 12, de Devils Run. Is deze piste goed te doen, dan kun je ook de Harakiri proberen.

Bewijs dat je van de Harakiri bent geweest

Natuurlijk wil je aan iedereen vertellen dat je van de Harakiri hebt afgedaald, maar daar heb je ook bewijs voor nodig. Iedere vrijdag kun je jezelf tussen 13.00 en 15.00 uur op de Harakiri laten vereeuwigen. De foto’s en video’s van de run kun je na afloop gratis downloaden op internet. Daarnaast kun je het bewijs op een t-shirt laten drukken. Deze zijn verkrijgbaar bij de Harakiri Bar en de Mayrhofen Bergbahnen.

Après-ski en Harakiri

Heb je de Harakiri volbracht, dan is het natuurlijk tijd voor een beloning. Daarvoor ben je bij de Harakiri Bar aan het juiste adres. Lekker onder het genot van een biertje napraten over deze bijzondere ervaring. En daarna? Dan ga je gewoon verder in de Ice Bar, de Yeti Bar of één van de andere kroegen in Mayrhofen!

Feiten & cijfers over de Harakiri

Bergstation: Knorren Lengte: 1.500 m
Hoogste punt: 2.081 m Hoogteverschil: 376 m
Hellingsgraad: 78 % Moeilijkheidsgraad: Zwaar
Tip: Ice Bar Preparatie:Goed
Skigebied: Penken, Mayrhofen Oordeel:4 sterren

Ons oordeel over de Harakiri

Ben je op wintersport in Mayrhofen, dan is de Harakiri een uitdagende piste voor de ervaren en geoefende wintersporter. Zijn de pistecondities goed, dan is het heerlijk om met de kanten van je ski’s in de sneeuw te snijden. Helaas komt het vaker voor dat dit niet zo is. De piste is vaak erg ijzig en door de grote naam heeft de piste een behoorlijke aantrekkingskracht. Daardoor kan het er vaak erg druk zijn. Je moet daarom je bochten zorgvuldig maken en goed uitkijken wat andere skiërs doen. Al met al geeft het een heerlijk gevoel om van de Harakiri af te dalen.

harakiri

Andere steile pistes in de Alpen

De Harakiri is met een hellingsgraad van 78% de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk, maar daar houdt het aanbod niet mee op. Andere steile pistes zijn:

  • De Kandaharpiste in skigebied Garmisch Classic: hellingsgraad 92%, lengte 3000 meter.
  • De streif in skigebied Kitzbühel: hellingsgraad 85%, lengte 3300 meter
  • De Diabolo in skigebied Golm/Montafon: hellingsgraad 70%, lengte 1500 meter
  • De Gamsleiten 2 in skigebied Obertauern: hellingsgraad tot 100%, lengte 1300 meter

Heb jij de Harakiri getrotseerd?

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Skivakantie aanbiedingen