Skip to navigation Skip to main content
Steilste piste Harakiri Mayrhofen
© Spalder Media Group

De Harakiri in Mayrhofen behoort tot de meest beruchte en steilste pistes van Oostenrijk. Mocht je je zonder voldoende ski-ervaring aan de afdaling wagen, dan doet de piste de betekenis van zijn naam eer. De Harakiri heeft een hellingsgraad van maar liefst 78% en is hiermee steiler dan sommige skischansen. Op de +/- 2 km lange piste vinden adrenalinejunkies dan ook een uitdaging van formaat. Ik heb me aan de Harakiri gewaagd en vertel je graag hoe je deze afdaling in het Penken-skigebied het beste tot een goed einde brengt.

De Harakiri in Mayrhofen

Mayrhofen is een levendig dorp in het Zillertal dat toegang biedt tot het skigebied Ski- & Gletscherwelt Ski Zillertal 3000, waar ook de Hintertuxer Gletscher onderdeel van is. Met ruim 200 km aan pistes tussen de 630 en 3250 meter hoogte, profiteer je hier van een sneeuwzeker skiseizoen en genoeg variatie. Wie op zoek is naar uitdaging kan zich wagen aan de zwarte 34, beter bekend als de Harakiri. Hoe steil de piste is, wordt al een beetje verraden door de naam. Die komt uit het Japans en staat voor ‘een traditionele zelfdoding van de Samoerai’. Wanneer je op de Penken met de Knorrenbahn over de piste zweeft, besef je pas goed wat je na het uitstappen te wachten staat. Je hart zal plotseling wat sneller beginnen te kloppen. De piste staat bovendien bekend om de extreem ijzige condities. De Harakiri is zelfs zo steil, dat de pistenbully de afdaling alleen met behulp van een lier kan prepareren. Gelukkig is er bovenaan nog wel een ander alternatief: je kunt ook koersen naar de rode 32 en 33 of richting de blauwe 53, 28 en 29. Voor die laatste twee moet je wel over een klein stukje rood.

Zo overwin je de piste zonder valpartijen

Laten we vooropstellen dat je voor de Harakiri dient te beschikken over een bovengemiddelde skitechniek. Een vereiste is wel dat je zonder moeite van een rode en zwarte piste af kunt komen. Het motto luidt: lichaamsgewicht naar voren en constante druk op de dalski. Na een paar bochten heb je het steilste gedeelte gehad. Het onderste gedeelte van de afdaling is al een stuk vriendelijker qua hellingsgraad en het steilste stuk is slechts 400 meter lang. Ter voorbereiding kun je eerst piste nr. 12, de DevilsRun, alvast proberen. Kom je hier heelhuids beneden, dan is het de beurt aan de Harakiri.

Aandenken aan de Harakiri

Is een foto van jou op of voor de piste niet voldoende? Als aandenken kun je een speciaal Harakiri t-shirt aanschaffen. Leuk voor thuis en in de après-ski, dan heb je sowieso aanspraak! De T-shirts zijn online verkrijgbaar en in de Harakiri Bar. De Harakiri is hiermee niet alleen een van de steilste, maar ook een van de meest vermarkte pistes van de Alpen.

Après-Harakiri in Mayrhofen

Na gedane arbeid is het natuurlijk tijd voor de après-ski in Mayrhofen. Waar anders dan bij de Harakiri Bar kun je napraten over de enerverende afdaling. Het is een ideale plek om te relaxen en te chillen na afloop van een lange wintersportdag.

Feiten & cijfers over de Harakiri in Mayrhofen

Bergstation:

Knorren

Hoogste punt:

2081 meter

Hellingsgraad:

78 %

Tip:

Harakiri Bar

Skigebied:

Penken, Mayrhofen

Lengte:

+/- 2 km

Hoogteverschil:

376 meter

Moeilijkheidsgraad:

Zwaar

Preparatie:

Goed

Oordeel:

4 sterren

Harakiri in Mayrhofen steile piste

Persoonlijk oordeel over de Harakiri afdaling

De Harakiri in Mayrhofen is een uitdagende piste voor geoefende wintersporters. Bij goede pistecondities is het een genot om met de kanten in de sneeuw te snijden. Helaas is de piste vaak erg druk. Hierdoor moet je een stuk zorgvuldiger je bochten maken, om de andere wintersporters, of valpartijen, te ontwijken. Al met al wordt de piste behoorlijk gehypet en vond ik 'm zelf niet heel spannend, maar het geeft toch een heerlijk gevoel om de Harakiri met succes af te dalen. Het maakt het piste-, snowpark-, en après-ski aanbod in Mayrhofen compleet.

Nog meer steile pistes in de Alpen

De Harakiri is niet de enige steile piste in Oostenrijk en de Alpen. Daredevils kunnen zich wagen aan nog veel meer steile pistes en andere spannende afdalingen. Waaronder:

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.