Skip to navigation Skip to main content

(Foto: © Alessandro Trovati)

Zuid-Tirol, ook wel bekend als Südtirol, ligt in het Noorden van Italië en grenst aan Oostenrijk. De provincie heeft alles in huis voor een fijne skivakantie. Of je nou met vrienden, familie of partner gaat. Overnacht in de leuke dorpjes, ski prachtige tochten, bewonder de indrukwekkende Dolomieten en geniet van de Italiaanse gezelligheid. In dit weblog hebben we 10 redenen op een rijtje gezet waarom je echt een keer op skivakantie naar Zuid-Tirol moet gaan. Natuurlijk zijn er honderden redenen te noemen, maar die moet je toch echt zelf gaan ontdekken.

#1. De indrukwekkende Dolomieten

Overal in de Alpen kom je indrukwekkende bergen tegen, maar eigenlijk kunnen die niet op tegen de Dolomieten. De steile en ruige rotsformaties zijn indrukwekkend om te zien. Niet voor niets dat deze bergketen is opgenomen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Er zijn skigebieden waar je skiet tussen de Dolomieten, zoals Alta Badia en Val Gardena, en er zijn skigebieden waar je ze van een afstandje kunt bekijken, zoals Gitschberg-Jochtal.

(Foto: © Alto Adige Martketing)

#2. Veel meer zonuren

In Zuid-Tirol geniet je van veel meer zonuren dan in andere bestemmingen in de Alpen. Dat is perfect, want als we eerlijk zijn, skiën we toch het liefst met een stralend zonnetje op de achtergrond. Tussen de middag lunchen op het terras of even een drankje drinken in de ligstoeltjes. Heerlijk! Bekijk hier het klimaat in Zuid-Tirol >

#3. Sneeuwzekere skigebieden

Na het lezen van punt twee ben je misschien een beetje gaan twijfelen aan de hoeveelheid sneeuw, maar daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Tussen de zonnige dagen zitten ook genoeg sneeuwdagen. Laten die het toch afweten, dan zijn er voldoende sneeuwkanonnen die de pistes van een verse laag sneeuw voorzien. Italianen zijn meesters in het produceren en ontwikkelen van compacte sneeuw.

#4. Perfect geprepareerde pistes

Italianen zijn niet alleen meesters in het produceren en ontwikkelen van compacte sneeuw, maar ook in het prepareren van pistes.

(Foto: © Alto Adige Martketing)

#5. Het heerlijke eten

Als je ergens lekker kunt eten, dan is het in Italië. Het leuke van Zuid-Tirol is dat je ook veel Oostenrijkse invloeden tegenkomt. Het is dus niet alleen genieten van pasta’s, pizza’s en risotto, maar ook van knödels (Canderli), Kaiserschmarrn en Apfelstrudel. Het beste van twee landen dus! Meer informatie over het eten vind je hier >

#6. Bombardino’s en Aperol Spritz

Naast lekker eten kun je in Italië ook terecht voor heerlijke drankjes. Uiteraard mogen de Bombardino en Aperol Spritz (Veneziano) niet ontbreken. Tijdens een zonnige dag zijn alle ligbedjes bezet en zit iedereen massaal aan de Bombardino en Aperol Spritz. Vergeet natuurlijk ook de wijn niet! Op de berg en in het dal geniet je van de beste wijnen.

(Foto: © IDM Alto Adige)

#7. Italiaanse gezelligheid en Oostenrijkse Gemütlichkeit

De geschiedenis met Oostenrijk is nog altijd goed zichtbaar. Duits en Italiaans zijn beide hoofdtalen en worden beide gesproken. Maar dat is niet het enige. Ook in de keuken, de gebruiken en de bouwstijl kun je de invloeden goed terugzien. En dat is helemaal niet erg, want dat betekent genieten van het beste van twee landen!

#8. Zeer goede skileraren

In Italië is skileraar een belangrijk beroep met aanzien. Voordat je je namelijk officieel ‘Maestro di sci’ mag noemen en officieel les mag geven, moet je al je examens met succes hebben afgerond. Een zware opleiding die minimaal 2 jaar duurt. En dan te bedenken dat je in andere landen al na 10 dagen opleiding aan de slag kunt gaan...

#9. Perfect voor families met kinderen

Italianen zijn dol op kinderen en dat merk je aan alles. De skigebieden hebben allerlei leuke kinderlanden en er zijn tal van activiteiten en faciliteiten mogelijk voor families. Ook kun je ze met een gerust hart een middag achterlaten bij de opvang, zodat je samen met je partner kunt gaan skiën. Meer informatie over een familievakantie in Zuid-Tirol vind je hier >

#10. Veel leuke skitochten

In Zuid-Tirol kun je tal van prachtige skitochten maken. Eén daarvan, misschien wel de bekendste skitocht van de Alpen, is de Sella Ronda. De skitocht neemt je mee langs het Sellamassief en heeft een lengte van 42 km. Je kunt vanuit meerdere dorpen aan de skitocht beginnen. Twee andere leuke skitochten zijn de Giro della Grande Guerra en de Giro delle Cime.

(Foto: © IDM Alto Adige)

Klik hier voor meer informatie over Zuid-Tirol>

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.