Skip to navigation Skip to main content
Langlaufen
© Spalder Media Group

Alles over langlaufen

Langlaufen is een absolute aanrader wanneer je actief bezig wilt zijn te midden van het ongerepte winterlandschap. Je geniet van de rust en de omgeving terwijl je je flink aan het inspannen bent. Langlaufen is een stuk makkelijker te leren dan skiën of snowboarden. Vaak heb je het na een halve dag al aardig onder de knie. Andere voordelen van langlaufen zijn het gunstige effect voor de gezondheid, de lage kosten en de geringe kans op blessures.

Op tal van plekken in de Alpen kun je langlaufen. De loipes liggen veelal in het dal, maar er zijn ook skigebieden die beschikken over sneeuwzekere hoogteloipes of speciale Nordische parken. Wie wil gaan langlaufen dient de wintersport zorgvuldig te plannen en voor een regio te kiezen waar er altijd geopende loipes zijn. Op deze pagina lees je alles dat met langlaufen te maken heeft. Van langlaufmateriaal tot langlaufbestemmingen, een compleet overzicht van deze Nordische skisport.

Ga direct naar:

Langlaufen in Oostenrijk

Langlaufen in Oostenrijk kan op tal van plekken. Zowel in Tirol, Vorarlberg, Steiermark, het Salzburgerland als Karinthië zijn er uitstekende langlaufgebieden. Diverse regio’s hebben zich gespecialiseerd in langlaufen en hier zijn de voorwaarden optimaal. Avondloipes, speciale faciliteiten en evenementen zijn hier een must. De Koasalauf, waar jij en ik ook aan mee kunnen doen, is het grootste langlaufevenement van Oostenrijk. Een van de mooiste en langste loipes van Oostenrijk is de Tauernloipe (60 km).

Langlaufen in Duitsland

In Duitsland kun je uitstekend langlaufen. Van het Sauerland tot het Beierse Woud liggen er veelzijdige loipes. Alleen in het Zwarte Woud liggen al 700 kilometer aan loipes voor je klaar! Houd wanneer je in een van de lager gelegen gebieden wil gaan langlaufen, wel de sneeuwhoogtes in de gaten. De loipes in Duitsland zijn vaak net wat eenvoudiger dan in de rest van de Alpen. Ze overbruggen minder hoogteverschil en zijn heerlijk rustig.

1000032 -

Langlaufen in Italië

Langlaufen in Italië, betekent langlaufen te midden van een waanzinnig landschap. De langlaufgebieden in Italië liggen allemaal in of bij het hooggebergte. Stel het jezelf eens voor, langlaufen met uitzicht op de Dolomieten! De Dolomiti Nordicski is de grootste langlaufregio van Europa en biedt 1300 kilometer aan loipes, verdeeld over 12 gebieden. Beginners hoeven zich niet af te laten schrikken door de hoge ligging van de loipes. Op bergvlaktes, zoals de Seiser Alm, zijn ook loipes die minder uitdagend zijn.

Langlaufen in Zwitserland

Langlaufen in Zwitserland is mogelijk op meer dan 5000 kilometer aan loipes. Hierdoor is er voor iedereen wel een droomregio en een droomloipe te vinden. Van sneeuwzekere hoogteloipes tot rustige loipes in de Jura, er is voor ieder wat wils. Ervaren langlaufers moeten zich hoe dan ook een keer wagen aan de Engadin Skimarathon. Jaarlijks doen er meer dan 10.000 mensen mee aan dit langlaufevenement waarbij 42 kilometer afgelegd moet worden.

Langlaufen in Frankrijk

Langlaufen is in Frankrijk minder populair dan elders in de Alpen. Er zijn minder regio’s die zich specialiseren in langlaufen en uitgebreide voorzieningen bieden. Wie in Frankrijk wil gaan langlaufen moet zich goed laten informeren en het juiste skigebied kiezen. Langlaufen wordt in Frankrijk ‘Ski de fond’ genoemd en speelt zich veelal af in de lagere wintersportgebieden. Zo kun je bij verse sneeuw uitstekend langlaufen in de Vogezen of de Jura. In de Alpen kun je het beste op zoek gaan naar een skigebied met een uitgebreide ‘Espace Nordique’.

Langlaufen techniek: klassiek of skating?

Bij het langlaufen maken we onderscheid tussen de klassieke techniek en de skating stijl. De klassieke techniek is makkelijker te leren en beter geschikt voor beginners. Hierbij is het maken van de juiste pas in combinatie met een dubbele stokafzet het doel. Zorg dat je je lichaam goed in balans houdt en blijf zo lang mogelijk glijden.
Wie al ervaring heeft met inlineskaten of schaatsen zal de skating stijl snel machtig zijn. De skating techniek vereist meer balans, kracht en conditie. Bij skating verplaats je je in schaatspas over een ongespoorde loipe. Wie wil leren langlaufen doet er verstandig aan om eerst lessen te nemen.

1000032 - (1)

Langlaufen: kleding en materiaal

Wat heb je nodig om te langlaufen? Niet veel! Wanneer je eerst wilt kijken of langlaufen bij je past kun je de benodigde materialen gewoon huren in de sneeuw.

 • Langlaufski’s: De lengte van de langlaufski’s is afhankelijk van de gekozen techniek. Klassieke stijl ski's zijn (zo’n 20 cm) langer dan de lengte van het lichaam. Moderne skating ski’s hebben ongeveer dezelfde lengte als het lichaam.
 • Langlaufschoenen: Langlaufschoenen zijn flexibeler dan skischoenen, maar dienen wel waterdicht te zijn en genoeg ondersteuning te bieden. De langlaufschoen zit alleen aan de voorkant vast in de binding.
 • Langlaufkleding: Met een normale wintersportoutfit kun je prima langlaufen, maar er is ook speciale langlaufkleding. Het belangrijkste is een waterdichte broek, thermokleding en een softshell of hardshell. Daarnaast zijn (dunne) handschoenen en een muts onmisbaar. Langlaufen is behoorlijk inspannend en in het begin zal het zoeken zijn naar de juiste langlaufoutfit.

Langlaufen voorbereiding: werk aan de basisconditie en balans

Iedereen kan langlaufen. De techniek is makkelijk om onder de knie te krijgen en je kunt al snel de loipes op. Om goed voorbereid aan het langlaufen te beginnen kun je thuis wel al het nodige doen. Wanneer je over een goede basisconditie beschikt zal het leren langlaufen een stuk makkelijker gaan. Ook evenwichts- en coördinatietraining kan het langlaufen vergemakkelijken. Wie af en toe wandelt, fietst of op de rolschaatsen staat beschikt over voldoende conditie. Langlaufen is een sport die vriendelijk is voor de gewrichten en ook prima geschikt is voor ouderen. De klassieke stijl wordt als minder inspannend ervaren dan de skating techniek. Aan minder ervaren langlaufers raden we aan om te beginnen met kortere loipes zonder al te veel hoogteverschil.

Redenen om te gaan langlaufen

Langlaufen saai? Echt niet! Langlaufen is geschikt voor jong en oud en wie het probeert krijgt waarschijnlijk direct de smaak te pakken. Bij langlaufen heb je geen last van wachtrijen voor een lift en vaak hoef je niet eens te betalen voor toegang tot de loipes. Wanneer je je aan het inspannen bent te midden van de ongerepte natuur hoor je niets anders dan je ademhaling en de ski’s die over de sneeuw glijden. Langlaufen is ontzettend goed voor je lichaam en het risico op blessures is minimaal. Ook kun je je hond gewoon meenemen en heb je geen last van oncomfortabele skischoenen, een helm of drukte.

1. Goed voor de gezondheid
2. Geen wachttijden voor de lift
3. Tot rust komen in de natuur
4. Voordelige wintersportactiviteit
5. Geen risico op blessures

Ook interessant:

 • Koasalauf: nr.1 langlaufevent in Oostenrijk

  Bierlaars

  De Int. Tiroler Koasalauf is het grootste openbare langlaufevenement van Oostenrijk. Meer dan 2000 deelnemers nemen deel aan de langlaufwedstrijden.

  Lees verder >

 • Langlaufen saai? 10 grappige video’s

  Langlaufen Seefeld

  Langlaufen heeft, onterecht, een wat saai imago. De 10 video’s in dit weblog bewijzen echter dat er ook best om langlaufen gelachen kan worden.

  Lees verder >