Ik ben gek op koken en duik graag de keuken in om nieuwe recepten te testen. Nu de winter dichterbij komt, vond ik het wel tijd voor een typisch Oostenrijkse lekkernij: Topfenstrudel. Een Strudel met een zoete kwarkvulling, ideaal voor bij de koffie of warme choco. Heb jij zin in een bakdag? Ga dan aan de slag met dit traditionele recept voor Topfenstrudel!
Topfenstrudel: écht lekker!
De welbekende Apfelstrudel wordt tijdens de skidag door menig wintersporter besteld tijdens de koffie- of warme chocopauze. Lekker even op krachten komen en daarna terug de piste op. Als je de kaart goed bekijkt, dan zie je bij veel berghutten ook Topfenstrudel op het menu staan. Deze strudel heeft een zachte, zoete kwarkvulling, vaak met rozijnen, en kan zowel zonder als met slagroom en/of vanillesaus gegeten worden. Wij zijn fan van deze Alpenlekkernij en twijfelen of we dit zoete gerecht niet lekkerder vinden dan een Apfelstrudel. Wat vind jij?
Hoe dan ook, dit recept staat garant voor een middag bakplezier en daarna heel blije gezichten. Lees snel verder om erachter te komen hoe je zelf thuis een overheerlijke Topfenstrudel maakt.
Ingrediënten Topfenstrudel
Voor dit traditionele Topfenstrudel recept heb je niet veel nodig, maar je moet wel een paar aanpassingen maken. We hebben helaas niet alle ingrediënten die ze in Oostenrijk wel hebben. Bijvoorbeeld Topfen, een soort verse, romige kaas die lijkt op kwark. Of glattes Mehl, extra zacht meel. Geen zorgen, ik beloof je dat ie niet zo lekker wordt!
Ingrediënten vulling:
- 500 gram kwark
- 80 gram boter
- 80 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 eieren + 1 extra om het deeg mee te bestrijken
- 2 eetlepels slagroom
- 30 gram rozijnen
- Sap en rasp van een halve citroen
Ingrediënten deeg
- 250 gram bloem (type 700 of 550)
- 2 eetlepels neutrale olie
- 1 middelgroot ei
- 125 milliliter water
- 1 theelepel azijn
- Snufje zout
Bereiding: stap voor stap met foto's
Lees hier stap voor stap hoe je zelf Topfenstrudel maakt.
Stap 1: Doe de bloem met olie, azijn, het ei en wat zout in een kom. Voeg het water toe en kneed minimaal 10 minuten (zet echt een timer!) tot een zacht en soepel deeg. Als je deeg te nat en kleverig blijft, kun je extra bloem toevoegen. Dek af en laat 30 minuten rusten.
Stap 2: Scheid de eieren en klop het eiwit luchtig met de vanillesuiker.
Stap 3: Roer de boter en suiker glad en romig. Voeg één voor één de eidooiers toe en roer hier vervolgens de suiker, kwark, room, rozijnen en citroensap/-rasp doorheen tot een egaal mengsel. Voeg nu beetje bij beetje het eiwit toe. Je wilt zo min mogelijk lucht verliezen en het luchtig houden, dus roer niet te hard. Zet het mengsel in de koelkast.
Stap 4: Pak een schoon, katoenen tafelkleed. Bestrooi het deeg met wat bloem en rol het flinterdun uit tot er een deeglap van zo’n 50x50 cm. Dit is best wel even een klusje. Gebruik je handen en de deegroller om het deeg zo dun mogelijk uit te rekken. Je moet er bijna doorheen kunnen kijken.
Stap 5: Snijd het deeg in een lange rechthoek, leg in de lengte voor je neer en verdeel hier het kwarkmengsel over uit, maar laat zo’n 3 cm rondom leeg. Nu ga je het tafelkleed gebruiken om de Strudel op te rollen: eerst de linkerzijde die je zo’n 10 cm naar binnen klapt. Vervolgens de rechterzijde. Nu rol je van voor naar achter, met behulp van het tafelkleed, de rest van de Strudel op. In deze video zie je duidelijk hoe je dit doet (vanaf 3 minuten)
Stap 6. Leg de Topfenstrudel in een grote cakevorm of in een ovenschaal. In het geval van de ovenschaal is een dikke prop aluminiumfolie aan te raden, zodat de Studel de vorm behoudt. Bestrijk de bovenkant met opgeklopt ei. Bak in een voorverwarmde oven van 180 °C in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
Serveer met poedersuiker en eventueel vanillesaus of slagroom. Zonder is ie ook heerlijk!