Skip to navigation Skip to main content

Veel sneeuw in de Zuid-Alpen, zondag mogelijk ook de noordkant aan de beurt

Dikke Sneeuwvlokken Saalbach

In vrijwel het hele Alpengebied is het vandaag bewolkt en mistig. Af en toe kan het iets opklaren, maar over het algemeen blijft het zicht beperkt. De invloed van het lagedruksysteem zwakt langzaam af en het wordt weer wat zachter. Aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam kan tot en met vandaag flink wat verse sneeuw vallen, maar ook regen. In dit wintersportweerbericht praat ik je bij.

Sneeuw, maar ook regen

Boven de noordkant van de Alpenhoofdkam hangen dikke, mistachtige wolken. Plaatselijk kan er wat neerslag vallen, maar wel bij een sneeuwgrens die tussen 1300 en 1900 meter hoogte uitkomt. Op hoogte waait de wind matig tot zwak uit het westen/zuidwesten en op 2000 meter hoogte is het tussen -2 °C en +2 °C. Verder richting het zuiden neemt de neerslag toe in intensiteit. In de oostelijke Pyreneeën valt een bak met sneeuw vanaf 700-1500 meter hoogte, in de zuidelijke Alpen komt de sneeuwgrens hoger uit. Hier valt pas vanaf 1500-2000 meter hoogte sneeuw. In de dalen kan dus flink wat regen vallen. In meerdere Italiaanse gebieden is het op dit moment een enorme chaos. Val Ferret in Valle d'Aosta is zelfs compleet geëvacueerd vanwege de hevige sneeuw- en regenval en het verhoogde lawinegevaar.

St. Christina, Val Gardena
St. Christina, Val Gardena, Italië
Gernkogel, St. Johann in Pongau, Oostenrijk
Gernkogel, St. Johann in Pongau, Oostenrijk

Sneeuwverwachting in de Alpen

Zonnige donderdag

Na een paar bewolkte en sneeuwrijke dagen klaart het op donderdag vrijwel overal op. Vooral langs de noordkant van de Alpenhoofdkam, in Oostenrijk en Zwitserland, schijnt de zon volop, al begint de dag in sommige skigebieden wel met wat hoge mistvelden. In het zuiden zijn de opklaringen slechts van korte duur. Snel domineren wolken en komen er enkele regenbuien voor. Met temperaturen tussen 1 °C en 5 °C op 2000 meter hoogte, is het opnieuw zeer zacht. In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking vanuit het zuiden verder toe. De volgende storing dient zich aan en die brengt op vrijdag vooral sneeuw naar de Franse Alpen. Uiteindelijk valt er ook in Zwitserland en Oostenrijk wat sneeuw, maar hier zijn de hoeveelheden gering.

Ruim 1 meter sneeuw op zaterdag

Vanaf zaterdag gaat er opnieuw veel sneeuw vallen in de Zuid-Alpen. In grote delen van Italië, in het zuiden van Oostenrijk en in de zuidelijke Franse en Zwitserse Alpen kan wederom een bak met sneeuw vallen. Er kan zo’n halve tot hele meter sneeuw vallen en plaatselijk zelfs nog meer. De sneeuwgrens ligt eerst vrij hoog, tussen 1500-1800 meter hoogte, maar zakt vanwege de neerslagintensiteit snel naar zo’n 1000 meter hoogte.

Ook sneeuw voor de noordkant?

De weerkaarten wisselen nogal, maar het lijkt erop dat er vanaf zondag ook flink wat verse sneeuw kan vallen aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Niet zoveel als in de Zuid-Alpen, maar wel een verse laag die het landschap even goed opfrist. Op vrijdag hoop ik je meer duidelijkheid te kunnen geven.

Pas op: hoog lawinegevaar in de Zuid- en West-Alpen

In de Zuid-Alpen is de afgelopen dagen een dik pak sneeuw gevallen en er komt nog meer sneeuw aan. De verse poeder lonkt off-piste fanaten misschien, maar het is verre van verstandig om je buiten de gebaande paden te begeven. In veel skigebieden in de Zuid- en West-Alpen is waarschuwingsniveau drie of vier op de schaal van vijf afgegeven. Dit betekent dat de kans op lawines aanzienlijk tot groot is. Lawines kunnen eenvoudig worden getriggerd of zelfs spontaan afgaan. Begeef je dus niet buiten de pistes en houd de actuele waarschuwingen goed in de gaten. Afgelopen zondag heeft er heftig lawine-ongeluk plaatsgevonden in de Franse Alpen. Een groep toerskiërs kwam in een lawine terecht en vier van hen zijn daarbij om het leven gekomen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.