Skip to navigation Skip to main content

Val Cenis biedt vanaf komende winter ‘weergarantie’ op skipassen

Slecht weer regen

Sneeuwgarantie kennen we inmiddels van reisorganisaties, maar ‘weergarantie’ is een nieuwe term en dat maakt Val Cenis automatisch pionier. Het Franse skigebied is vanwege de ligging absoluut in staat om goede sneeuwcondities te garanderen, maar niemand heeft invloed op het weer. Daarom biedt Val Cenis vanaf komende winter ‘weergarantie’ in het geval van slecht weer. Na minimaal drie uur neerslag vergoedt het skigebied de skipas, zelfs als je die dag hebt geskied.

Weergarantie bij slecht weer in Val Cenis

Het liefst skiën we op een verse laag sneeuw, onder een strakblauwe hemel en met stralende zon op de achtergrond. De term ‘Kaiserwetter’ is niet voor niets in het leven geroepen en genoeg wintersporters gaan echt alleen de piste op bij goed weer. Helaas is dat niet altijd het geval. Het is winter en daar hoort neerslag bij. Neerslag kan de skivakantie voor sommige wintersporters flink verpesten. Speciaal voor hen biedt Val Cenis de oplossing: weergarantie. Bij meer dan drie uur neerslag tussen 09.00 uur ’s ochtends en 17.00 uur ’s middags, vergoedt Val Cenis de kosten van de skidag. De weergarantie moet je wel vooraf online afsluiten bij de aanschaf van de skipassen. Het tarief voor die vergoeding is dynamisch, net zoals de skipasprijzen van het skigebied.

Dynamische skipasprijzen en weergarantie

Val Cenis werkt al een aantal jaar samen met Catalate, een bedrijf dat wereldwijd gespecialiseerd is in een online en dynamisch prijsmodel. Steeds meer skigebieden zijn de laatste jaren overgestapt op een dynamisch prijsmodel voor skipasprijzen. De prijs van een skipas wordt bepaald aan de hand van factoren als de voorspelde drukte en het weer.

Val Cenis heeft de samenwerking onlangs met nog eens drie jaar verlengd en biedt daarbij, in samenwerking met Sensible Weather, een nieuwe innovatieve functie aan waarmee gasten skipassen met weergarantie kunnen aanschaffen. Geeft de dagelijkse weersvoorspelling regen of sneeuw aan, dan krijgen wintersporters automatisch hun geld terug. In een persbericht laat Yves Dimier weten, directeur van Val Cenis, zeer verheugd te zijn om het eerste skigebied in Europa te zijn dat weergarantie introduceert.

Hoe werkt de weergarantie in Val Cenis?

Maar sneeuw hoort toch bij wintersport? Absoluut, zonder sneeuw geen pistes! Toch zijn er genoeg wintersporters die liever thuisblijven bij ‘slecht weer’. Om deze groep wintersporters te beschermen, heeft Val Cenis weerbescherming in het leven geroepen. In het geval van slecht weer (sneeuw, hagel, regen en elke andere vorm van bevroren water) van meer dan drie uur, tussen 09.00 en 17.00 uur, wordt de skipas van die dag vergoed. Het gaat om neerslag van 1,5 mm per uur of meer en hierbij komt 1,5 mm per uur overeen met ongeveer 1 cm sneeuwval, wat het zicht kan verminderen tot minder dan 1 km.

Weergarantie op skipassen in Val Cenis

Weergarantie vooraf reserveren

Weergarantie zit overigens niet standaard inbegrepen in de prijs van een skipas en is alleen te reserveren als je de skipas online aanschaft. Wintersporters moeten deze optie apart aan het winkelmandje toevoegen. Heb je de skipassen zonder aangeschaft, dan kun je dit niet later nog eens bijboeken. Hoeveel je betaalt voor de weergarantie is dynamisch en afhankelijk van de weersomstandigheden en risico’s. Heeft het weermodel goed weer voorspeld tijdens de vakantie, dan wordt het bedrag verlaagd. Voorspelt het model ‘slecht weer’, dan is de vergoeding hoger. Het tarief van de weergarantie varieert tussen 8 en 12% van de pakketprijs, met een gemiddelde van 10%.

Wintersport in Val Cenis

Val Cenis ligt in de Haute Maurienne, niet ver van de Italiaanse grens en telt zo'n 125 km aan pistes. De sneeuwzekere afdalingen liggen tussen 1300 en 2800 meter hoogte, voornamelijk op noordhellingen. Overnachten kan in diverse dorpen in het dal, met elk hun eigen kenmerken en karakter. Meer over Val Cenis zie je in onderstaande video.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.