Skip to navigation Skip to main content

Twee nieuwe liften in KitzSki: Trattenbach en Gauxjoch vervangen

Gauxjoch Talstation
© KitzSki

Komende winter heeft skigebied KitzSki, bekend van Kitzbühel en Kirchberg, er twee nieuwe liften bij. De stoeltjeslift F7 Trattenbach en sleeplift F6 Gauxjoch worden beide vervangen door moderne 6-persoons stoeltjesliften. Het project omvat alle aspecten van duurzaamheid en kost het skigebied zo’n 23 miljoen euro. In dit blog alles over de twee nieuwe liften in KitzSki, de 6SB Trattenbach und 6SB Gauxjoch.

Niet één, maar twee nieuwe liften in KitzSki

Na afloop van skiseizoen 2022/2023, na meer dan 37 jaar trouwe dienst, gaan de 3-persoons stoeltjeslift F7 Trattenbach en 2-persoons sleeplift F6 Gauxjoch met pensioen. Beide liften liggen in het gebied boven Jochberg en zijn sinds 1986 in gebruik. Eigenlijk hoefde alleen de Trattenbach vervangen te worden, aangezien de vergunning van deze lift afloopt aan het eind van winterseizoen 2024/2025. Uit kostenoverwegingen en synergie in de bouw is besloten om ook meteen de Gauxjoch aan te pakken. Komende winter vind je dus niet één, maar twee nieuwe 6-persoons stoeltjesliften in KitzSki. 

Beide liften zijn inmiddels niet meer in gebruik, dus afscheid nemen is niet meer mogelijk. Wel kun je nog tot 16 april genieten van de pistes van KitzSki. De start van de bouw staat gepland voor half/eind mei en begin december moeten de liften klaar zijn voor gebruik.

Bagkitz Winterpanorama 2022 23 Infoplan Small 2
Klik op de kaart om deze te vergroten.

Duurzaamheid als uitgangspunt voor nieuwbouw

Het skigebied investeert zo’n 23 miljoen euro in de bouw van de nieuwe liften. Niet alleen om de gewenste hoge kwaliteit te kunnen bieden, maar ook om pionier te blijven op het gebied van moderne liften en comfort. Voor het skigebied is duurzaamheid ontzettend belangrijk, ook bij de nieuwe liften. Zo komen er op de liftstations zonnepanelen te liggen, zodat ze op een duurzame manier kunnen draaien, en zijn beide liften voorzien van het LEITNER DirectDrive systeem en de LEITNER EcoDrive. Met die eerste zorgt men voor een besparing van 16% ten opzichte van eerder gebruikte systemen en zijn er geen smeermiddelen meer nodig. Die tweede kan het tempo van de lift automatisch regelen door middel van een camerasysteem dat drukte detecteert. Zo kan tot wel 20% energie worden bespaard. Tot slot is er nog een Intelligent Heat Detector systeem dat stoelverwarming pas inschakelt bij een bepaalde temperatuur.

Feiten en cijfers 6SB Trattenbach und 6SB Gauxjoch

Voor de oude stoeltjeslift en sleeplift komen twee moderne 6-persoons stoeltjesliften in de plaats, van alle gemakken voorzien. Vanaf komend seizoen ben je niet alleen sneller boven, maar ook een stuk comfortabeler. Alle stoeltjes beschikken over stoelverwarming en een weerkap en de toegangspoortjes zijn zo ontwikkeld dat ze ook openen bij skipassen op een smartphone.

6SB Trattenbach

 • Soort lift: 6-persoons stoeltjeslift
 • Aantal liftpalen: 8
 • Hoogte dalstation: 1508 m
 • Hoogte bergstation: 1816 m
 • Lengte: 734 m
 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 5 meter per seconde
 • Duur rit: 2 minuten en 40 seconden
Trattenbach nieuwe liften KitzSki
© KitzSki

6SB Gauxjoch

 • Soort lift: 6-persoons stoeltjeslift
 • Aantal liftpalen: 10
 • Hoogte dalstation: 1740 m
 • Hoogte bergstation: 1867 m
 • Lengte: 1278 m
 • Capaciteit: 2400 personen per uur
 • Snelheid: 6 meter per seconde
 • Duur rit: 3 minuten en 35 seconden
Gauxjoch nieuwe lift in KitzSki
© KitzSki

Wintersport in KitzSki

Kitzbühel en Kirchberg vormen samen met de dorpen Aurach, Jochberg, Pass Thurn en Hollersbach-Mittersill het skigebied KitzSki. Ook wel bekend van de wereldberoemde Hahnenkamm-Rennen en Streif. Met ruim 233 km aan afdalingen is dit een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Naast 107 km blauw, 67 km rood en 20 km zwart vind je hier ook 39 km aan skiroutes en zo’n 4 km aan afdalingen in het funpark. KitzSki biedt voor ieder type skiër voldoende mogelijkheden voor een fijne wintersport. Aan knusse berghutten is geen gebrek, er zijn mooie skitochten mogelijk (tip: KitzSkiWelt Tour!) en ook vind je hier een aantal heerlijk lange afdalingen. Na afloop is het nog lang gezellig in de après-ski, maar ook zijn er nog vele andere activiteiten mogelijk.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.